因為想食......

張胡太太
|
好想好想食龍蝦 襯一早做完嘢就去街市買龍蝦 ,又見到啲立魚好靚, 就叫魚檔老闆幫我起肉 , 今晚就炮製咗蕃茄濃湯 、陳醋無花果沙律, 蒜蓉芝士焗龍蝦香煎立魚柳再自家製滑滑薯蓉、烤啡菇做今晚嘅晚餐啦 都幾好味架

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
wcpcelia    發表於 18-10-14 19:21
Q媽
|
好彩食飽先睇到 , 不過都好想食
jasmine0527
|
超正呀
babynetnet
|

PetitLarousse
|
做你家人好幸福
crystal媽咪
|
張胡太太 發表於 18-10-13 20:14
好想好想食龍蝦 襯一早做完嘢就去街市買龍蝦 ,又見到啲立魚好靚, 就叫魚檔老闆幫我起肉 , 今 ...

你啲自家晚餐好似餐廳賣相.
呀紫CANDY
|
好想好想食龍蝦 襯一早做完嘢就去街市買龍蝦 ,又見到啲立魚好靚, 就叫魚檔老闆幫我起肉 , 今 ...

大師咁!
dxf920
|

大師!!膜拜下你
想問下黑色沙律醬系乜醬啊?點整咖?十分感謝
Poyau
|
好豐富 賣相又吸引 一定好好食
永遠一百分
|
好正
may817
|
好吸引
Sumyeema1
|
魚表面煎得香脆,有冇秘決?
ttjl7
|
yummy
小倩
|
dxf920 發表於 18-10-13 21:00
大師!!膜拜下你

應該係黑醋
tang0809
|

張胡太太
|
Sumyeema1 發表於 18-10-13 21:17
魚表面煎得香脆,有冇秘決?

我嘅方法係魚必須索乾水,鑊要夠熱,油要滾 先可落魚煎,煎魚要有耐性,不可隨便攪動, 煎好一邊才反轉第二邊煎 因為今日用鮮魚, 魚身冇咁多水分,所以比較容易煎得香脆

如果用 急凍魚柳, 必須要慢慢解凍 ,最後用廚房紙索乾水 先落調味, 咁樣容易成功煎得好。
丫雅
|

annann246
|
好正
張胡太太
|
dxf920 發表於 18-10-13 21:00
大師!!膜拜下你

今日用咗呢隻喺泰國買嘅 提子黑醋, 酸酸甜甜幾開胃㗎

平時我自己都會用蜜糖,黑醋,黑胡椒,海鹽及橄欖油調過陳醋汁,都好好味架

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
wcpcelia    發表於 18-10-14 19:22
kai3028
|

好似大廚整嘅