週末 weekend 是指星期六, 定星期日?

LL1999
|

有些人話係星期六, 但有些人話星期日

Wingwingm
|
我自己講既weekend 丶外國朋友同我講既weekend, 都係講緊星期六+星期日
cattz288
|
LL1999 發表於 18-10-14 01:51

梗係星期六喇
mami42
|
星期六
cindy618
|
Wingwingm 發表於 18-10-14 01:53
我自己講既weekend 丶外國朋友同我講既weekend, 都係講緊星期六+星期日

bkcookie
|
係星期六同星期日。
wcpcelia    發表於 18-10-14 08:29
HoshiSora
|

我個人認為是:

一週之末為星期六,
星期日則為休息日(安息日/聖日)
一週之始為星期一。

因為以前幼稚園聽耶穌的故事,是說上帝創造萬物,創造了六天,第七天休息。
所以,之後亦稱第七天為安息日。
十戒有道:當守安息日為聖日。所以有很多主日崇拜在星期日,安息日吧。
以上都是我自己幼年時在課堂聽來,而一直的認知而已。
tansyneko
|
星期六+星期日
亞牛亞妹
|
Friday evening + Saturday + Sunday
ChloeMa
|
六 t 日
jtw_ki
|
星期六+星期日
wyl
|
口語上 weekend = Saturday + Sunday
有時Friday or Monday連住公眾假期,就叫long weekend
Poyau    發表於 18-10-14 09:57
admiral2525    發表於 18-10-14 08:59
hiragana
|
六 日
Amy1974
|

。。。
Poyau    發表於 18-10-14 09:54
admiral2525    發表於 18-10-14 09:00
KoneyB
|
六+日
mrsjacky
|
HoshiSora 發表於 18-10-14 02:38
我個人認為是:

一週之末為星期六,

安息日是星期六,更正確是星期五黃昏開始到星期六黃昏完,因猶太人一日之始在黃昏。星期日是一週之始。

Irene_Lo
|
星期六
cy101
|
嚴格係六,一般理解係六+日!
beehoneybee
|
6,星期日是「一個星期」既第一日,First day of a week。
pe540
|

六+日