自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 cara.mak 的帖子

仁愛堂嗰個係滾軸溜冰,屯門巿廣場嗰個係真雪溜冰

男爵府

住新發村, 星期日都去嘉喜酒樓飲茶, 推車仔點心.

子爵府

- 記得細個時ABC糖果屋有時會做抽獎, 試過中左5蚊COUPON (當年5蚊可以買到好多野..)

- 中學LUNCH去玉林苑買叉燒飯、去五月花食公仔麵餐、去華都間錦江食上海麵....
- 放學去美樂花園或者仁愛打BOWLING, 試過係條LANE度執過包白粉 (個時細細個唔知係咩黎, 同學仔講先知...)

- 屯門差館外牆曾經邀請過區內中學去畫外牆 (每間學校都有一忽牆可以比你自由發揮同油油...), 當年有份一齊油

- 506仲係輕鐵而.. 新發輕鐵站.. A59輕鐵巴士...

大宅

懷念時代廣場有間大利茶餐廳啲魚蛋/牛什粉好好味

子爵府

michellewanhk 發表於 18-10-15 17:04
懷念時代廣場有間大利茶餐廳啲魚蛋/牛什粉好好味
大利後期好差, 所以執係正常

大宅

Almaz 發表於 18-10-15 17:11
大利後期好差, 所以執係正常

原來後期敢差,後期冇食已經搬左屋了

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

mariejj 發表於 18-10-13 20:45
以前勁鍾意去家樂福

me2,以前阿媽一話去家樂福就開心到飛起

別墅

9594 發表於 18-10-14 12:49
細個讀約瑟幼稚園,早幾年突然去置樂行下睇下,幼稚園雖然無咗,變咗第二樣野,但拆咗招牌,個字啲膠水跡仲 ...

校友

已刪除用户

大宅

畀面勳章

milkteabb 發表於 18-10-15 17:01
- 記得細個時ABC糖果屋有時會做抽獎, 試過中左5蚊COUPON (當年5蚊可以買到好多野..)

- 中學LUNCH ...

錦江真係回憶,D小蘢包
而家真係食唔番

男爵府

pixelskin 發表於 18-10-14 11:29
以前屯門時代廣場foodcourt 個轉轉燒餅,細個可以睇成日都唔悶,睇到唔願走

Yes agree

男爵府

baofankan 發表於 18-10-14 17:01
無記錯蔡章閣附近有波樓,d人去打卓球。唔知有幾多人去過伊斯蘭後面個roller場租過鞋玩呢?我小學成日落去 ...

(emoji)️印象....記得d roller鞋(emoji)️d臭架!!

大宅

叮妹 發表於 18-10-15 11:26
仲响度,呢間超好礼貌,買十元八塊都好好,而惠康对面果間文具D貨好乾淨整齊但·女人好似吾nice,幾年前BK ...

已經執左囉

珍珠宮

Almaz 發表於 18-10-15 15:03
即係新墟仁愛堂? 不是屯門市廣場?

印象是
剛找到
https://books.google.com.hk/books?id=OL7sDQAAQBAJ&pg=PA30&lpg=PA30&dq=屯門仁愛堂溜冰場&source=bl&ots=GILZfEGNpB&sig=wJsKegD8QYSJSoWNyowtWX7QSuk&hl=zh-TW&sa=X&ved=2ahUKEwiDrLzS1IjeAhUPZt4KHTNUA_oQ6AEwAnoECAkQAQ#v=onepage&q=屯門仁愛堂溜冰場&f=false

大宅

612 發表於 18-10-15 16:57
住新發村, 星期日都去嘉喜酒樓飲茶, 推車仔點心.

我都係新發邨大,老豆好鐘意去嘉喜飲茶

珍珠宮

kwan_0128 發表於 18-10-15 15:34
唔係呢個, 係真冰嘅溜冰場係市廣場嫁

https://books.google.com.hk/books?id=OL7sDQAAQBAJ&pg=PA30&lpg=PA30&dq=屯門仁愛堂溜冰場&source=bl&ots=GILZfEGNpB&sig=wJsKegD8QYSJSoWNyowtWX7QSuk&hl=zh-TW&sa=X&ved=2ahUKEwiDrLzS1IjeAhUPZt4KHTNUA_oQ6AEwAnoECAkQAQ#v=onepage&q=屯門仁愛堂溜冰場&f=false

呢度都有講仁愛堂有溜冰場。

八百伴果時邊個位置有溜冰場?還是兩個地方都曾有溜冰場呢?

珍珠宮

hellohelloruby 發表於 18-10-15 16:23

呢度反而寫屯門市廣場係滾軸

珍珠宮

hellohelloruby 發表於 18-10-15 16:23

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E5%8D%80%E5%B0%88%E9%A1%8C/99306/%E7%A4%BE%E5%8D%80%E7%95%B0%E6%83%B3-%E5%B1%AF%E9%96%80%E5%B8%82%E5%BB%A3%E5%A0%B430%E5%B9%B4%E5%8A%87%E8%AE%8A-%E9%9F%B3%E6%A8%82%E5%99%B4%E6%B3%89%E5%85%AB%E4%BD%B0%E4%BC%B4%E8%AE%8A%E8%B7%A8%E5%A2%83%E8%B3%BC%E7%89%A9%E5%BA%97?utm_content=buffer52ee8&utm_medium=Social&utm_source=facebook+hk01&utm_campaign=buffer

呢度都係話屯門廣場滾軸,無提過真雪溜冰。
你還記得屯門市廣場是什麼位置有真雪溜冰場嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

關於溜冰場,講聲先,我不是同你r, 我的確也想知自己有否記錯

大宅

Almaz 發表於 18-10-14 23:17
有冇人記得友愛商場嘅發發快餐

留堂必食

首頁

尾頁

跳至