想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好,香港二次ivf 失敗後,經朋友介紹,認識愛群,就上網預約翁醫生初診。

於10月8日到愛群報到,首先姑娘問診,講以往經驗及病歷。之後我等咗2個鐘先見翁醫生,建議可出去食個早餐,見完醫生會抽血+見多次姑娘。

見翁醫生,他睇咗我以往報告,話我卵泡大小不平均。所以不可在day 2/3開針,他要我在10月 m前3天抽血驗FSH LH E2 P4 + 超聲波+ email 給愛群。
由於我工作請假困難,翁醫生幫我定了計劃,於星期六抽卵。

下次月經來的第一天食調經丸,其實避孕丸,食到某個日子停藥,隔天抽血驗FSH LH E2 P4 + 超聲波email 給愛群,再決定開針的準確日子。

禁止訪問

複式洋房

Happyhippo 發表於 18-10-13 20:25
我早前去左初診,都諗緊去唔去翁開針,但又怕要去照同驗血咁多次,返工又未必可成日請假睇醫生,怕配合唔 ...

其實你擔心嘅問題,我都困擾咗好耐。
因為我是特別的case, 一般人都是day2/3可開針,但翁醫生話對我嚟講遲了。
因為上次細卵泡到下次經期就會變大,而本身又有新嘅細卵泡出嚟,如day2/3才開針,大的會吸引得好快,細個啲又唔達標,變咗唔平均,用到的不多。
下個post 希望可以解答到你的疑惑。

複式洋房

回覆樓主:

10月份月經前3天抽血FSH LH E2 P4 + 超聲波 + 電郵給愛群。是翁醫生之前提過的。日期都是我預定的,不知是否準確。

另外佢幫我計:
10月份月經第一天開始食Mercilon避孕丸,
11月17 抽血FSH LH E2 P4 +超聲波 + email
11月18 最後一粒Mercilon
11月19 抽血FSH LH E2 P4 +超聲波 + email (等待回覆可否開針)
11月21 抽血FSH LH E2 P4 +超聲波 + email(預計開針日,等待回覆可否開針)
11月26 抽血 LH E2 P4 +超聲波 + email
11月29 抽血 LH E2 P4 +超聲波 + email (等待回覆可否打破卵針)
12月1 取卵

因計算到日期,就可以有確實時間請假

複式洋房

Hello樓主,我啱啱由台北返香港,翁醫生做嘅,著床成功了。我植入手術後覆診時問翁醫生著床率有幾多,佢話90%,最後我係成功嘅。祝你好孕!註:我幾乎全程都係自己打針,打肚皮無乜feel, 肉多,打pat pat難好多,支針頭又長又粗>.<

複式洋房

janellechan 發表於 18-10-14 22:44
Hello樓主,我啱啱由台北返香港,翁醫生做嘅,著床成功了。我植入手術後覆診時問翁醫生著床率有幾多,佢話9 ...

恭喜您呀!好開心聽到你這個消息,雖然不相識,但為你感到開心。其實我現在都好緊張,希望所有嘢一齊順利。打針我都好驚,數量都唔少><*
請問一下,有冇做pgs?

大宅

janellechan 發表於 18-10-14 22:44
Hello樓主,我啱啱由台北返香港,翁醫生做嘅,著床成功了。我植入手術後覆診時問翁醫生著床率有幾多,佢話9 ...

請問你總共用左幾多錢

禁止訪問

複式洋房

Happyhippo 發表於 18-10-15 08:43
請問最後是何時開針,是經期前就開?另外,看到中間亦有抽血超聲波,會調整針葯嗎?如何預計要帶多少針葯 ...

你好,今日是10月15號,我連10月份經期都未到,食調經藥個part又未到,停藥後11月來m 個part更未到。我自己都未行到個步,又如何答實你最後是何時開針。
見翁醫生前,我都心大心細,不知揾唔揾翁去台北做好。當天見他,他給到我兩個答案,就是卵泡不平均和要放雪胎。所以當日決定拎針藥回港,他已預定好用什麼針藥,份量。
開針時間是預計,如上個回覆。
我針藥共$39000台幣。另借冰種及冰袋$1000台幣按金,還就會退給你。
放鬆一下,一步一步來,不要心急。我都是在學習及嘗試中。

禁止訪問

複式洋房

Happyhippo 發表於 18-10-15 12:40
不好意思。沒有注意日子是未發生的,按計劃即取了針葯後,至排卵都是在香港照及驗血,取卵才需回台灣?
...

