想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Sayhellotoyou 發表於 18-10-19 19:26

我未買機票,未book酒店。國泰改機票+ $900,中華急 ...

台灣係會有少少無力的感覺,我都有啲怕有任何突發狀況未必可以有即時協助。但諗返,香港都一樣,我之前係香港都做過ivf,記得有次晚上突然有問題想搵姑娘問,但收工後都係一樣搵唔到人。我地只有盡力而為,做好我地可以控制的,至於控制唔到既,就交比天啦。放鬆啲,祝順利

大宅

Sayhellotoyou 發表於 18-10-19 19:26

我未買機票,未book酒店。國泰改機票+ $900,中華急 ...

我都係睇愛群。其實我每次都係confirm 幾時抽卵/殖 才book 機票酒店。睇下好唔好彩。唔係一d 好peak 嘅season, 其實早兩三日和做三星期book, 價錢分別不大,也有可能平dd 添

所以我不嬲都係愛群confirm 我抽卵日子及之前回診的時間,才book。

大宅

chacco883 發表於 18-10-19 22:44
台灣係會有少少無力的感覺,我都有啲怕有任何突發狀況未必可以有即時協助。但諗返,香港都一樣,我之前係 ...

暫時我去咗幾轉台灣,其實唔算好大問題。主要是需要搭飛機。其他有嘢想問,其實愛群算覆得快及佢地好夜都覆email(佢地平時收9/10 點)
最緊要係針藥唔好漏。有時拎多少少好過番到hk 又發現唔夠。

複式洋房

candycakee 發表於 18-10-19 22:25
如果要改買長榮會好d
我上次改都係免費

真的~ 謝謝你喔,我明天看看~

複式洋房

chacco883 發表於 18-10-19 22:44
台灣係會有少少無力的感覺,我都有啲怕有任何突發狀況未必可以有即時協助。但諗返,香港都一樣,我之前係 ...

我呢,個種無助+無力感很強,成日有種不安感。希望是自己諗多咗。我之前2次威記做嘅ivf, 只係每朝早8點前去到,就一條龍幫我做晒所有嘢~ 現在要自己約時間抽血+超。抽卵又不知那一天,開針後發生乜情況。講真,係有少少徬徨。

對呀,交俾個天,好多嘢上天一早決定了。自己要做最好嘅準備,也要作最壞的打算。
多謝你呀!順利順利(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

複式洋房

yhyeung 發表於 18-10-19 22:45
我都係睇愛群。其實我每次都係confirm 幾時抽卵/殖 才book 機票酒店。睇下好唔好彩。唔係一d 好peak 嘅sea ...

你好,多謝資料分享。好有用喔!等愛群confirm 先book。
請問一下,最後你bingo 了嗎?

複式洋房

yhyeung 發表於 18-10-19 22:51
暫時我去咗幾轉台灣,其實唔算好大問題。主要是需要搭飛機。其他有嘢想問,其實愛群算覆得快及佢地好夜都 ...

我都好怕到時針藥唔夠。之前爬文見好多jm要四圍問人買針。請問到時應該預多幾多針藥先穩陣?係咪直接同翁醫生講想預多少少針藥就得啦?另外,如果真係甘唔好彩唔夠的話,香港係邊度大機會買到呢?唔好意思,甘多問題

大宅

Sayhellotoyou 發表於 18-10-20 00:13

你好,多謝資料分享。好有用喔!等愛群confirm 先bo ...

上次pgs 不合格之後要再抽。
請問你之前在hk 哪裡做ivf? 你覺得hk 做如何?

大宅

chacco883 發表於 18-10-20 08:09
我都好怕到時針藥唔夠。之前爬文見好多jm要四圍問人買針。請問到時應該預多幾多針藥先穩陣?係咪直接同翁 ...

