大家身邊有冇豬隊友同事

謙仔媽咪
|
男同事嚟咗幾個月仲係傻吓傻吓,有一日佢聽完個電話,問我點覆個客,我講完佢一臉迷茫,我就叫佢比個電話我,我攪掂啦,點知佢真係比佢部電話我 大家都一齊分享吓
白玫瑰
|
謙仔媽咪 發表於 18-10-13 23:09
男同事嚟咗幾個月仲係傻吓傻吓,有一日佢聽完個電話,問我點覆個客,我講完佢一臉迷茫,我就叫佢比個電話我 ...

有,我以前做CS,專接投訴,有个女同事將我手提比左个客
rex13
|
男同事嚟咗幾個月仲係傻吓傻吓,有一日佢聽完個電話,問我點覆個客,我講完佢一臉迷茫,我就叫佢比個電話我 ...

90後,唔識用excel, 做野慢吞吞,同佢講完點做,坐左系度⋯仲有一個試過,boss 叫我教佢做野,佢覺得我未夠班,只有boss 先可以叫佢做野,同佢講野望天望地,fine, 唔聽唔緊要,等boss 炮製佢,之後自動消失左⋯⋯⋯
而家呢個年代做野,啲人既心態又唔同之前ka la!
tsin69
|

Kay108
|
最近黎左新同事,70後,唔識用excel,淨係識喺個格入面打字,唔知excel 可以set formula!
做野超級慢,係㩒個制都慢過人嗰隻...
做野唔主動,成日喺個位度發呆

|
我有同事蒙到上心口,唔記得野,唔見野

經典事之一:有一日話放喺桌面的電話不見了(佢話肯定放左桌面),懷疑比人攞左。但佢個位係不會有閒雜人經過,跟住同事們周圍同佢搵。。。。。。最後在櫃統底搵返
moma1023
|
rex13 發表於 18-10-13 23:57
90後,唔識用excel, 做野慢吞吞,同佢講完點做,坐左系度⋯仲有一個試過,boss 叫我教佢做野,佢覺得我未 ...

80後,excel當打字機用,formula同pivot table 教極唔識。 最恐怖9折都計錯,最慘教完都錯!
我心諗你咁都唔識中學都畢唔到業啦,點解美國仲可以有大學收你比你讀到畢業?

lotusykl
|
N年前踏入職場,同部門大多數都是後生仔女,大多數正正常常聽上司指令做野,有一日有新人入職,仲記得佢好騎尼,朝早返工個個忙到7彩,聽電話的,接投訴的,唯獨佢竟然帶部notbook返公司,上網睇野,做自己野,有主管已提醒佢工作時間唔好做自己私人野,佢仲一頭茫然,......好快,佢就被勸辭職
Poyau
|
咁都可以誤會
vivian468
|
大把啦,
新人通常都會搞錯呢樣嗰樣,
舊人咪鍾意卸得就卸hea得就hea,
不過人無完人,寬容啲
ngwong2
|

樓主,
是否同一team?若不是千祈吾好幫手!我司有隻豬已起碼14年。但佢豬得黎又好醒,自知豬又慢,D同事吾抵得頸盡量幚佢湊佢十幾年。咁佢某程度就扮豬,真豬落去喇。工作能力繼續keep住新入職程度,連聽個電話都不識,去酒樓飲茶夥計擺少個位都只望住班女同事講少左個位。√點心甜品更會成張遞比女同事,免煩免錯,什麽都忠指:敵不動,我不動!依方面咪扮豬,佢是男仲已差不多50y。佢簡直是公司腫瘤!
Angel_Rose
|
當時係做臨時工,上司請左個新人,叫我教新人做某幾樣野,對方係剛大學畢業嘅,佢好多問題,最大問題係,要兩小時先出到一封電郵,我走果陣佢進步左了,1.5小時囉
MM2H
|
多的是,點都有個係附近
豬可以不理,豬得嚟仲要自以為是最慘
曾經有位做後台嘅,成日事無大小攞嚟嘈,上司叫佢參與前線會議等佢多明白公司運作嘈少d。公司做護膚品,有日比佢旁聽,大家討論間佢答咀話……"點解你地認為2個月可以用一枝洗面奶? 我起碼用年幾,朝早起身用水抹吓就得,夜晚都唔洗日日洗啦!"
打晒眼色叫佢收聲,帮佢打完場都仲唔識死係要拗
senchacha
|
都一定有預過,最怕係教極唔聽,態度又唔好果D
1bear1dream
|
執錯貨,搞到我地係咁搵...

問佢,佢仲話跟住個表highlight 執...

但明明成個表都無嗰件貨
good_pig
|
白玫瑰 發表於 18-10-13 23:11
有,我以前做CS,專接投訴,有个女同事將我手提比左个客

呢d係賤wo
Mrs.Kangaroo
|
Kay108 發表於 18-10-14 00:28
最近黎左新同事,70後,唔識用excel,淨係識喺個格入面打字,唔知excel 可以set formula!
做野超級慢,係㩒 ...

咦,乜咁啱。
我都有个同事咁上下,但佢以前title 系Senior commercial analyst。 我完全想像唔到。
菠蘿腸
|
大把
Kay108
|
Mrs.Kangaroo 發表於 18-10-15 17:03
咦,乜咁啱。
我都有个同事咁上下,但佢以前title 系Senior commercial analyst。 我完全想像唔到。
...

可能佢地做senior嗰時唔洗自己落手做,交曬比啲細去搞,所以完全係唔識用excel
Mrs.Kangaroo
|
Kay108 發表於 18-10-15 21:15
可能佢地做senior嗰時唔洗自己落手做,交曬比啲細去搞,所以完全係唔識用excel
...

可能以前run report 多掛?!
但佢对公司的financial system 認知也不多先奇怪,仲话做左8年wor !