自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

sugarcheung 發表於 18-10-15 22:27
我深信,現在小朋友的壓力大多來自家長
利申,我不是說呢為10歲的孩子,因佢可能是情緒病問題,而點解有我 ...
同意

侯爵府

畀面勳章

李斯特 發表於 18-10-15 22:40
同意

做父母要多d關心仔女。有唔妥要即刻處理!
Nice to meet you!

男爵府

sugarcheung 發表於 18-10-15 22:39

真係喎

我仔學校都係(今年小一),午飯後就有2堂上學校指定興趣班(免費),最後1堂約45分鐘做功課。
星期一 宗教
星期二 圍棋
星期三 欖球
星期四 童軍
星期五 水墨畫
可能我係FTM,放學就即做功課,未試過超過5點完成,完成功課自由活動,佢鍾意做乜都得,通常都打機PlayStation,6點練琴,7點晚飯食飽自由活動,8點沖涼瞓覺。
我仔試過請1日病假,2日功課大概13樣包括改正,都係60分鐘內完成。
反而我成日聽雙職父母話小朋友唔夠時間用,是否因為佢地收工返屋企都6-7點,呢段時間先開始對功課做功課,所以攪到咩到推遲哂?
我問我仔鍾意小學定幼稚園,佢話鍾意返小學。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

florencelee123 發表於 18-10-14 08:01
香港讀書真係好大壓力,希望政府可以正視下!

什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

伯爵府

sharebuy 發表於 18-10-15 22:59

我仔學校都係(今年小一),午飯後就有2堂上學校指定興趣 ...

請問邊間學校咁好?

子爵府

我仔學校都係(今年小一),午飯後就有2堂上學校指定興趣 ...

Ftm 同雙職一定有分別嘅
唔識都有得即刻問,不用等
而且冇父母在家,多數都hea少少啦

男爵府

KCBaby2011 發表於 18-10-15 23:06

請問邊間學校咁好?

邊間就費事講,唔係區內所謂一線小學(自行15分都入到),我係鍾意下午不用上課就揀咗,不過佢返學時間係比一般學校長0805-1545,因為以我所知阿仔學校由辦學開始便是全日制,都有40幾50年歷史!

男爵府

sugarcheung 發表於 18-10-15 23:20
Ftm 同雙職一定有分別嘅
唔識都有得即刻問,不用等
而且冇父母在家,多數都hea少少啦

家長問題、還是教育局問題?
如果真係半日制,雙職父母咪由係要收工返到屋企先睇到功課?
咁小朋友12點幾1點放學返屋企做咩?
除非小朋友本身自動自覺乜都自己攪捂。

男爵府

有功課堂的確比較合理,堂上先做比如數學及需要解題功課,之後先做抄寫類,做唔晒先返屋企繼續,學生對功課有唔明可以即時問老師,老師亦同時可以知道究竟學生對邊部份或邊類形課題學習比較困難,從而加強及改善教學方法,可以話係雙贏,ftm堂然有優勢,雙職就要加強小朋友自律性,可能要定一d獎勵,比如如果每日都可以晌某個鐘數前做好功課,就可得到某項獎勵,要想辦法推動小朋友一放學就自動自覺做功課。

男爵府

waynewon 發表於 18-10-15 23:35
有功課堂的確比較合理,堂上先做比如數學及需要解題功課,之後先做抄寫類,做唔晒先返屋企繼續,學生對功 ...

對!雙職父母一定要教懂小朋友自動自覺做功課溫書,唔係返屋企又hea到父母返黎先慢慢磨!

我仔學校大概45分鐘功課堂,好多時都做左7/8成,返到屋企我就執下仔錯漏,順便當補習教佢點睇題、解題,用咩方法搵答案。

子爵府

sharebuy 發表於 18-10-15 23:35
家長問題、還是教育局問題?
如果真係半日制,雙職父母咪由係要收工返到屋企先睇到功課?
咁小朋友12點幾1 ...

你講邊方面問題?
我哋係講緊,全日制本身原意是冇問題,但大部分學校都不會真的安排學生午餐後是做功課或課外活動,所以變了質的全日制就是問題
咁呢個問題,就是學校同局嘅問題啦!如果教局嚴格執行當日真正的全日制,相信,所有家長都表示歡迎!!但現在,小朋友放學回家三四點,才開始做功課、溫書,咁真係有待商榷

男爵府

sugarcheung 發表於 18-10-15 23:45
你講邊方面問題?
我哋係講緊,全日制本身原意是冇問題,但大部分學校都不會真的安排學生午餐後是做功課或 ...

依家好似好多學校都有功課堂,雖然唔會完成哂全部,但都可以做咗d呀,返屋企34點做功課,其實做功課用幾耐時間,好睇小朋友。
有小朋友做1樣功課可以做1個鐘都未做完(我仔同學媽咪同我地呻)

子爵府

sharebuy 發表於 18-10-15 23:49
依家好似好多學校都有功課堂,雖然唔會完成哂全部,但都可以做咗d呀,返屋企34點做功課,其實做功課用幾耐 ...

是有,但好短
三十分鐘、四十分鐘

當然,每個小朋友快慢不一樣,我完全同意
就我仔,日日個幾鐘功課堂,大部分同學都做哂,但一樣有同學仔回家要做到好夜才有得瞓
但呢個問題,就要交回比父母處理了,教小朋友好嘅方法、程序去完成功課,加以改善

伯爵府

回覆樓主

唉,咁細個就睇唔開

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

tutik 發表於 18-10-14 11:03
唔知邊間名校咁大壓力呢?

民x
活在當下,愛得及時

首頁

尾頁

跳至