我自己未試過遇到這情況。網上見d 人唔夠針藥,係喺hk 某d 婦科醫生買,很貴,和好像有點難找。好似愛群有些line group, 有時d 人會互相關照。但我我自己就不知怎樣join 也沒有想去join。抽卵會遇到無針藥的情況不多。通常是殖入,才會有這問題。

我覺得只要你在診斷時,和翁醫師溝通清楚你的需要,他會開足夠針藥給你。

大宅

Sayhellotoyou 發表於 18-10-20 00:13

你好,多謝資料分享。好有用喔!等愛群confirm 先bo ...

對不起,剛看了你的post , 已說了在hk 哪裡做。

複式洋房

回覆樓主:

我都係岩岩 20/10 星期六係翁度初診,都係當日見完醫生,抽血同攞針藥返香港,等到period 第2日就開始食藥同打針.... 預計下次回診時間大概係11月頭抽卵。因為預計係23,24/10 period,同埋都難攞假,所以今次特別安排19號星期五晚飛,星期六見醫生,本來都擔心要留到星期一先走得,好在都順利星期日可以返香港。
機票方面都有個小資料想 share- 港航出咗個年票,分別係3 或者5 張來回,價錢已包稅或附加費,限期一年,仲可以起飛之前兩小時改機票免費,對於我地要飛好幾次,又可能時間上會比較突發係比較合適。

希望大家都可以一切順利~

複式洋房

ColaC 發表於 18-10-23 23:33
我都係岩岩 20/10 星期六係翁度初診,都係當日見完醫生,抽血同攞針藥返香港,等到period 第2日就開始食藥 ...

謝謝你的分享,我去港龍網站睇下先~
一揾港龍,就旦國泰出嚟(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
我會是11月的月經才開針。跟你相差一個月。

如不介意,可否跟你做朋友分享資訊嗎?因為我不知道如何pm你(o^^o)

複式洋房

Sayhellotoyou 發表於 18-10-24 09:19

謝謝你的分享,我去港龍網站睇下先~

係香港航空,唔係港龍/國泰☺️

複式洋房

ColaC 發表於 18-10-24 11:32
係香港航空,唔係港龍/國泰☺️

呵呵~~ 我揾到啦。謝謝妳o(≧v≦)o

大宅

candycakee 發表於 18-10-19 22:25
如果要改買長榮會好d
我上次改都係免費

買長榮有得免費改機票, 但係咪要去返官網訂先可以改?

子爵府

fbbs123 發表於 18-10-24 20:20
買長榮有得免費改機票, 但係咪要去返官網訂先可以改?

複式洋房

回覆 yhyeung 的帖子

只係怕到時唔識問,又攪到唔夠藥用。希望順利啦

別墅

ColaC 發表於 18-10-23 23:33
我都係岩岩 20/10 星期六係翁度初診,都係當日見完醫生,抽血同攞針藥返香港,等到period 第2日就開始食藥 ...

我想請問其實如果我可以留台 順利的話是不是應該預算開針前一日到台直接在台抽血 ?如直接得到抽卵加放卵大約系咪要1個月到?

複式洋房

loklokcheung 發表於 18-11-7 18:57
我想請問其實如果我可以留台 順利的話是不是應該預算開針前一日到台直接在台抽血 ?如直接得到抽卵加放卵 ...

我諗係可以既,大概係period 開始既day3 開針,如果你預計到幾時period 而又夾到初診既應該可以既。不過我自己就係period 之前一星期去初診同抽血,攞晒d 針藥返hk,到period 開始時跟指示食藥打針,順利既就可以同一個cycle 抽卵,不過放胎就要睇下醫生建議係咪都係同一個cycle 做埋喇~

別墅

ColaC 發表於 18-11-7 22:51
我諗係可以既,大概係period 開始既day3 開針,如果你預計到幾時period 而又夾到初診既應該可以既。不過我 ...

抽卵系咪大約在開針嗰個cycle嘅Day13 / 14? 見好多JM都話放胎就等下一個cycle等身體休息一下先 放胎系咪都系約Day14?

首頁

尾頁

跳至