有冇jm調理身體係飲中藥粉架?

tingho
|
想去睇中醫調理月經,飲中藥粉效果係咪差不多?
歌莉亞
|
tingho 發表於 18-10-13 13:51

最重要方便。返工邊得閒煲
我覺得ok喎
wcpcelia    發表於 18-10-14 19:21
Chickentailbun
|
我啊。

好方便。我覺得仲可靠,出藥粉嘅藥廠有監管,信得過多啲。
叮妹
|
ok㗎
Honey
|
生細仔前食過調理過,ok冇問題。
tingho
|
多謝大家回覆
happylife1210
|

冇問題,我飲左幾年藥粉,係癌症後調理身體!
DonnieBB
|
好多人話煲藥功效最好, 但我覺得藥粉夾我d, 味道無咁難飲,而且方便, 我覺得功效都好
bybewong
|

中藥粉對我同小朋友都唔掂。。。中藥粉好多時候會直接擺類似四物湯,青龍湯,和其他中藥成份一齊落,成份變相好多,而且有時可能某種混合湯裡面成份唔岩病人,但因為已經混合,所以覺得冇咁專業同冇咁準確。反而中藥係單種單種中藥開。我覺得會岩人身體而且可以隨人身體去調節成份。
brbaby2007
|
Chickentailbun 發表於 18-10-13 18:53
我啊。

好方便。我覺得仲可靠,出藥粉嘅藥廠有監管,信得過多啲。

醫師又係咁講
channin
|
粉是方便。但药效可能得煲药的一半。所以粉是一日飲二次

勤D飲應差不多
Gomme
|
bybewong 發表於 18-10-13 22:40
中藥粉對我同小朋友都唔掂。。。中藥粉好多時候會直接擺類似四物湯,青龍湯,和其他中藥成份一齊落,成份 ...

中藥粉有每隻藥粉開,港大/浸大中醫有單一藥開,
價錢貴d
Toffeegirl
|
我係飲中藥粉,ok 喎
bybewong
|
Gomme 發表於 18-10-14 12:50
中藥粉有每隻藥粉開,港大/浸大中醫有單一藥開,
價錢貴d

唔該曬。