考下智慧,點可以取消150

evip
|
討論下,有好多jm 話HK 唔每日收150人就可解決問題,咁大家覺得在咩環境下中國政府肯減低這個簽證的Quota呢?

利申: 我唔同意完全減quota, 唔俾家庭團聚?大城市的發展要靠人,香港的問題是濫用資源,政令不通等等。
seaman1982
|
不用取消,只要香港再冇著數攞,就只有真正需要既人先會黎。
wcpcelia    發表於 18-10-13 17:28
evip
|
seaman1982 發表於 18-10-13 09:53

或者香港落後/比較窮。
係制度太鬆! 咁改制可以嗎?e.g. 綜緩衹可以攞一年, 第二年起減半兼要做"義工"?
小花媽咪
|
識得阿伯70歲係上海娶60歲阿婆黎香港,
等4年批單程證,
阿婆64歲到港,
等一年攞綜援。

見到呢D叫家庭團聚,真係痴線。
evip
|
小花媽咪 發表於 18-10-13 09:57
等4年批單程證,
阿婆64歲到港,

假結婚?
小花媽咪
|
evip 發表於 18-10-13 09:58
假結婚?

唔知
阿伯話係真愛喎!
可能阿伯娶阿婆返黎當工人,
無成本嘛!
rabbit75
|
滿七年才可享受香港福利
amazing
|

絕對正確。
叫民主派議員動議落嚟10年先可以有公援,記住一落嚟就有公援係終審法院嘅決定,並唔係特區政府決定。叫啲大法官手下留情。
mandy108
|
好似美國咁改制,養唔起自己就唔比黎
wcpcelia    發表於 18-10-13 17:29
大檸樂
|
evip 發表於 18-10-13 09:44
討論下,有好多jm 話HK 唔每日收150人就可解決問題,咁大家覺得在咩環境下中國政府肯減低這個簽證的Quota呢 ...
我覺得而家150落得香港都係國內二線城市(佢地有所謂低端人口).諗下如果係國內一線生活有戶口嘅有穏定工作同生活環境好似上海/深圳等.個批有機會係150名單內都未必會/想黎香港.而另一班二線生活冇咁好嘅反而想落香港動機大D.但個班落到黎嘅我唔夠膽話佢地不是生產.但可以投入到香港促進產力(相信個班低學历),我估唔多.加上多多少少都有小部份(我唔膽話大部份)都係想攞著數,事實香港福利真係唔差. 淨係唔駛7年都上到樓+綜援係幾爽嘅.當然香港人口/勞動市場係要補給,所以香港嘅發展好睇150呢個額睇佢批咩人落黎. 你話佢批嘅都係專材,同批農村戶.己經係2個發展
MM2H
|
家庭團聚唔係問題,但公民身份一定要住足某年期,係該年期期間會有規定。一概公民福利都必需要達到年期後攞到正式身份才可享有,其實目前最大問題係吸落嚟食阿公嘅比數太重了
mother904
|
rabbit75 發表於 18-10-13 10:01
滿七年才可享受香港福利

之前有一段時間實行過,但泛民司法覆核,相信而家此路不能再試
baby317
|
evip 發表於 18-10-13 09:44
討論下,有好多jm 話HK 唔每日收150人就可解決問題,咁大家覺得在咩環境下中國政府肯減低這個簽證的Quota呢 ...

政府官員口徑一致
點會有人幫我地發聲
而家有人敢向中央提出收回單程證審批權嗎?
唔係話150 定15個的問題
而係個審批權係應該在香港

堅媽
|

KARYKARYKARY
|
mother904 發表於 18-10-13 10:03

議員攪屎棍
nganc9
|
baby317 發表於 18-10-13 10:04
政府官員口徑一致
點會有人幫我地發聲
而家有人敢向中央提出收回單程證審批權嗎?

你講得啱
choco_soup
|
其實團聚可以返大陸,唔一定落黎香港。

大陸而家係強國,屋大又多福利,上返去好呀。

香港地方細,福利差,醫療差,發展差,語言又不通,真係唔適合大陸人居住。
snowshine1357
|
mother904 發表於 18-10-13 10:03

咁改福利計分囉,住几耐可以攞几多分,好似公屋咁,老人家又多分啲,有小朋友又多分啲
amalee
|
我諗都係無福利最直接
artroboy
|
小花媽咪 發表於 18-10-13 09:57
等4年批單程證,
阿婆64歲到港,
跟住阿婆又申請內地前夫、仔女⋯⋯,一條龍服務,起十個人工島都唔掂,直接去大灣區仲實際