有些人學了佛學都好難令人感到善良

YEOMORGAN
|
親戚發表咗一段”人臨終的時候能善終有人開導,對我們是何等重要,你往生的時候是晚上三時,都找不到人,那你自己都没有福報;反之,有些人他臨終的時候,剛好是週末大家全在,又是十點多,也都睡飽了,一叫個個圍過來,他就是有这个福報!”

呢位親戚曾經同我講過,我外婆走嗰陣個身係硬的,唔好的,無福報,所以我們屋企幾家人都有發生唔好的經歷。而她的父親走時個身仲係好柔軟的,有福報。

聽完她這麼說,我真有點反感。好銀耳。因為外婆是我的外婆,其實也是她的外婆啊! 外婆90幾歲,是被工人喂吃湯丸時斷氣的,但她的父親是60生病去世的。。。其實都係一家人,有乜好比較。

cattz288
|
YEOMORGAN 發表於 18-10-14 01:09
親戚發表咗一段”人臨終的時候能善終有人開導,對我們是何等重要,你往生的時候是晚上三時,都找不到人,那 ...

亂up! 唔駛理喇!
章魚妹妹
|
唔好放係心,心地唔好既人就算信咩教都一樣唔會得出咩智慧!
wcpcelia    發表於 18-10-14 18:46
^—^
|
親戚發表咗一段”人臨終的時候能善終有人開導,對我們是何等重要,你往生的時候是晚上三時,都找不到人,那 ...

一樣米養百樣人,佢心地勁差,攞呢啲野黎踩人.....唔好放響心.....
udonchu
|
人已逝,何必講咩福唔福,修佛學既人應該積口福,口出惡言,根本未了解佛家之理
芳姑姐
|
膚淺人講嘢,不用理會
NatalieTY
|
人的問題,總有人掛住宗教的名義口出狂言...
我識唔少信徒(有佛教有基督教)都係咁,品行仲差過無信仰的人
Jumama2000
|
udonchu 發表於 18-10-14 02:18
人已逝,何必講咩福唔福,修佛學既人應該積口福,口出惡言,根本未了解佛家之理
...

佛制五戒之一:妄語,已犯戒
wcpcelia    發表於 18-10-14 18:46
BarbaraX
|
一係就偽信徒
一係就"讀壞書"
Acaciacacia
|
佛口蛇心
Cara2006
|

根本冇d咁嘅事。
有些人,把口係咁乞人憎,唔駛理佢。
littlefunpig
|
味當d老人家唔識野9 up
咩陀b 養貓會生崎胎呀,聯針會兔唇,聽完得啖笑

人呢,總係中意踩低人地,抬高自己!借宗教名義都係一樣,換湯不換藥
甜心蕃薯
|
咪理依d人,心地唔好
PCCW2319
|
章魚妹妹 發表於 18-10-14 01:37
唔好放係心,心地唔好既人就算信咩教都一樣唔會得出咩智慧!

同意

錯不在宗教, 係世人本身對宗教教理都有不同理解。過激就好可能變迷信而不自知。
SaBB
|

福吾福報由佢把口定斷?當自己係神咩?吾冼理佢
Mrs.Luckycat
|

你那位親戚未必係不善良,只是無知,根本沒有真正悟到佛理。你無為激氣。
crystal媽咪
|

每個宗教都有好人壞人
放下
dleelm
|
樓主不要為這些言論不開心,真正的佛教徒基本會說好話,做好事,存好心。不要為了這個人的行為對佛教有唔解,再者他說你們也受外婆的福報影響更是無稽。佛教是講因果關係,正如別人吃飯你不會飽,因果自受。
Cateye8888
|
啲人講嘢唔經大腦,唔好理
叮妹
|
udonchu 發表於 18-10-14 02:18
...

有個呀婆街坊,早晚燒香,成身幾串佛珠,但一開口就叫人去死