台灣簽證

catherine13
|
一個係香港出世嘅小朋友,一個係澳門出世嘅大人,一個係大陸出世大人,想問點樣去辦簽證?
tracy0927
|
catherine13 發表於 18-10-13 19:20
一個係香港出世嘅小朋友,一個係澳門出世嘅大人,一個係大陸出世大人,想問點樣去辦簽證?
...

上網辦入台證,5個工作日內批,非香港出世要scan身分證、護照、回鄉卡上傳
BBtogether
|
回覆 catherine13 的帖子

剛搞完, 全部要在上網搞, 5天之內搞好,, 大陸出世仲要影相, 要JPG格式
wcpcelia    發表於 18-10-14 08:17
eehhmm
|
BBtogether 發表於 18-10-14 01:44
回覆 catherine13 的帖子

剛搞完, 全部要在上網搞, 5天之內搞好,, 大陸出世仲要影相, 要JPG格式 ...

大陸公民可自行去台灣?我家人是大陸出生,但之前去唔成,因要跟國內團才可去台灣。不能自由行由香港出發。
catherine13
|
eehhmm 發表於 18-10-14 08:57
大陸公民可自行去台灣?我家人是大陸出生,但之前去唔成,因要跟國內團才可去台灣。不能自由行由香港出發 ...

大陸出生的永久香港居民 ok?
tracy0927
|
catherine13 發表於 18-10-14 09:49
大陸出生的永久香港居民 ok?

可以
Poyau
|
網上申請

https://niioa.immigration.gov.tw/NIA_OnlineApply_inter/visafreeApply/visafreeApplyForm.action