少年健康的下午茶,有冇提議?

Jasmine-4711
|
少年發育期,下午肚餓,又想他吃得健康。

他不喜歡吃水果或包點三文治(因太似早餐),他想天天吃即食麵我又唔想,大家有冇好提議呢?

謝謝!
pmjleung
|
飯團
大肥羊
|
蝦子麵
wcpcelia    發表於 18-10-13 17:38
(Samantha)
|
街市買 河粉 油麵 粗/幼麵
baileys000
|
Jasmine-4711 發表於 18-10-13 15:47

他不喜歡吃水果或包點三文治(因太似早餐),他想天天吃即食麵我 ...

餃子、腸粉、乳酪、鬆餅、格仔餅
1928mickey
|
蕃薯、焗薯
good_pig
|
通粉
yurijm
|
蕎麥麵、烏冬,配日式麵豉湯
焗意粉、通粉
煮下雲吞、水餃
katherine.k
|
Jasmine-4711 發表於 18-10-13 15:47

他不喜歡吃水果或包點三文治(因太似早餐),他想天天吃即食麵我 ...

三角飯糰
123blow
|
蒸粟米,煎餃子!
bobomia
|
生冷寒涼傷脾胃,所以最好係熱食。例如十穀粥,或者買啲養生機呀破壁機呀(淘寶好平)將啲五穀雜糧全部打碎,營養好又容易吸收。
tsung
|
乳酪,烚蛋
0q.cathy
|
雲吞水餃,包定一盒放冰箱,方便

手抓餅加蛋芝士火腿,超市有賣放冰箱,如早一晚整咖喱,仲方便,煎左配咖喱汁

pancake,加雪糕加果醬加朱古力醬,女仔仲啱

綠豆沙豆付花,清熱

炒面炒米,午餐炒多d,留碗比佢放學食

腸粉燒賣,中式包,羅米雞,可以訂陳記金龍送家,一開冰箱就可以蒸

仲可以葉定豬扒雞扒,煎塊配蝦子麵
ganggang
|
bobomia 發表於 18-10-13 16:43
生冷寒涼傷脾胃,所以最好係熱食。例如十穀粥,或者買啲養生機呀破壁機呀(淘寶好平)將啲五穀雜糧全部打碎 ...

少年會幫你倒左
miffyumiffy
|
ganggang 發表於 18-10-14 02:09
少年會幫你倒左

仲鬧鬼你:呢啲比老人院冇牙阿伯食
pixelskin
|
豉油雞脾去皮其實好健康
happybebebe
|
水餃米粉
燒鴨瀨

caryfox
|
煮粟米、焗烤馬鈴薯 或 蕃薯、炒豬腸粉、煮雲吞 或 水餃、

紫菜肉鬆湯、煎年糕、蘿蔔糕、煮韓國芝士年糕、煎雞翼、
煮湯丸、蕃薯糖水、
forgive?forget?
|
ganggang 發表於 18-10-14 02:09
少年會幫你倒左

我中年人都冇興趣
LOVEJELLY
|
forgive?forget? 發表於 18-10-14 15:05
我中年人都冇興趣

阿婆都唔肯食
我阿媽就係例子