原來揸咩車都會影響親子關係

kkimami
|
我有一個小小分享,喺由我個仔啟發我嘅一向我都會揸車接佢返學,因為老公成日都要出去做嘢,佢唔得閒車小朋友,所以由我代勞。本身老公就揸開啲大大架嘅BMW X6,個仔好鍾意,貪上落車可以扒上扒落,變咗每次爸爸車佢都好開心,就算見得少,都因為有架車所以佢哋都好friend後尾我發現,原來我每日車個仔返學,佢都係恰住眼瞓咁坐,同埋我嗰架只係一架車仔,可能無咁多嘢俾佢玩,佢坐親都唔會好似爸爸車佢咁開心...我就開始變得無咁開心,因為明明每日都係我對住佢車佢返學放學,但係點解無佢同爸爸咁close呢?於事,我同老公講咗呢件事,佢叫我唔好唔開心,小朋友就係貪玩,佢大啲始終都會知道邊個對佢好的。最後老公做咗件事都令我幾surprise,佢將自己架車賣咗,將我嗰架車仔都賣埋,換咗兩架一模一樣嘅Volkswagen Tiguan,同以前佢架BMW係同類但係就細架啲,變咗我都揸到,當下我真係好感動...佢同我講:哪,依家我哋兩部車都一樣,咁阿仔係邊個車都係坐同一樣嘅車啦,唔使再擔心喇~阿仔見到我哋兩部車一樣佢都好開心,同埋每次車佢都會扒上扒落覺得自己好型要出發去做任務咁,好好笑~有時仲會叫我車埋啲同學仔,原來佢話以前都想車埋啲同學仔,不過舊車細放咗啲雜物就無位車人,同埋佢好鍾意有天窗朝早返學嗰轉可以曬到太陽我對車無研究,但可能男仔真係對呢啲嘢比較敏感,一直我都無為意佢鍾意坐啲咩車,同埋原來係可以用呢樣嘢同個仔拉近啲距離~
crystal媽咪
|
kkimami 發表於 18-10-13 21:22
我有一個小小分享,喺由我個仔啟發我嘅一向我都會揸車接佢返學,因為老公成日都要出去做嘢,佢唔得閒車小朋 ...

豬吉
|
無咩咁影響親子關係者
太杞人憂天
wcpcelia    發表於 18-10-14 19:29
panyeung
|

chengcheung
|
原來咁㗎?
有私家車車出車入已經好幸福,仲要比較同唔開心,做人父母其係艱難
MeowMuiMui123
|
其實唔太明點解仔仔覺得你架車無咁好玩就買過曬d車。而且同親子有咩關係。
我女上車都瞓,而且坐car seat都無得郁。
chillimom
|
太over了
stagea
|
坐車唔係要坐定定咩⋯⋯理解唔到咩原因可以拉近親子關係。
我愛Corina
|
你就好啦,你個仔鍾意Tiguan
happybebebe
|
太長
無心機睇。
我哋一向行路返學,對車無研究
o_____o
|
其實係咪想曲線讚自己老公?
jewelry~day
|
MeowMuiMui123 發表於 18-10-13 21:37
其實唔太明點解仔仔覺得你架車無咁好玩就買過曬d車。而且同親子有咩關係。
我女上車都瞓,而且坐car seat都 ...

係咯,唔係坐car seat 架咩?
YongXin
|
Sorry

yinyin1981
|
廣告嗎?
JoanC
|
如果親子關係係由睇揸咩車建立,哩啲咁物質嘅原因,我真係無法開心起來。
kidd611    發表於 18-10-15 12:46
JoanC
|
o_____o 發表於 18-10-13 21:42
其實係咪想曲線讚自己老公?

定係曲線讚架車?
callmebabe
|
how interesting
YongXin
|
搭巴士電車都可以爬上爬落促進親子關係

kekka    發表於 18-10-16 12:30
ivory0915    發表於 18-10-14 20:36
cloudwingwing    發表於 18-10-13 22:54
獅子仔媽媽    發表於 18-10-13 22:05
獅子仔媽媽    發表於 18-10-13 22:04
happybebebe
|
JoanC 發表於 18-10-13 21:46
如果親子關係係由睇揸咩車建立,哩啲咁物質嘅原因,我真係無法開心起來。
...

用車同親子拉上關係真是第一次聽
問我啲細路去邊搭咩巴士、咩種巴士有得叉電等等可能會熟啲
飛哥與發仔
|
好巴閉