0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

求救!2個月bb唔肯食樽!因為唔夠奶,一直都係埋身完補粉。
以前都一直好順利,但突然兩星期前佢間中唔肯食樽、或食1安就唔食落去。
到上星期更差、要埋身再用埋身動作呃佢先肯食樽、隔餐都可以食哂5安、有但有時都係食1-2安。
呢兩日更差更差、琴日個樽掂到咀就拎頭,今日見到個樽已經發脾氣!
老公、嫲嫲、奶奶都餵唔到!
P.s 換樽轉奶咀轉奶咀流量都試過
P.s.s佢埋身肯啜、但肯定唔夠飽
咀唇仔都乾哂、好擔心

別墅

有無人有類似經驗分享下

侯爵府

Miss.S 發表於 18-10-13 21:06
以前都一直好順利,但突然兩星期前佢間中唔肯食 ...

佢似係厭奶,或者你試下餓下佢,睇下佢肯唔肯用返奶樽

別墅

我個b都係咁吖,佢食到50ml到就爆喊拎曬頭唔肯食奶!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

其實佢夠濕片就唔洗再補奶粉啦,人奶會自動調節到bb需要既奶量,你餵奶粉只會令人奶更少。

咀乾唔關唔飽事,空氣太乾,或者本身咀係咁

佢埋完身都飽左仲點迫佢食? 佢餓只然會喊

別墅

回覆 freshrose 的帖子
freshrose 發表於 18-10-13 22:57
佢似係厭奶,或者你試下餓下佢,睇下佢肯唔肯用返奶樽

試過佢夠鐘喊,唔比佢食,佢就喊到天昏地暗。一埋身就靜哂。
埋身啜到無奶時、就推開望實我又舐乳頭、推開&舐無限重覆到炆時再爆喊。
哄佢到唔喊就食手。寧願食手都唔肯食樽。
厭奶期會只啜乳頭唔食樽嗎?

別墅

回覆 A-Kayking 的帖子
A-Kayking 發表於 18-10-13 23:52
我個b都係咁吖,佢食到50ml到就爆喊拎曬頭唔肯食奶!

咁佢食完50仲扭唔扭食?

我隻B食完會扭食會喊,但哄一陣又會靜哂。

別墅

回覆 Miss.S 的帖子

littlefunpig 發表於 18-10-14 00:47
其實佢夠濕片就唔洗再補奶粉啦,人奶會自動調節到bb需要既奶量,你餵奶粉只會令人奶更少。

咀乾唔關唔飽事 ...

其實餵到我都想全人奶。但BB 3星期大時去健康院,10日去三次體重都無增加。
健康院姑娘assess過話我唔夠人奶。
而家每餐最多泵到1-2安,而且奶量已定,bb唔夠飽,呢2日濕片只有4片,好擔心。

侯爵府

Miss.S 發表於 18-10-14 02:36

你試下佢喊就俾奶樽佢食唔好埋身,你自己泵出黎俾佢食

別墅

Miss.S 發表於 18-10-14 02:38
回覆 A-Kayking 的帖子

唔會扭食吖,一隊奶樽就數願在食

別墅

freshrose 發表於 18-10-14 07:21
你試下佢喊就俾奶樽佢食唔好埋身,你自己泵出黎俾佢食

試過幾日直接塞樽比佢,爆喊完全唔食。
呢兩日係見到個樽既物體埋面已經拎頭。
所以食量少左一半有多
寧願捱餓都唔食樽

大宅

我b也是唔肯吃 无晒計 她每天都吃唔飽 經常扭眼訓 有時候唔知距餓唔餓 我念要斷奶了 甘落去唔米辦法 我都想bb吃奶樽 宜家煩到頭孢爆

別墅

我BB 之前都係咁。頭一個月我係埋身加樽餵奶粉。之後有一日BB突然食唔肯食樽(約一個月)。由果時開始我就停左埋身,改泵。用左幾日佢先肯好好咁食返樽,試過抱佢BB 兩個一齊喊。佢地係要時間忘記媽媽既乳頭。雖然唔捨得埋身既感覺,FTM 一日用四個鍾泵奶真係好辛苦,但為左BB 食到人奶無辦法。
之後我食藥加奶量,格左兩個月,諗住只係朝早第一餐俾佢埋身,啜左幾日,佢開始其樽餵食少左同開始推樽。所以我又要放棄埋身呢個念頭。
真係好妒忌其他人奶媽夠奶可以埋身。。。

