婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

奶奶真係好悶,無朋友無娛樂,除咗返工,就中意回家煮飯,出街食又話唔干淨唔衛生,又話無益多味精。所以個個星期日或者她一放假就要同佢食飯,唔反幾次又話個仔有老婆無阿媽,真係好煩

別墅

bunnypigpig 發表於 18-10-13 23:57
奶奶真係好悶,無朋友無娛樂,除咗返工,就中意回家煮飯,出街食又話唔干淨唔衛生,又話無益多味精。所以個 ...

我覺得每個星期食一餐都唔係好過份,佢仲無乜朋友,想個仔陪食飯都係人之常理。只要佢份人唔太乞人憎就ok

侯爵府

如果無得改變,唯有改變自己思想去接受羅。食飯前後去食個tea,飯後馬上去洗碗,唔洗social,又唔洗比錢食飯,食唔落就當減肥⋯⋯ETC。

水晶宮

我那豬隊友,曾經要求我每星期上去他媽度一次晚餐。但因為咁多年來,都見識到呢個假人行為,其實上去食係食不落,只要我早過我老公上去,她就大把說話是非,好好聲好氣同我說話就永遠有野要我幫手;到她心情不好,就拿我同其他人的女或心抱來比較。所以我自從呢一兩年發生點事就直接疏遠她,沒咩必要是不想見。老公同我仔如果要見,自己去見。試過如得我同仔上去,永遠隔夜食物,沒野好食。

洋房

yllau 發表於 18-10-14 04:37
我覺得每個星期食一餐都唔係好過份,佢仲無乜朋友,想個仔陪食飯都係人之常理。只要佢份人唔太乞人憎就ok
...

唔想對住個假人,會死好多腦細胞

洋房

yamaneko 發表於 18-10-14 07:29
如果無得改變,唯有改變自己思想去接受羅。食飯前後去食個tea,飯後馬上去洗碗,唔洗social,又唔洗比錢食 ...

好正面呀,不過唔中意唔過幾次就要比說話c6 聽,話佢有老婆無阿媽,仲要同佢的親戚周圍講,好煩

洋房

Astra00 發表於 18-10-14 07:49
我那豬隊友,曾經要求我每星期上去他媽度一次晚餐。但因為咁多年來,都見識到呢個假人行為,其實上去食係食 ...

我都係!真係見識到咩叫假人!99在我小產第二日煲冬瓜湯我飲,仲要扮哂話想全家都有得飲,叫佢煮薑醋,就話怕78月怕佢個仔食左燥熱?!大佬,家陣係我食,關佢個仔咩事?
就係因為咁,我都直接疏遠佢。唔想聽咩口口聲聲話當你你女這些假話,假人假語,轉個頭咪又同佢的親戚講我這樣個樣。呸

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bunnypigpig 發表於 18-10-14 09:26
好正面呀,不過唔中意唔過幾次就要比說話c6 聽,話佢有老婆無阿媽,仲要同佢的親戚周圍講,好煩
...
99講乜都唔重要, 把口0係佢度, 佢要廢UP你阻到佢咩?
重要的是, 你C6有無因為99的廢話/投訴, 而俾壓力你要返?
老公撐你就OK啦, 除非佢係阿媽第一你先要諗計拆

子爵府

回覆樓主:

係有老婆仲要顧阿媽,個阿媽唔識獨立 次次要人陪,咁不如困住個仔唔好俾佢結婚算啦!

不過最緊要係你老公態度啫,佢應該set返幾耐去一次,唔係阿媽話乜就係乜

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Astra00 發表於 18-10-14 07:49
我那豬隊友,曾經要求我每星期上去他媽度一次晚餐。但因為咁多年來,都見識到呢個假人行為,其實上去食係食 ...

以前我都會早過我老公上奶奶屋企。而家會約埋一齊出門口或喺樓下等埋先上去
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

99 有說話咪叫老公自己返,然後自己去食餐好既仲要影相俾老公睇,久而久之老公自己唔想返就會自己出聲架啦
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

侯爵府

bunnypigpig 發表於 18-10-14 09:26
...

咁諗啦,一世人流流長,總會遇到幾個 X人。當訓練EQ又好,威脅C6要錫自己又好,自己阿Q一點,鍚自己多點羅。當係c6的一個缺陷美。

大宅

回覆樓主:

我同住,日日都一齊食,但99一見紅日我喺屋企,一定lur出街飲茶。

洋房

wongjackie 發表於 18-10-14 13:01
我同住,日日都一齊食,但99一見紅日我喺屋企,一定lur出街飲茶。

我個個完全相反,之前岩結婚同住過一年,放假九點幾煮好飯拍門叫起身食飯。有時長輩叫飲茶,她都要起身煲好粥叫我哋食左先去飲,然後她自己唔去

琥珀宮

bunnypigpig 發表於 18-10-13 23:57
奶奶真係好悶,無朋友無娛樂,除咗返工,就中意回家煮飯,出街食又話唔干淨唔衛生,又話無益多味精。所以個 ...

叫佢個仔返去算啦

翡翠宮

10次你返5次; 其他叫佢個仔自己返咪得
有咩好煩惱

禁止訪問

洋房

回覆樓主

我地逢星期六夜晚去99到食飯 星期日番阿媽到食佢地都年紀大 見得一次得一次la

洋房

SASA滾 發表於 18-10-15 11:04
認同你
99肯煮唔出街食仲好,慳唔少,有啲99個個星期要食茶或出街食晚餐,樓主仲煩。
...

昨晚最後同老公都無反去食,99仲要打電話黎話要送湯過黎,真係頂佢唔順

男爵府

好簡單遮,你話唔得閒唔去。叫c6自己返飽佢,個媽係佢的,叫佢自己攪掂佢

首頁

尾頁

跳至