子宮肌瘤

Mscarmenmen
|
請問有子宮肌瘤會影響生BB嗎?Thanks (emoji)(emoji)
carson1128
|
Mscarmenmen 發表於 18-10-13 12:08
請問有子宮肌瘤會影響生BB嗎?Thanks (emoji)(emoji)

有D醫生就話無問題,有D就話有問題。我自己就係其中一個,試咗2年都唔得,老公D精只有1%, 之後做ivf, 第一次失敗,醫生話可能肌瘤問題,叫我割。割完之後再放,bingo 咗!但有人順其自然都有咗!同埋個胚胎著唔著床,所以好睇天意!
sakurayan
|
Mscarmenmen 發表於 18-10-13 12:08

我都有粒4cm大的子宮肌瘤,啱啱都有左5個半月,陀住冇咩野,係粒肌瘤間唔時少少痛。醫生話冇危險但要觀察,到時生個時可能要落子宮收縮藥協助生咁話,因為肌瘤會影響子宮收縮
ipcs
|

我在懷第一胎時被婦產科醫生告知有粒纖維瘤(唔知係咪即係子宮肌瘤)?叮囑我唔好食燕窩。
後來有一次仲話我有兩粒,陀第二胎時,另一個醫生話size唔算大,唔近宮頸,所以唔會影響BB唔駛理佢,又說收經後有機會會縮細萎縮。
bchuma
|

係會影響生育。但要睇程度嘠
阿隨
|

其實睇下係邊種肌瘤,如果係漿膜下肌瘤就一定影響。我係有好多肌層間肌瘤有大有細,醫生建議唔好做手術,試左自然成孕先,結果都好好彩試左第二個月就有左,依家28w 有多,係期間試過兩三次肌瘤勁痛,痛左近一星期,同醫生話肌瘤size大預左要開刀生。

所以最好睇醫生,認清係邊種肌瘤同影唔影響。
haha748494
|
我陀細B期間有3粒,會慢慢變大,我系開刀生B嘅,醫生有幫我剔除左兩粒細。生完BB之後,果粒大粒都會變細,醫生話暫時唔洗剔除,觀察就OK.