究竟點先可以執好間屋

sandwich
|

因為太鐘意買野,之前已執左好多野,但D野執極都有,間屋成日亂糟糟,有D野係好新/全新,又唔捨得掉,唉 ......點先可以忍痛掉掉掉
mmmo
|
上網賣走或者送曬俾人
wcpcelia    發表於 18-10-14 18:59
香港熊貓
|
sandwich 發表於 18-10-13 20:50
因為太鐘意買野,之前已執左好多野,但D野執極都有,間屋成日亂糟糟,有D野係好新/全新,又唔捨得掉,唉 .. ...

送給人
o_____o
|
一定要狠心掉,尤其係衫
wcpcelia    發表於 18-10-14 08:40
壞蛋獎門人
|
捐/掉左第一次,你之後就會非常狠心
加油間屋亂唔聚財嫁
waynewon
|
分類,常用會用分開,可以捨棄放出去free,忍手唔好買,爛一件先買一件。
wawaliluk
|
因為太鐘意買野,之前已執左好多野,但D野執極都有,間屋成日亂糟糟,有D野係好新/全新,又唔捨得掉,唉 .. ...

一定要掉,太多野,只不過係擺左擺右,一攞出來用,就會亂晒,又要再執過。
Poyau
|
捐贈他人
sandwich
|
o_____o 發表於 18-10-13 20:56
一定要狠心掉,尤其係衫

衫同鞋都夠狠心,反而係袋、日用品、文具精品唔捨得
missparent
|
sandwich 發表於 18-10-13 20:59

我係 Carouxxxx 個 app 放咗好多野,志在清貨,所以個價都mark 得低,好快有人接收!
curry451
|

先掉野,唔掉無得攪
kitkit218
|
唔掉,冇得執的。
wahahaic
|
捐得就捐,捐哂去救世軍,一野袋起佢唔好返睇冇眼屎乾淨盲!我呢兩年的起心肝就係咁處理!
李豆豆
|
送出去然後唔好再買
wmkcnw
|
sandwich 發表於 18-10-13 20:59
戒買野才是目標。

看見一件喜歡的東西, 一定唔會即買。
我迫自己最少要隔1星期都覺得喜歡才買。

同埋 cut card。

執拾, 捐或掉, 都超浪費時間
tommyxsarah
|
我討厭雜物 ,一見到雜物就頭疼,所以買都係買食的。

雜物我c6 中意草,但放曬入櫃。所以我無理。

如果放出廳既野 ,一係掉左佢,一係放入櫃。所以我度算整齊掛
cammy_t
|
坦白講,係有病,心病
前排我都病了幾個月
差不多個個星期買衫,一買就5,6件咁買,
好了,買到第三個多月到就發覺唔對路,
跟本穿不了咁多,
宜家要戒啦,好似上癮咁⋯
一日唔戒買嘢,你一日都不會收拾到個屋企
cammy_t
|
都說掉,送人,
我就認為不要掉,不要送人
那些東西你送走了,
你就只會再買過第二款回來
就讓他們找個地方好好放著,
可用來提醒你買了那麼多東西回家
jasmine0527
|
搵個櫃,雜物放哂入去,就整齊了,啲嘢唔好露咁多出黎,無謂嘢要掉、唔好買太多
shareholder
|

去圖書館借本《斷捨離》來看就得,你要明白,你用來維持無用物品的損失,遠遠大於物品本身的價值,你就會捨得掉,同埋在買東西時嚴選最優質的才買,不會輕易買東西