經量愈來愈少

茄紅素
|
自己身體超差 已一路睇中醫調理,但都無咩好轉

平時經血頭一日多,之後少,得3-4日,但呢兩個月經血量少,頭一日已經好似第3,4日咁,而且經痛到不能自拔

已約完經去睇婦科!
大家有無類似經驗,

想生BB,愈來愈灰心
mommyBBB
|
茄紅素 發表於 18-10-13 14:05

平時經血頭一日多,之後少,得3-4日,但呢兩個月經血量少, ...

我都有呢個問題,近呢3個月M量勁少+勁深色。但我就沒有經痛。西醫話因為內膜薄,所以經血少。中醫就話肝鬱氣滯所以月經不調。
唔知關唔關我食排卵藥事,所以個內膜變薄左
babybeans
|
mommyBBB 發表於 18-10-13 18:25
我都有呢個問題,近呢3個月M量勁少+勁深色。但我就沒有經痛。西醫話因為內膜薄,所以經血少。中醫就話肝鬱 ...
絕對會 我停左排卵藥1個月後就多番m
當然我有飲滴雞精同睇中醫~
mommyBBB
|
babybeans 發表於 18-10-13 20:53
絕對會 我停左排卵藥1個月後就多番m
當然我有飲滴雞精同睇中醫~

我巳用好少份量,半粒一日,隔日食(一個月加埋都係食1食粒半或2粒咋)原來都咁大影響

mimiar
|

平時經血頭一日多,之後少,得3-4日,但呢兩個月經血量少, ...

我同你差唔多,得3至4日又痛。
平時睇中醫同婦科檢查都同我講話少量仲好
上個月少到一曰都唔滿一塊m巾,但又無痛
我30歲
茄紅素
|
mimiar 發表於 18-10-13 21:16
我同你差唔多,得3至4日又痛。
平時睇中醫同婦科檢查都同我講話少量仲好
上個月少到一曰都唔滿一塊m巾,但 ...

中醫一直話我血氣唔夠,所以排唔出

但我中醫都話來咁少係唔好,點會係好?
babybeans
|
茄紅素 發表於 18-10-13 21:20
中醫一直話我血氣唔夠,所以排唔出

但我中醫都話來咁少係唔好,點會係好?
量小絕對唔好 即係內膜薄
內膜簿 嘅話 係難著床~

做運動 同埋臨訓前浸20分鐘腳 大約45度
都有助增加內膜
sanyosanyo
|

你要睇中醫呀,我之前都有呢個問題,中醫開左藥左我,幫助活血,調理經期
loklokcheung
|

我中西醫都有睇 西醫照ultra sound+抹片並無抽血 因為婦科醫生check完覺得無需要檢驗 內膜情況ok (D11 8mm *其實吾系真系好好但佢話只系D11 未排仲會再增厚 ) 佢話hormones每個月都有變化再加上情緒會影響叫我吾好咁緊張 ;中醫就話我腎氣不足/腎弱 要溫保但就吾好飲滴雞精/雞湯*滴吾系吾好只系吾啱我體質同埋好似朱古力瘤都吾啱飲 但我吾肯定你可以research一下 我就可以花膠海參湯等 瓜菜就要慎選避免寒涼 生冷野吾食得

*以上都只是我中西醫給我意見 只可昨參考 人人體質不同 中西都各有說法 但始終用西先可check到血/內膜等情況 別諱疾忌醫check左西醫再加中醫調理 個人放心左心情都輕鬆d 懷孕都易d
yhyeung
|

嘩,我呢幾個月就和你一模一樣超擔心!
我呢幾個月開始做ivf 就m 變少
不過醫生話可能因為排卵藥
jjjj7
|

我都係呀>< 得頭一日好多,第二日已經開始少,第三日都已經差不多冇

我約左幾日後睇婦科。。。
茄紅素
|
jjjj7 發表於 18-10-14 16:08
我都係呀>< 得頭一日好多,第二日已經開始少,第三日都已經差不多冇

我約左幾日後睇婦科。。。

有無痛?

睇完可上來分享嗎?

我要廿幾號先睇
茄紅素
|
sanyosanyo 發表於 18-10-13 22:19
你要睇中醫呀,我之前都有呢個問題,中醫開左藥左我,幫助活血,調理經期
...

醫生都一直話我血氣唔好
jjjj7
|
茄紅素 發表於 18-10-14 19:51
有無痛?

睇完可上來分享嗎?

有呀,好奇怪呀,之前d M四日左右啦,起碼多依家一日,頭日會正常M痛但不用吃止痛藥那種
今個月dd前幾日已經開始下腹疼,半夜也有,仲會抽住抽住跳跳下咁,個胸又脹(以前從來不會)我仲以為自己中左 ><點知M遲左5日黎,仲要好M痛,三日就完左,認真唔知咩事,之前成日紅d都好淺線,真係要睇睇佢

冇問題呀,我睇完update你!齊齊加油!
bell18
|

我呀...
越来越少...
茄紅素
|
bell18 發表於 18-10-15 10:58
我呀...
越来越少...

有無痛? 之前有無做過檢查?
bell18
|
茄紅素 發表於 18-10-15 10:59
有無痛? 之前有無做過檢查?

西医覺得冇問題如果來的天數有多過2天...

因我量少,但内膜係合夠夠厚的

中E話我氣不夠
茄紅素
|
bell18 發表於 18-10-15 11:01
西医覺得冇問題如果來的天數有多過2天...

因我量少,但内膜係合夠夠厚的

血氣不夠係重大原因
要做運動(當然我都知好難 因為我自己都係咁)

如果檢查左真係唔係「機件」問題
就要從生活習慣開始改善
加油呀!!

bell18
|
茄紅素 發表於 18-10-15 11:05
血氣不夠係重大原因
要做運動(當然我都知好難 因為我自己都係咁)

我巳經開始運動半年,但好似做左運動經量更少...

至於運動冇令我少病左,但病痊癒快左.
Kat00Kat
|
回覆 茄紅素 的帖子

我都有這個問題,以前平均都有5-7日,頭三日經血特別多,第四日大幅減少,但三十歲後就經量開始減少,近幾年更3-4日就完了。今年的起心肝做運動,夜晚用艾草浸腳,再加埋睇中醫調理身體,現在經量大幅增加,去返5-7日嘅水平了。