自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Ashleycorina 發表於 18-10-14 10:00

十歲,好心痛

無錯。身邊唔少這些例子。個口講最緊要小朋友健康快樂,咪又係去名校briefing 會,入名校,暑假做n 本練習補充,然後話教育制度點差,學校壓力幾大etc.

大宅

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主

好多名小,尤其是私校或直資對這類小朋友都有支援和包容。因有些資優的小朋友都有其他方面的障礙。成績可能佢哋可以輕鬆應付,但人際關係真喺考起佢哋。小朋友在10歲最想跟同學一齊食和玩,但當被孤立時,嗰種寂寞和心靈創傷好多時大人都忽略咗。校園欺凌對小朋友喺一種精神折磨,心靈傷害!

子爵府

回覆樓主

前幾年有個十一歲小妹妹喺學校跳樓,老師只叫聖若翰急救嗰單都喺校園欺凌嘅受害者。

男爵府

LokYauYau 發表於 18-10-14 13:50
所以要教曉小朋友享受過程,不是單看結果。
人生結果一定係死,但肯定中間有高低起落,開心唔開心,記住開 ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Icecream17 發表於 18-10-14 12:25
新聞話懷疑有呢個病,並未confirm

原來又係報導失實 小朋友都無呢個病!
放下自在

洋房

10?!! RIP

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

dearmm 發表於 18-10-14 14:08
好多名小,尤其是私校或直資對這類小朋友都有支援和包容。因有些資優的小朋友都有其他方面的障礙。成績可能 ...

你既說話好中我想講!有小朋友在校被歁凌!又被偷功課、通告、搣難作業、擦掉功課上的名字、學號等....不下十幾廿次!呢D問題學校及不受影響家長叫包容....不斷催眠受害小朋友而不是跟校規去處罰斯凌者!處處包疪欺凌者!就算有証人都不理!好多時處理手法也是影響小朋友心理!而家教育手法係咪有問題?!只重成績?或包疪跟校有關係人仕?

有時學校一轉高層,政策改變....功課量也可能大增!突如其來的轉變也無形為學生加添上壓力!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

珍珠宮

Haz-mama 發表於 18-10-14 12:08
個小朋友一早已確診呢個病? 定佢父母帶佢睇醫生先發現呢個病?如果咁遲先發現,即父母一直沒有留意孩子的問 ...

有些父母只看見孩子好的方面,例如成績,不接受有問題的另一方面,所以有些遲遲不去解決小朋友的問題。
我識個家庭,小朋友到小四才確實有所謂亞氏保加(高功能自閉症), 小四都9歲了。但其實在很早期,這位小朋友已脾氣很大,不能理解別人意思等等。只是媽媽視作小朋友的性格吧了。
當然我不瞭解今次事件的家庭情況如何,小朋友自小如何,但事到如今,希望父母在哀傷過後,可以再過平靜的生活,不要過度悲哀。祝福小朋友的家人!

複式洋房

sandra28 發表於 18-10-14 16:19
你既說話好中我想講!有小朋友在校被歁凌!又被偷功課、通告、搣難作業、擦掉功課上的名字、學號等....不 ...

我十分極之讚成!!

公爵府

cy101 發表於 18-10-13 21:20
https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20181013/58791675

rip!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

wan_sosin 發表於 18-10-14 16:30
有些父母只看見孩子好的方面,例如成績,不接受有問題的另一方面,所以有些遲遲不去解決小朋友的問題。
我 ...
對,件慘劇已經發生左,講乜野都無補於事。希望佢父母振作,盡快忘記傷痛。

R.I.P.

珍珠宮

BK Milk勳章

越來越越細過,只得十歲已經咁

男爵府

dearmm 發表於 18-10-14 14:08
好多名小,尤其是私校或直資對這類小朋友都有支援和包容。因有些資優的小朋友都有其他方面的障礙。成績可能 ...

例如邊簡私校或直資對這類小朋友都有支援和包? 我身邊親友的經瀝跟你說的剛好相反!反而村校有愛心,名小係要交業積吳多可能包容性高!

大宅

licpd 發表於 18-10-15 14:45
例如邊簡私校或直資對這類小朋友都有支援和包容? 我身邊親友的經瀝跟你說的剛好相反!反而村校有愛心,名 ...

但係面對呈分試,升中呢啲關口,好多家長依然義無反顧地選擇名小。

香港地始終係功利,求學最後都係求分數。能夠獨善其身者,大部分已有後著,一係已經讀緊國際學校,一係預左大個去外國。其他普通人家,唯有自求多福。

男爵府

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

10歲!!!
10歲咋

男爵府

回覆樓主

點解10歲會咁做,真係匪夷所思
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

公爵府

dearmm 發表於 18-10-14 13:49
請問知不知是那間小學?

傳聞係民生

男爵府

小蘋果2號 發表於 18-10-15 14:59
但係面對呈分試,升中呢啲關口,好多家長依然義無反顧地選擇名小。

香港地始終係功利,求學最後都係求分 ...

名校只係名好聼的我覺得,讀書始終係靠自己。如果傢長著重培養小朋友有band 1 的實力,讀band 2/3的小學亦可以升band 1 中學。我身邊大把這樣的例子。

首頁

尾頁

跳至