自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有無去圖書館借過書? 睇下WRITING 係點要求? 睇PAST PAPER等!

伯爵府

YYmami 發表於 18-10-13 15:18
唔好意思, 請問你個女是如何預備考這個試? 有没有修讀有關課程? 唔該哂!

我女無上過ielts班,但學校會有相關的比學生做.

伯爵府

雪菜肉c 發表於 18-10-13 15:24
請問樓主女去邊間考?

同上左幾耐course?

無出面上過course,學校比過d相關的功課她做.

水晶宮

rubycourt 發表於 18-10-13 15:24
咁因為我女由小學至中學writing 也是頭幾位,所以先覺失望.

不如考多次,重點操writing?

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

rubycourt 發表於 18-10-13 15:27

無出面上過course,學校比過d相關的功課她做.

咁好嘅

咁你地去邊到報考?

伯爵府

雪菜肉c 發表於 18-10-13 15:31
咁好嘅

咁你地去邊到報考?

英國文化協會報考

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

rubycourt 發表於 18-10-13 14:22
我都覺得加分不易,考多次又成$2200
比2200 再考過也⋯⋯
用ielts成績報名的學校,將來所用的 $ 會更加多⋯⋯

伯爵府

cy101 發表於 18-10-13 15:25
有無去圖書館借過書? 睇下WRITING 係點要求? 睇PAST PAPER等!

沒有去圖書館看過,但她平日學校老師改過佢ielts writing,係好高分的.

男爵府

回覆樓主:

之前 BC d老師講過,覆卷最多攞到0.5, 如果6要上7,如再考過。

水晶宮

nsychristy 發表於 18-10-13 13:55
考多次咪仲易,個個月都有得考

我都覺得係, 寧願比$2200考過, 好過比$1200未必有無改變。
天空之城, 快樂之地

男爵府

yes

伯爵府

綠荳媽媽 發表於 18-10-13 15:53
之前 BC d老師講過,覆卷最多攞到0.5, 如果6要上7,如再考過。

因為阿女上網睇過有人試過覆完多取1-1.5分,或許同她傾下.

伯爵府

caryfox 發表於 18-10-13 15:36
比2200 再考過也⋯⋯
用ielts成績報名的學校,將來所用的 $ 會更加多⋯⋯

唔係好明點解用ielts成績考學校,將來所用的錢更加多

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果阿女唔覆, 係咪覺得銀住銀住? 係嘅咪試下, 了佢心願!!! 得就開心, 唔得認清情況, 改善問題!!

男爵府

好似每名考生相隔3 or 4 個月才再可考
與智者為伍 與善者同行

伯爵府

cy101 發表於 18-10-13 16:11
如果阿女唔覆, 係咪覺得銀住銀住? 係嘅咪試下, 了佢心願!!! 得就開心, 唔得認清情況, 改善問題!! ...

係呀!她說不想再考,而且有2個9,佢又不想放棄,但在於我,如機會微就不如考過.

大宅

rubycourt 發表於 18-10-13 13:43
想請問有人有經驗嗎?阿女第一次考成績
Listening 9
Reading 9

writing好難高分。識人DSE writing & Oral 5**, 但IELTS都係6.5. 因為考試模式及要求吾同。

琥珀宮

rubycourt 發表於 18-10-13 16:15
係呀!她說不想再考,而且有2個9,佢又不想放棄,但在於我,如機會微就不如考過.
...
但有時做阿媽無計, 有D錢係要駛!!!!

大宅

rubycourt 發表於 18-10-13 13:53
我女心儀大學要求最少每part係7,overal係7.5.咁即writing 也要7才ok,現希望覆核加多一分,是否很難?
...

吾易。不如考多次。

大宅

rubycourt 發表於 18-10-13 16:15
...

本地生reading & listening 大都可以拿到高分。Writing就真係要熟悉佢地評分要求,冇準備去考大多得6-6.5分左右,而oral对本地生要拿高分都吾易,令千金有7.5都算吾錯。

首頁

尾頁

跳至