0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 WaiKwanWong 的帖子
WaiKwanWong 發表於 18-10-14 12:48
我b也是唔肯吃 无晒計 她每天都吃唔飽 經常扭眼訓 有時候唔知距餓唔餓 我念要斷奶了 甘落去唔米辦 ...
一樣呀!佢扭食比樽佢唔食,但食乳頭就食到jap jap聲。我又明知自己唔夠奶、佢唔會飽。一樣都係經常扭眼訓、如果我不在,是家人餵樽、佢寧願訓唔食。

別墅

回覆 gingerze 的帖子

gingerze 發表於 18-10-15 01:39
我BB 之前都係咁。頭一個月我係埋身加樽餵奶粉。之後有一日BB突然食唔肯食樽(約一個月)。由果 ...

我之前都有食藥、但肚瀉得好嚴重、所以停左。
而家bb 2個月、我每餐得1安左右、真係想停左佢。
但母乳醫生又話、bb仲係細、我果d母乳好濃縮有好多抗體、叫我繼續...

妒忌羨慕夠奶既媽媽x2

別墅

回覆 haha748494 的帖子
haha748494 發表於 18-10-16 23:38
話姐試下其他奶咀,有時都可以試下拉長飲奶時間。

自唔肯食樽...一餐食半支奶都要食45分鐘.......
倒左好多奶

別墅

回覆 salayeung 的帖子
salayeung 發表於 18-10-17 03:46
希望我的經歷幫到你啦 ! 因為囝囝踏正百日就開始扭唔肯樽喂。要埋身,一直上網查就話自我調節,厭奶期,但 ...

多謝你既分享!好詳細。
我呢排到試左、佢剛醒少少時餵成功率最高!醒哂真係唔得!太餓又唔得!
睇左母乳醫生、她見我b體重增長好好、她話只要bb精靈有屎有尿玩得訓到,食少d餓下無所謂。
而家開奶我點都開夠4安,佢食到幾多就幾多、食唔到就倒左支奶、都唔想逼佢。

但情緒上真係好難過,覺得自己無用。bb咁需要我、我乜都比唔到佢!幾努力都係得果幾滴!

別墅

Miss.S 發表於 18-10-17 22:24
回覆 salayeung 的帖子

唔好咁難過,BB都係鍾意媽咪的感覺,其實佢又冇錯,我幾個家姐同嫂都係全埋身,只係我泵出來方便左出街同工作!加上我仔一直都係大B。超晒重了 。所以健康院姑娘笑住都叫我放心,你個仔唔飲奶都可以咁肥,唔好擔心啦 ^^
Ps而家我半樽半埋身

大宅

Miss.S 發表於 18-10-17 21:48
回覆 WaiKwanWong 的帖子

一樣呀!佢扭食比樽佢唔食,但食乳頭就食到jap jap聲。我又明知自己唔夠奶、佢唔 ...

經常揉眼睛 就系唔睡 睡了又唔知點解哭醒了 哎 吃奶又唔認真吃 甘先煩

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 Miss.S 的帖子

我果個都系,一罐奶粉落黎,一半系倒左嘅。

首頁

尾頁

跳至