想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

janellechan 發表於 18-10-16 15:02
回覆 Sayhellotoyou 的帖子

有呀,PGS應該要做,萬一基因有問題,植入左都會流產。我抽左27粒卵,其中15粒 ...

嘩,好厲害呀!我一定無咁多粒卵/._.\
我而家諗,如果得1粒成功,做唔做pgs好⋯⋯⋯
做咗唔pass, 我真係撞牆 T_T

複式洋房

我係屬於多卵,連d護士都覺得(所以我腹脹嚴重),一般人幾粒至十幾粒,視乎年齡同身體狀況,最緊要無壓力!到時醫生會畀建議你架啦,放心,翁醫生幾好人,技術好好。我植入時唔駛麻醉,但一d唔舒服都無。

大宅

Sayhellotoyou 發表於 18-10-13 20:01
大家好,香港二次ivf 失敗後,經朋友介紹,認識愛群,就上網預約翁醫生初診。

於10月8日到愛群報到,首先 ...

我岩岩係愛群開針,day 2照7粒大小都好平均,但day 6回診,竟然8粒,但大小變都好唔平均,所以翁建議我分開兩次抽卵~

所以其實開針後,都有好多關要過

複式洋房

janellechan 發表於 18-10-16 18:04

我係屬於多卵,連d護士都覺得(所以我腹脹嚴重),一般人幾粒至十幾粒,視乎年 ...

羨慕羨慕(o^^o),我都係得8-10粒蛋 T_T
對呀,最緊要無壓力,放鬆放鬆~
如果將來有咩問題可以請教你嗎?謝謝你^3^

複式洋房

Dalkishan 發表於 18-10-16 18:45
我岩岩係愛群開針,day 2照7粒大小都好平均,但day 6回診,竟然8粒,但大小變都好唔平均,所以翁建議我分 ...

咩話,噢~ 分兩次抽!
是不是因為卵泡數量唔夠
請問是否在短期內分兩次抽?下次經期又要開針谷卵~
天呀~~ 禾姣京京

大宅

Sayhellotoyou 發表於 18-10-16 18:57
咩話,噢~ 分兩次抽!
是不是因為卵泡數量唔夠
請問是否在短期內分兩次抽?下次經期又要開針谷卵~

唔係唔夠卵,係因為佢地生長速度唔一樣,所以要同一cycle 分2次抽,例如我今日抽大得快個幾粒,隔3日左右再抽之前細個d~
所以係開針一次,但抽係2次

複式洋房

Sayhellotoyou 發表於 18-10-13 21:02
10月份月經前3天抽血FSH LH E2 P4 + 超聲波 + 電郵給愛群。是翁醫生之前提過的。日期都是我預定的,不知是 ...

樓主想請教下,是否開針前要吃一個月避孕丸?

因我也預約了翁醫生11月中初診 (預計係Day 2-3),本計劃先抽血+照卵泡,如果見報告無特別問題,就打算1月份既Day 2再飛去開針⋯直至取卵後才走。咁唔知work唔work呢?

複式洋房

mommyBBB 發表於 18-10-16 19:25
樓主想請教下,是否開針前要吃一個月避孕丸?

因我也預約了翁醫生11月中初診 (預計係Day 2-3),本計劃先 ...

你們很有計劃,但我覺得一切都要見咗翁醫生,聽他意見才決定。
可以由開針留到抽卵後先走好好呀,可以定時上去打針驗血,唔駛自己打,最煩係啲卵泡大細啱size未個幾日,可以stay 係台北就唔駛煩呢個問題~~
我其實是因為工作關係,不可以隨時請假,所以翁醫生幫我計劃了星期六抽卵,在推算開針日子, 避孕藥就可以控制到我下次月經day 1。
可以既話,我都想stay係台北一個月專心做ivf, 唔駛煩

複式洋房

Dalkishan 發表於 18-10-16 19:14
唔係唔夠卵,係因為佢地生長速度唔一樣,所以要同一cycle 分2次抽,例如我今日抽大得快個幾粒,隔3日左右 ...

謝謝解釋,明白了。請問是否要回台北兩次,昏迷兩次><
如果是我,攞假會有困難, 好驚⋯⋯⋯⋯

複式洋房

janellechan 發表於 18-10-16 15:02

有呀,PGS應該要做,萬一基因有問題,植入左都會流產。我抽左27粒卵,其中15粒 ...

PGS test 收費如何?

複式洋房

Sayhellotoyou 發表於 18-10-13 21:02
10月份月經前3天抽血FSH LH E2 P4 + 超聲波 + 電郵給愛群。是翁醫生之前提過的。日期都是我預定的,不知是 ...

抽咁多次血驗?隔幾日就要驗一次。

複式洋房

Creamy03 發表於 18-10-17 01:19
抽咁多次血驗?隔幾日就要驗一次。

對呀,開始ivf 個排抽血都幾密。
飲多啲紅棗桂圓杞子水,補補血

大宅

Sayhellotoyou 發表於 18-10-16 22:32
謝謝解釋,明白了。請問是否要回台北兩次,昏迷兩次><
如果是我,攞假會有困難, 好驚⋯⋯⋯⋯
...

我係由開針到抽卵都係台北~所以無問題~
亦都好彩係咁咋~如果吾係我係香港仲煩~
而家只係我返愛群返得密d,睇住d 卵大既情況~

複式洋房

Dalkishan 發表於 18-10-17 08:16
我係由開針到抽卵都係台北~所以無問題~
亦都好彩係咁咋~如果吾係我係香港仲煩~
而家只係我返愛群返得 ...

明白,好彩你們整個過程都在台灣。真的不容易,我都好驚⋯⋯ 到時每針自己打

大宅

Sayhellotoyou 發表於 18-10-13 20:01
大家好,香港二次ivf 失敗後,經朋友介紹,認識愛群,就上網預約翁醫生初診。

於10月8日到愛群報到,首先 ...

如果唔太識講普通話,溝通得到嗎

複式洋房

我都預約11月翁醫生初診,請問初診可以即日來回嗎?需要預備什麼呢?謝謝

複式洋房

mojomojo88 發表於 18-10-17 18:05
如果唔太識講普通話,溝通得到嗎

原來愛群有2-3個職員識講廣東話。
我有幾次都直接講廣東話,其實佢地識聽,但會用國語回應。

複式洋房

chacco883 發表於 18-10-17 18:08
我都預約11月翁醫生初診,請問初診可以即日來回嗎?需要預備什麼呢?謝謝
...

可以即日來回呀,預備夫婦二人係香港做過嘅所有報告。如會帶針藥回港就唱定多啲現金,或開海外提款功能,愛群樓下有間便利店,每日可提款20,000台幣。

複式洋房

多謝你呀&#128522;
但我因為公司難請假,諗住約星期六(翁醫生好似星期六係睇12:30~16:30)初診。而且又可能要做PGD同PGS,唔知初診流程有冇影響。好怕即日攪唔掂。但send email比愛群又唔覆我,只叫我初診時問醫生。都唔知點預時間同訂機票&#128547;

複式洋房

chacco883 發表於 18-10-17 20:05

多謝你呀&#128522;

同你一樣,好難請假。
我個次初診就一日攪掂。我朋友她初診都是一天攪掂。
預約咗先啦,如果真係擔心,你可以預約星期六,攞埋星期一,二兩日假,4日3夜預鬆啲~
PGS 不是胚胎做的嗎?
因為咩都由醫生決定,姑娘們都確認唔到啲乜。
好似我預計12月1星期六取卵,怕有咩意外,攞埋星期1-3隱鎮啲。

首頁

尾頁

跳至