自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

流口水添

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

好吸引

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我份量全部大約,大家自己就就...

辣酒螺

1)花螺半斤(一定要用細粒花螺,大粒唔好食)
2)薑片,紅蔥頭,蒜頭,指天椒,辣椒乾適量
3)豆瓣醬,麻辣醬,花椒油各一湯更
4)蠔油,雞粉,鹽,糖,玫瑰露,紹興酒適量

做法
1)花螺先出水,我滾水焯2分鐘
2)爆香(2)所有香料,如想辣D,加多D指天椒
3)放入(3)項醬料dull 勻,再加入少少水
4)放進花螺dull勻
5)用蠔油,鹽,糖,雞粉作適量調味
6)最後加入酒(我約1湯更玫瑰露,3湯更紹興酒)
7)慢火煮15分鐘,等酒揮發,螺入味

*如有煲仔,可以將第7項轉到煲仔慢慢煲,會愈來愈濃味同香辣的,祝大家成功。

公爵府

2024年龍年勳章

八婆仔@ 發表於 18-10-14 07:08
我份量全部大約,大家自己就就...

辣酒螺

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

片皮鴨皮。
1)中筋粉 200克
2)熱水(約80C)150毫升
3)室溫水 30至 35毫升

1)麵粉慢慢加入熱水用筷子攪成片狀
2)再慢慢加入室溫水,唔好一次加晒,慢慢加
3)搓到唔痴手的麵團,放入已抹油碗內,包上保鮮紙,等30分鐘
4)工作檯上灑粉,將麵團均分8份
5)將其中2份麵團搓圓,輕手按扁,掃上少許油,將2份麵團疊在一起,用棍look至圓形。
6)平底鑊塗少少油,煎已look至圓形麵團,2面金黃色後將麵團用手分開2塊,再煎剛分開一面至金黃色。
7)重覆以上步驟直理所有麵團完成。

水晶宮

八婆仔@ 發表於 18-10-14 07:24
片皮鴨皮。
1)中筋粉 200克
2)熱水(約80C)150毫升

我用1/4鴨,片皮,放入焗爐再焗香同出汁,包上青瓜同海鮮醬,好好味。

但1/4隻片唔到8塊皮,我建議用半隻鴨,餘下肉就做炆米粉

水晶宮

回覆樓主:

蝦米瑤柱銀針粉

1)1斤銀針粉
2)蝦米瑤柱適量,用水浸軟(C開瑤柱及切碎蝦米)
3)紅蔥頭1粒切碎

做法
1)先慢火爆香紅蔥頭,再加入蝦米瑤柱爆香(一定要爆香,個湯惹唔惹味,好唔好味靠佢)
2)放進3碗水,煲滾(如果重口味的可以加清雞湯或1粒濃湯寶)
3)加入銀針粉,滾起,試味(再唔夠味可以加魚露),食得。

*隨個人喜歡可以爆香蝦米瑤柱後加入肉碎,冬菇,又或者滾起銀針粉後加入火腿片*

*我喜歡再加蔥花同莞西,辣菜圃,仲有麻油胡椒粉一齊食,好香的*

如果小朋友食厭藩茄湯底,可以試呢個,好似鴻福堂粉仔味道架

公爵府

2024年龍年勳章

八婆仔@ 發表於 18-10-14 07:36
蝦水瑤柱銀針粉

1)1斤銀針粉

thanks for sharing

首頁

尾頁

跳至