我依都BB 4.5 個月,我夠佢一半食量咋。

珍珠宮

尽量揀軟點似人奶嘅奶嘴喂BB飲奶。

大宅

gingerze 發表於 18-10-15 01:39
我BB 之前都係咁。頭一個月我係埋身加樽餵奶粉。之後有一日BB突然食唔肯食樽(約一個月)。由果 ...

甘古幾日bb有沒有吃奶的? 我b也是唔肯吃奶樽 我人奶少 每次吃奶都吃下玩下 哎 系咪都系餓?還是點啊

別墅

WaiKwanWong 發表於 18-10-15 18:07
甘古幾日bb有沒有吃奶的? 我b也是唔肯吃奶樽 我人奶少 每次吃奶都吃下玩下 哎 系咪都系餓?還是點啊 ...

有食奶,全部樽餵。不過佢扭得好勁,一次食到平時既一半,係完全唔會夠飽。
但佢對住個樽一喊我就拎開個樽,等佢唔好驚左個樽。
唔夠食都無辦法,過左幾日等佢慢慢忘記乳頭就食番樽。

別墅

gingerze 發表於 18-10-15 22:11
有食奶,全部樽餵。不過佢扭得好勁,一次食到平時既一半,係完全唔會夠飽。
但佢對住個樽一喊我就拎開個樽 ...

小食多餐,有時開大支奶佢食得一安。
有時係人奶佢唔食我自己都好忟。

大宅

你用咩奶樽??
試下轉其他款奶樽 如pigeon母乳實感 或ComoTomo
http://babyhk.com/index.php?rout ... ;manufacturer_id=83
有時係奶樽既奶咀問題

我B細個時都係甘, 唔肯食樽, 不過我要番工, 佢無得揀
同埋佢好似知道甘, 我唔係屋企,佢肯食樽
我呢埋係房, 佢都唔會食樽

好快就5、6個月, 可以食米糊奶糊, 唔好太擔心

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

話姐試下其他奶咀,有時都可以試下拉長飲奶時間。

別墅

希望我的經歷幫到你啦 ! 因為囝囝踏正百日就開始扭唔肯樽喂。要埋身,一直上網查就話自我調節,厭奶期,但係我好明白這是奶咀混淆,佢已經鍾意左媽媽鍾意埋身,所以抗拒奶樽
由3個月到而家5個半月都係咁,以前一日7到8支奶,到到而家一支,兩支,三支,四支加埋身 。
之前餐餐喂奶好似打杖咁,好恐懼。試過在埋緊身時塞奶樽,機會率50%.。。亦試過在佢開開心心時,機會率30%
亦試過在佢就瞓着機會率最低,因為佢習慣左埋身瞓,更抗拒飲樽,如果狠心餓佢,試過8個鐘先肯飲,嗰排真係喂到佢哭我又哭,因為擔心佢,亦因為咁倒左唔少奶,搞到想泵奶又怕佢唔飲,唯有唔泵等佢埋身,但佢埋身又飲得少,身體上奶變左慢!!!!

所以4個半月時我放棄左。我每日白天埋身,夜晚6:00後先練樽喂,起初都有反抗。慢慢我又意識到俾佢埋身完瞓着左。。。差唔多時間坐定支奶俾佢在初醒有動靜時喂佢飲樽,機會率90%

這半個月以來佢下午開始就樽飲,平均都飲到4支,係順攤飲的。。。

最重要的係佢有精神玩,就問題不大,如果可以就盡量埋身俾佢 ,飲多啲湯水上奶,先在最後餐奶着手,在佢瞓著左再醒嗰陣抱起佢即刻俾支奶佢飲,機會率100% 🤓。慢慢再在日頭試,唔好強逼 。希望幫到你

首頁

尾頁

跳至