請教响螺湯

daughterma
|
請問用呢個點煲湯?要唔要出水,可以煲咩?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
算死草
|
daughterma 發表於 18-10-13 09:15

浸下用牙刷擦下,煲節瓜瘦肉最正
daughterma
|
算死草 發表於 18-10-13 10:28
浸下用牙刷擦下,煲節瓜瘦肉最正

使唔使出水,塊殼片係咪要甩左佢
算死草
|
daughterma 發表於 18-10-13 11:02

殼片話好有營養,我一齊煲,我無出水,所以用牙刷擦走d沙
patpat234
|
daughterma 發表於 18-10-13 11:02

隻隻唔同,有啲唔出水成煲湯會好咸。
第一次煲落小啲試下,寧願唔夠味都唔好咸到飲唔到。
mctl1995
|

我都係用牙刷擦下就煲,無岀水。
螺片會愈煲愈咸,呢隻螺頭乾唔會,好鮮甜。
docomo
|

嘩!呢隻好味呀! 呢包幾多錢?
daughterma
|
docomo 發表於 18-10-13 11:30
嘩!呢隻好味呀! 呢包幾多錢?

我等唔切你地回,已出水去埋殼 ,煲花膠紅羅白粟米瘦肉,希望好飲啦 。買左起碼半年,唔識煲塞左係雪櫃,今日滴起心試下煲,唔記得幾錢啦
docomo
|
daughterma 發表於 18-10-13 11:35
我等唔切你地回,已出水去埋殼 ,煲花膠紅羅白粟米瘦肉,希望好飲啦 。買左起碼半年, ...

唔緊要啦,咁你出水前有冇浸軟佢?
daughterma
|
docomo 發表於 18-10-13 11:37

浸左一陣
docomo
|
daughterma 發表於 18-10-13 11:37
浸左一陣

都 ok啦,加埋你落其他果d材料都夾味吖,一定好味
rello
|
我會加些果皮。
更好飲
cherrie221
|
daughterma 發表於 18-10-13 11:35
我等唔切你地回,已出水去埋殼 ,煲花膠紅羅白粟米瘦肉,希望好飲啦 。買左起碼半年, ...

呢隻野貴架,我會洗淨浸下,浸完要埋啲水同奄,我多數煲雞,唔好怪我直接,花膠螺片同蘿蔔粟米好似唔係好夾,好似嘥左前二者
daughterma
|
cherrie221 發表於 18-10-13 11:57
呢隻野貴架,我會洗淨浸下,浸完要埋啲水同奄,我多數煲雞,唔好怪我直接,花膠螺片同蘿蔔粟米好似唔係好 ...

我唔係好識煲湯煮飯
gracelam
|

唔洗, 用水洗下之後放落去㷛就可以。
cherrie221
|
daughterma 發表於 18-10-13 12:02
我唔係好識煲湯煮飯

下次煲花膠雞啦,正好多。粟米蘿蔔配南北杏蜜棗牛鰍豬扒骨
daughterma
|
cherrie221 發表於 18-10-13 12:06
下次煲花膠雞啦,正好多。粟米蘿蔔配南北杏蜜棗牛鰍豬扒骨

好,多謝你教路
章魚妹妹
|
我會拎嚟煲密瓜雞/蟲草花雞,正!
kid
|
docomo 發表於 18-10-13 11:37

浸幾耐?
zitzai
|
算死草 發表於 18-10-13 11:20

殼片話好有營養,我一齊煲,我無出水,所以用牙刷擦走d沙

我買時阿姐千叮萬囑話塊殼係寶,叫千奇唔好掉