4歲小朋友瞓晏覺

yiqun42
|
請問有幾多小朋友仲有瞓晏覺嘎?阿仔4歲,由細到大都有瞓,宜家每日晏晝瞓一個鐘,不過夜晚就要成十點幾十一點先瞓到,好驚佢唔夠高啊,宜家先99cm(emoji)
RubyYu07
|
yiqun42 發表於 18-10-13 13:43
請問有幾多小朋友仲有瞓晏覺嘎?阿仔4歲,由細到大都有瞓,宜家每日晏晝瞓一個鐘,不過夜晚就要成十點幾十 ...

平時仲有無飲奶奶啊?如果係咁就飲奶增加鈣質囉
bchuma
|
yiqun42 發表於 18-10-13 13:43
請問有幾多小朋友仲有瞓晏覺嘎?阿仔4歲,由細到大都有瞓,宜家每日晏晝瞓一個鐘,不過夜晚就要成十點幾十 ...

99cm有點矮,同夜訓有關係咩?
yiqun42
|
RubyYu07 發表於 18-10-13 18:39
平時仲有無飲奶奶啊?如果係咁就飲奶增加鈣質囉

有啊,佢好鍾意飲奶,一日400ml都有
yiqun42
|
bchuma 發表於 18-10-13 21:31
99cm有點矮,同夜訓有關係咩?

唔係話夜晚9點後生長激素會多啲咩?真係諗唔到有其他咩原因,佢食得又有運動
bchuma
|
yiqun42 發表於 18-10-14 08:59
唔係話夜晚9點後生長激素會多啲咩?真係諗唔到有其他咩原因,佢食得又有運動
...

我個仔都唔係好高,都係比較夜訓。係咁聽講過,無考究過,唔知啦。哈哈
我要做媽媽
|
我覺得系習慣問題,我仔仔中午訓一個鐘,晚頭10點半左右訓
beryllium
|
我仔仲有二個月五歲,仲有午睡,平日係學校訓,假日係屋企,如果假日係屋企訓得多,訓醒會同佢落街放下電,唔係會訓唔著。
我仔平日就十點前會訓著。
haha748494
|
夜晚提前小小訓,都系一個習慣。
sammiso
|
夜晚要早點叫BB訓覺,日頭早點整醒佢。
軒旻媽咪
|
我都有聽講過,所以我仔從細到大一直都保持九點訓,但自從佢半年前戒咗午睡后,就夜晚八點半左右會訓,佢一年前已經唔飲奶了,但唔知喺咪一直保持早睡的原因?我仔身高都ok。今日4歲生日身高103cm。
ricky0223
|
我仔三歲四個月,103cm,15.5kg,由細到大都好訓得,半年前戒左午睡,晚上7點訓到第二日6-7點,11-12個鐘。
之前中午訓個幾兩個鐘,就晚上9點訓到7點,我唔喜歡小朋友夜訓,對各方面生長唔好,佢早上仲有飲奶粉。
不過佢係班上唔算高,中上。
ricky0223
|
你可以同佢戒午睡,或者午睡後去公園放電,我每日都同仔仔去公園玩個幾兩個鐘,佢每日上床5-15分鐘就會訓著。