濕疹發炎後皮膚黑色素係咪唔會甩?(有圖,慎慎慎入!)

熱狗媽
|
之前濕疹大爆發,結果搞到要入院,醫生幫我打針,日日食抗生素,本來出水嘅傷口仲比我R到無左塊皮,留院一星期之後,塊皮生番,無再出水,d疹“謝”左,但係由pat pat一直向下,兩條腿都一撻撻

pw_113
|
熱狗媽 發表於 18-10-13 22:58
之前濕疹大爆發,結果搞到要入院,醫生幫我打針,日日食抗生素,本來出水嘅傷口仲比我R到無左塊皮,留院一 ...

朋友做激光淡左好多
sweetcandychan
|
之前濕疹大爆發,結果搞到要入院,醫生幫我打針,日日食抗生素,本來出水嘅傷口仲比我R到無左塊皮,留院一 ...

我十幾歲時好嚴重,都好似你咁,幾年後先退晒
mandy952
|

皮膚會新陳代謝,慢慢會退
333s    發表於 18-10-18 22:40
ebutterfly323
|

過多幾日會冇事,我女4年前都試過濕疹入院,出院時4肢好似被鏹水洗禮過咁,但傷口癒合得好快
熱狗媽
|
ebutterfly323 發表於 18-10-13 23:25
過多幾日會冇事,我女4年前都試過濕疹入院,出院時4肢好似被鏹水洗禮過咁,但傷口癒合得好快
...
塊皮甩左出晒水果度而家好番,我都覺得好彩。

個人好灰呀,未試過咁嚴重,如果呢世都著唔番短褲,我認命了。
siuman3317
|
我早兩年大腿侧同手臂發而家仲有印著吾到露肩衫
ebutterfly323
|
熱狗媽 發表於 18-10-13 23:46

個人好灰呀,未試過咁嚴重,如果呢世都著唔番短褲,我認命了 ...

我女曾經問我,係未佢唔乖,所以天父要佢有濕疹懲罰佢,我攬住個女眼濕濕,心好痛呀!不過而家我女日日著短褲出街,皮膚白白滑滑,只要努力搽cream 、搽lotion ,好快唔冇事
pm1202
|
如好返,會慢慢退

我之前喺手出好返晒,但而家出喺腳,冬天好d夏天又發,唉~
wcpcelia    發表於 18-10-14 09:22
熱狗媽
|
pm1202 發表於 18-10-14 00:14
如好返,會慢慢退

我之前喺手出好返晒,但而家出喺腳,冬天好d夏天又發,唉~
舊果d疹“謝”左,但其實仲有d新嘅“暗湧”,新果d一痕我就搽藥膏。醫院診斷話我呢d係蕁麻疹。

julieko
|
最緊要用保濕,等濕疹唔好再反來先
其他唔好做著啦.....
333s    發表於 18-10-18 22:41
Herobear
|
慢慢會好返
不斷擦cream
我呢期太忙,亦發出來
痕到阿媽唔認得
爛唒,唯有不斷擦cream
Mrs9588
|
呢個要靠你自身新陳代謝功能。代謝快,會退得快d。我後生時都有濕疹,d印好快退。如果係依家有就慘
熱狗媽
|
ebutterfly323 發表於 18-10-14 00:04
我女曾經問我,係未佢唔乖,所以天父要佢有濕疹懲罰佢,我攬住個女眼濕濕,心好痛呀!不過而家我女日日著 ...
醫生話搽左佢d止痕膏,再搽lotion

我知道果d係類固醇,所以唔係痕到忍唔到手要R, 我都只會搽Vaseline綠色樽lotion, 或者aveeno.

有時候會搽喜療疤。唔知道有無幫助。

藍尾巴
|
如果同一位置唔再發,幾年後會淡,不過唔會完全無
333s    發表於 18-10-18 22:42
Tracy221
|
慢慢會退,不過真係好慢,建議等佢自己慢慢退,唔好又查呢樣果樣又激光,一陣濕疹返發仲麻煩!
333s    發表於 18-10-18 22:46
cinda72.
|
你唔好再搞佢啦,搽下lotion算啦
Tracy221
|
熱狗媽 發表於 18-10-13 23:46

個人好灰呀,未試過咁嚴重,如果呢世都著唔番短褲,我認命了 ...

我冇著短褲10幾年喇,只要濕疹唔狂發,我覺得其他野已經唔係一個問題喇!
mvshop8888
|
熱狗媽 發表於 18-10-14 11:04

我知道果d係類固醇,所以唔係痕到忍唔到手要R, 我都只會搽Vaseline綠色 ...

我覺凡士林白色低敏嗰隻好D
InkCartridge
|
熱狗媽 發表於 18-10-14 11:04

我知道果d係類固醇,所以唔係痕到忍唔到手要R, 我都只會搽Vaseline綠色 ...

Vasline綠色樽蓋同深藍色樽蓋有咩分別?