唔緊要,我明白你的心情,我都試過。
對呀,在香港照及驗血+電郵給愛群,取卵才回台灣。他們電郵回覆得很快。

禁止訪問

複式洋房

你幾耐之前預約? 我都諗緊去唔去台灣做好 or 去威E 私家。
其實我都排緊公家,但1月先見醫生,但我已經唔細喇(emoji)(emoji)

複式洋房

Happyhippo 發表於 18-10-15 13:25
咁對中段不能回台的病人就方便些,香港照的醫生有沒有指定診所呀?

雅蘭黃偉忠,中環李俊傑,你可以上網揾揾,打電話去問個到姑娘。
其實想pm你,但我唔識如何pm

複式洋房

Creamy03 發表於 18-10-15 22:05
你幾耐之前預約? 我都諗緊去唔去台灣做好 or 去威E 私家。
其實我都排緊公家,但1月先見醫生,但我已經唔 ...

我9月廿幾號預約的,約咗10月8。
我前兩次ivf 都係威記私家,兩次都無著床就嚟m, 我知好多人成功的,但不是我。
你就好啦,我之前唔識諗唔肯排公家,今年先排,如果3年前排,今年到我做了。
台灣會幫你找出著床不成功原因,抽血可驗到。我今日收到報告,要驗嘅嘢好仔細。好多香港都唔會驗嘅。
我的甲狀腺指數偏高,缺乏vitamin D3。愛群email
回覆翁醫生看了報告。建議我可以在取卵手術之後服用一些免疫藥物調整免疫狀況。
也建議我現在可以開始每天補充Vitamin D3 2000iu。
我放工都去萬寧買咗vitamin d3。
可以預約咗翁醫生初診,順便同老公去下台北旅行,見咗先決定都唔遲。

複式洋房

Sayhellotoyou 發表於 18-10-15 23:51

我9月廿幾號預約的,約咗10月8。

有無話約day 幾去初診好d? 初診會驗埋血。
我已經係高0,姑娘話見完醫生,就算即時話ok可以做都要排18-20個月左右。個時都超高0 了(emoji)(emoji)

你幾時見醫生?

複式洋房

Creamy03 發表於 18-10-16 11:22
有無話約day 幾去初診好d? 初診會驗埋血。
我已經係高0,姑娘話見完醫生,就算即時話ok可以做都要排18-20 ...

建議平日去初診,如有個人報告可帶去,待翁醫生先了解你的情況。比如好像我咁,day2/3過去已經遲了。這點香港醫生沒有注意到。除了威記,尖沙咀陳x仕,他都只叫我day2/3去開針。

對呀,如你想驗血可對翁醫生講。當時我話想揾出不著床原因,他話女方驗血 + 和胚胎做gps,就可知答案。驗血報告要7日工作天。

愛群好多高0媽媽,我34,他竟然話我年輕。
其實我今日先聽講座><“ 又排都未見到醫生

按計劃,應該12月取卵見醫生

建議你照排公家,不要因爲金錢放棄私家做,時間唔等人。錢用咗可以再揾,時間過咗就係過左,追唔返。

複式洋房

回覆 Sayhellotoyou 的帖子

有呀,PGS應該要做,萬一基因有問題,植入左都會流產。我抽左27粒卵,其中15粒夠成熟可以試受精,15粒裏面只有7粒可以去到day 5(要到day 5先可以做PGS),7粒裏面只有3粒pass PGS test。

複式洋房

回覆 mojomojo88 的帖子

我用左35萬台幣,收費會同你卵數有少少關係。

複式洋房

大家去愛群嘅話,記得每次抽血報告都影張相,因為之後要佢地調返報告出來要畀NT$20,重點係返左香港後唔知點畀呢NT$20....愛群每驗梅毒同HIV,呢個報告記得攞,返到香港自己個婦產科醫生會要呢個報告,重新响香港驗又幾百蚊⋯

首頁

尾頁

跳至