發現屋企成日唔見嘢, 如何應付呢?

apsara
|
發現屋企成日唔見嘢。 廁紙、面紙、lotion 、米、尿片。依家我會貼張紙mark 數。 好左d .
現在到阿囡d衫仔唔見,真防不聲防。問工人姐姐,實話唔知呀!
如何應付呢?(emoji)(emoji)‍♀️
princesscupcake
|
apsara 發表於 18-10-13 22:03
發現屋企成日唔見嘢。 廁紙、面紙、lotion 、米、尿片。依家我會貼張紙mark 數。 好左d .
現在到阿囡d衫仔 ...

你屋冇cam?
廁紙毎用一圈新的要寫日子,從此之後吾會一星期「用」咗12圈。
apsara
|
princesscupcake 發表於 18-10-13 22:37
你屋冇cam?
廁紙毎用一圈新的要寫日子,從此之後吾會一星期「用」咗12圈。
...

有cam, 但有死位又唔知佢幾時偷。
日用品我有mark 數。
但衫同玩具太多好難mark . 佢就出手了。
Solarflare
|
日防夜防家賊難防。
你姐姐手腳咁唔乾淨, 你仲留佢係屋企?
啲小偷會愈偷愈大膽...
見你啲日用品開始mark數, 佢居然開始偷小朋友衫。
偷野, 一次都嚴多, 兩次即炒。
你仲忍?
princesscupcake
|
apsara 發表於 18-10-14 00:00
有cam, 但有死位又唔知佢幾時偷。
日用品我有mark 數。
但衫同玩具太多好難mark . 佢就出手了。

偷衫同玩具都好大膽,好明顯喎,你有冇同佢講搵吾到會報警,睇佢驚吾驚,長遠計,一定要換人。
wcpcelia    發表於 18-10-14 08:09
細姐姐
|
apsara 發表於 18-10-13 22:03
現在到阿囡d衫仔 ...

冇得防,唔係金銀珠寶,玩具,衫仔都要防?

搞到自己好大壓力

換人吧!
kit2004
|
有冇check佢房?炒佢記住check行李仲要影住
Poyau
|
本性難移 考慮換人
apsara
|
Solarflare 發表於 18-10-14 00:05
日防夜防家賊難防。
你姐姐手腳咁唔乾淨, 你仲留佢係屋企?
啲小偷會愈偷愈大膽...

點好,香港家庭都父母工作、倚賴姐姐照顧小朋友。話炒就炒咩,要confirm 有姐姐replace先
Solarflare
|
apsara 發表於 18-10-14 22:49
點好,香港家庭都父母工作、倚賴姐姐照顧小朋友。話炒就炒咩,要confirm 有姐姐replace先
...

原來係雙職父母。
佢就知道食硬你, 才敢偷完又偷。我所識得雙職父母所請啲姐姐都無個好, 個個都比姐姐食住。
暫時唯有增加cctv數量+ 長時間錄影 (最好買硬碟), 可check 好幾個月record。點都會比你錄到啲蛛絲馬跡。
快啲in新工人吧。
apsara
|
Solarflare 發表於 18-10-14 23:06
原來係雙職父母。
佢就知道食硬你, 才敢偷完又偷。我所識得雙職父母所請啲姐姐都無個好, 個個都比姐姐食住 ...

可否裝裝cam 係佢房?
Solarflare
|
apsara 發表於 18-10-15 08:55
可否裝裝cam 係佢房?

除非佢同小朋友同房否則唔得。
不過你可以放個cam係佢房門口影到正入面, 然後order佢換衫果啲在廁所進行, 你出門期間禁止躲入房閂埋門做自已野。又或者直情出門前鎖佢房門, 等佢無地方收埋啲野。
但咁防佢法, 你都會好辛苦, 長期 check cam記錄要大量時間精神。
暫時加cam先 (重覆: 錄影所有野, keep最少幾個月reocrd方便查閱)

盡快請新姐姐。