自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

貪靚麥芽糖 發表於 18-10-13 09:56
今早去打針,全診所都是人,都是打針的。
要不然就好似舊年咁想打又搵唔到針了。
...

見樓下區議員辦事處有得打,但要book

大宅

Herobear 發表於 18-10-21 11:16
我打咗$360
跟著感冒

咁海鮮價,真係每間診所唔同價錢,好似大埔有3間,我問過,一間240元, 一間250元, 一間280元,唔知打流感針有冇得claime 返公司醫療保险呢???

公爵府

Dragonmama2012 發表於 18-10-16 11:09
我打左了
220一針,有資助就俾10蚊

哗。好平呀。边树呀?
我朋友问要300, 有资助都要比80打针費。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

Herobear 發表於 18-10-21 11:16
我打咗$360
跟著感冒

有年我同事打左,果年佢病到CC下,佢话以唔会再打。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

子爵府

Dragonmama2012 發表於 18-10-16 13:05
係唔同,我奶奶問另一醫生收三百幾

打左,屋企附近兩間都收350

男爵府

Book左議員那些,$99

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我女學校有打,仔同老公有資助,我考慮自己都俾錢打埋,唔知好唔好同工人打

子爵府

已幫小朋友打左,大人一直冇打開

子爵府

不可奉告 發表於 18-10-17 15:01
我聽公司同事講流感針唔係打咗一定有效果,很大機會仲衰過唔打,所以我都唔知聽邊個講好?
...

我都15/16唔知同唔同個仔打,因為佢係學校有得打,但聽人講話打完仲容易病,打開就要年年打,有啲就話打咗又冇嘢,我都唔知聽邊個講,我個仔剛上小一,接觸到好多小朋友,加上返學時間長,真係擔心佢會俾人傳染到

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

chunheilo 發表於 18-10-21 21:50
我都15/16唔知同唔同個仔打,因為佢係學校有得打,但聽人講話打完仲容易病,打開就要年年打,有啲就話打咗 ...

如果擔心就打喇,touch wood, 唔好等有事先後悔

珍珠宮

chunheilo 發表於 18-10-21 21:50
我都15/16唔知同唔同個仔打,因為佢係學校有得打,但聽人講話打完仲容易病,打開就要年年打,有啲就話打咗 ...

不要聽人講,聽專家講
每年流感危險d,定打流感針危險d?

大宅

Holidaykiki 發表於 18-10-21 21:15
打左,屋企附近兩間都收350

唔通啲醫生想借機趁火打劫,想天氣再凍啲,h乘機起價吓嘛!

男爵府

我都唸住打,可惜病左

子爵府

貪靚麥芽糖 發表於 18-10-13 09:56
今早去打針,全診所都是人,都是打針的。
要不然就好似舊年咁想打又搵唔到針了。
...

我仔岩岩完晒小一interview,本來都想星期六去打,點知佢又病病地唔敢打住,希望下個禮拜打到啦,我同佢年年都打開

公爵府

2023年兔年勳章

狐朦 發表於 18-10-21 22:35

不要聽人講,聽專家講

有啲嘢入咗腦,好難令人改變。

主要係疫苗唔可能有百份百嘅保障,打咗又中其它嘅流感,係好正常發生嘅。醫療知識唔普及,宣傳唔夠就會有好多誤解,無乜計。

打疫苗係個人選擇,俾我考慮,係小朋友同老人家應該要打針。佢地嘅抵抗力低,中咗流感分分鐘要入院,食特敏福先至搞得掂。

打疫苗同戴口罩一樣,係減低自已作為細菌傳播媒體嘅機會。係為別人多過為自己嘅事,做唔做睇你點睇咯。

公爵府

2023年兔年勳章

不可奉告 發表於 18-10-22 01:18
唔通啲醫生想借機趁火打劫,想天氣再凍啲,h乘機起價吓嘛!
...

趁火打劫,無乜醫德。百幾蚊嘅嘢,斬人要三舊幾。

公爵府

回覆樓主:

有疫苗第二日就同阿仔打咗,$190

間間收費唔同,因診所收醫生費

子爵府

不可奉告 發表於 18-10-16 11:28
我家屋邨樓下嗰間診所就收250 元,唔通每間診所收費不一樣

$250係包括了見醫生費,每個醫生診金不一樣所以每間診所收費不一樣。

大宅

究竟我是誰 發表於 18-10-21 22:17
如果擔心就打喇,touch wood, 唔好等有事先後悔

講真睇一次西醫傷風感冒診金連3日藥都唔止250元吧! Right ?

到時冇針供應俾市民打時又叫晒救命了。

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

今日同埋阿女一齊打
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

首頁

尾頁

跳至