困擾咗足足一年嘅頭皮問題終於受到控制

Giant
|
困擾咗足足一年,睇醫生食藥都只係舒緩咗少少,一停藥又嚟過;其間亦試過去頭皮洗頭水、天然溫和洗頭水、去頭皮精華素,連茶樹油都試埋,都係冇效;最近可能轉天氣,更加變本加厲,抓頭抓到發忟;後來政府醫生寫紙我去買洗頭水,我再請藥房介紹埋藥膏俾我,用咗一星期,雖然應該未斷尾,但起碼唔再抓頭,唔駛坐到邊都一地頭皮屑…… 而家真係舒服晒,原來頭唔痕癢嘅感覺真係好爽呀
希望用完四星期後真係斷尾啦
wcpcelia    發表於 18-10-14 08:48
mvshop8888
|
你的頭皮有甚麽問題?
siu-mai
|
Giant 發表於 18-10-13 17:50
困擾咗足足一年,睇醫生食藥都只係舒緩咗少少,一停藥又嚟過;其間亦試過去頭皮洗頭水、天然溫和洗頭水、去 ...

藥膏可能係類固醇,要小心使用
維仔媽媽
|
請問系邊款洗頭水呢?
Giant
|
mvshop8888 發表於 18-10-13 17:52
你的頭皮有甚麽問題?

局部頭皮好痕,成日抓,有時抓到損晒添。
Giant
|
用過呢堆藥性嘅,冇效。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Giant
|

天然溫和嘅都用過,冇效

Giant
|
精華素、茶樹油,冇效

SHANTSZ
|
想知邊隻藥膏
Giant
|
最後用咗呢支洗頭水和藥膏,暫時已受控,冇再整日抓頭

singpoluk
|
Giant 發表於 18-10-13 20:19
最後用咗呢支洗頭水和藥膏,暫時已受控,冇再整日抓頭

我都有好多頭皮!
konnie88
|
我都係頭痕十頭屑問題好嚴重,跟你一樣,用過很多产品都無效,所以 經常著白色衣服,最怕別人望實我個頭及膊頭,試下你這些牌子,請問在那裡買?謝謝你
Giant
|
konnie88 發表於 18-10-13 20:52
我都係頭痕十頭屑問題好嚴重,跟你一樣,用過很多产品都無效,所以 經常著白色衣服,最怕別人望實我個頭及 ...

響RX十字藥房買的,洗頭水$12x,藥膏$9x。
其實呢個成份嘅洗頭水有好多牌子(包括第一張圖的Nizarol,以前用過勁有效,可惜呢次冇作用,用晒一支都唔得,連泡都冇乜)。
Giant
|
siu-mai 發表於 18-10-13 17:53
藥膏可能係類固醇,要小心使用

多謝提醒,不過我唔識睇有冇類固醇
BeadBead
|
枝藥膏有類固醇呀,你google下會見到
siu-mai
|
Giant 發表於 18-10-13 21:09
多謝提醒,不過我唔識睇有冇類固醇

呢隻成份有皮質類固醇
Giant
|
BeadBead 發表於 18-10-13 21:19
枝藥膏有類固醇呀,你google下會見到

謝謝妳,我下星期開始隔日用,情況穩定就會停用架喇
Giant
|
siu-mai 發表於 18-10-13 22:16
呢隻成份有皮質類固醇

多謝妳呀,我會小心,唔會長期依賴佢的了
siu-mai
|
Giant 發表於 18-10-13 22:26
多謝妳呀,我會小心,唔會長期依賴佢的了

唔客氣,我明白皮膚狀況唔好係好困擾,希望問題今次可以斷到尾
callmepls
|
我以前都好似你咁,睇過好多醫生都唔得,轉左呢隻洗頭水黎就好返了。