自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

鳳梨 發表於 18-10-13 16:17
writing好難高分。識人DSE writing & Oral 5**, 但IELTS都係6.5. 因為考試模式及要求吾同。
...

Me too. I got 9 reading,7.5 speaking,writing 6.5, overall 8. But I got A in hkcee and hkale english writing. I think Ielts writing is hard not becoz of word limit but writing strategy

男爵府

回覆樓主:

樓主,我女同你個情況差唔多一樣,我有同佢 appeal, 結果只上到6.5, 都係爭少少先all 7,要再考過,但有 appeal 成功係會退番錢比你㗎,我覺得不妨一試吖,因為要一次考試所有細項達標有時都要講表現同運氣㗎

侯爵府

我個女都試過,Writing 6.5 ,因為平時英文成績好好,所以好唔開心,發晦氣唔想再考,我要tum 佢至肯考多次。

同意其他JM所講,唔係能力問題,係要針對IETLS 考試嘅要求,所以要買雞精書睇吓,卒之第二次考到7.5,Overall 升0.5 變成8.5.

水晶宮

回覆樓主:

請教下考黎for 咩? in 大學?

如果in本地大學洗唔洗架?

伯爵府

97+01 發表於 18-10-13 23:27
樓主,我女同你個情況差唔多一樣,我有同佢 appeal, 結果只上到6.5, 都係爭少少先all 7,要再考過,但有 ap ...

昨天阿女去問過話BC話試過有人升過0.5-1分,咁應該可能博一博,升0.5就可免返覆核費,1就可唔洗考過.另謝謝你的建議!

伯爵府

Chole 發表於 18-10-14 00:07
我個女都試過,Writing 6.5 ,因為平時英文成績好好,所以好唔開心,發晦氣唔想再考,我要tum 佢至肯考多次 ...

係,所以阿女先好sad.不過如果她覆核不成功升1分,她的目標大學不夠分,她怎樣也要考過.

男爵府

回覆樓主:

樓主,如你有結果,可上來update 下我們嗎?thanks

伯爵府

miffyumiffy 發表於 18-10-14 11:16

她想去英國讀書,所以才考,在香港升大學,考這個有無用我唔太清楚,唔好意思!

伯爵府

banki00 發表於 18-10-14 11:24
樓主,如你有結果,可上來update 下我們嗎?thanks

有好消息便上來報喜吧!你打算考?

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

Chole 發表於 18-10-14 00:07
我個女都試過,Writing 6.5 ,因為平時英文成績好好,所以好唔開心,發晦氣唔想再考,我要tum 佢至肯考多次 ...
可以介紹邊本係針對ielts writing雞精書?thx

大宅

rubycourt 發表於 18-10-14 11:25

她想去英國讀書,所以才考,在香港升大學,考這個有無用 ...

你女想去英國那一間大學呀?要求得7.5應該有番咁上下

水晶宮

rubycourt 發表於 18-10-14 11:25

她想去英國讀書,所以才考,在香港升大學,考這個有無用 ...

thx

琥珀宮

畀面勳章

再考過啦

侯爵府

clarawuwu 發表於 18-10-14 11:39
可以介紹邊本係針對ielts writing雞精書?thx

我買呢兩本,Book Depository 或者 Amazon 有好多書可以揀。

洋房

再考

用戶要求終止服務

rubycourt 發表於 18-10-14 11:21
昨天阿女去問過話BC話試過有人升過0.5-1分,咁應該可能博一博,升0.5就可免返覆核費,1就可唔洗考過.另謝 ...

如果升0.5已免覆核費真係值得一試,祝樓主仔仔可以順利升1分,唔使再考過.....

子爵府

回覆樓主:

如果有相差大過2 bands可以试试。我试過覆成功,writing 加在0.5级
心盲最可怕。

伯爵府

回覆 rubycourt 的帖子

香港學生一向在IELTS的writing 部份較弱,之前有份報告話香港學生的writing 平均只有6.5。而由6上調至7的機會實在不高

大宅

miffyumiffy 發表於 18-10-14 11:16

考外國大學,好多都認可IELTS. 係香港就冇大作用。

伯爵府

banki00 發表於 18-10-14 11:24

今天取回覆核成績,由原本
Listening 9 —-> 9
Reading 9 ——> 9
Writing 6 ——-> 6.5
Speaking 7.5 —> 8
Overall 8 ———>8
雖然有2部分升了分,但在writing也欠0.5分,所以還要考過.

首頁

尾頁

跳至