接二連三的小童自殺案

Rainyok
|
最近幾日有小童因為學業同患有疾病而輕生,令人替死者家人難過
現在的小孩好容易承受唔到壓力,遇到困難就輕生,無諗過父母的感受
家長都要反思下管教仔女的方法。
如果自己係要求高或怪獸的,自己仔女承受到壓力嗎?這兩單個案令我反思如何教導自己仔仔。唔好俾壓力他令佢覺得讀書好辛苦而諗唔開做傻事
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181010/mobile/bkn-20181010031301270-1010_00822_001.html?eventPath=hk_news&eventID=402883475c66c28b015c77bf5fc133e1

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181013/mobile/bkn-20181013201227174-1013_00822_001.html
Rainyok
|
Rainyok 發表於 18-10-14 07:23
現在的小孩好容易承受唔到壓力,遇到 ...

現在的小朋友心靈好脆弱,遇到唔開心事情就輕生,無諗過父母感受
現代父母真的唔容易做 我們那年代哪有咁多小朋友去輕生,有時社會的風氣令家長同小朋友增添壓力,搞到小朋友頂唔順去輕生
feifei_baby
|
Rainyok 發表於 18-10-14 07:28
現在的小朋友心靈好脆弱,遇到唔開心事情就輕生,無諗過父母感受
現代父母真的唔容易做 ...

家長也不容易,做媽媽壓力都好大.... 有時迫仔女讀書,難道係想佢地死?只係想佢地將來條路順啲... 我以前都唔知,同女女經歷完考小學讀小學,就完全感受到份壓力...
wcpcelia    發表於 18-10-14 08:47
hellohellojenny
|
feifei_baby 發表於 18-10-14 07:44
家長也不容易,做媽媽壓力都好大.... 有時迫仔女讀書,難道係想佢地死?只係想佢地將來條路順啲... 我以前 ...

感同身受
Rainyok
|
feifei_baby 發表於 18-10-14 07:44
家長也不容易,做媽媽壓力都好大.... 有時迫仔女讀書,難道係想佢地死?只係想佢地將來條路順啲... 我以前 ...

有誰做呀媽想仔女死 無錯迫他們讀書只想佢哋將來生活好
只不過社會嘅風氣搞到小朋友同家長壓力大,心靈脆弱嘅小朋友就會容易輕生
teaspoon
|
今日一於安排玩足一天
teresayan07
|

以前個年代讀書邊有咁谷... 我記得細個讀書放學仲有時間去公園玩一陣..
仲有興趣班可學可唔學.. 父母無迫我..
以前唔讀書都有其他出路.. 學師學手藝..
而家變成萬般皆下品咁...
apple220
|
做家長唔係要避開壓力/困難, 適當的壓力是好的, 反而我地要幫助小朋友建立抗逆能力(resilience),從小灌輸遇到困難時屋企人永遠會支持; 建立良好親子關係; 教小朋友正面處理壓力的方法(運動/音樂/娛樂), 唔可能永遠保護小朋友在無壓力底下生活, 否則適得其反!!遇到壓力就覺得無法解決喇!
APIGMA    發表於 18-10-14 13:59
洋蔥頭媽咪    發表於 18-10-14 09:59
feifei_baby
|
teresayan07 發表於 18-10-14 09:26
以前個年代讀書邊有咁谷... 我記得細個讀書放學仲有時間去公園玩一陣..
仲有興趣班可學可唔學.. 父母無迫 ...

返全日同返半日已經好大分別啦,放返全日根本唔應該有功課,上次打完風,常識老師俾咗8版作業第二日交,我個心即刻xyz&&);;&@98⋯⋯
白菜乾湯
|
teresayan07 發表於 18-10-14 09:26
仲有興趣班可學可唔學.. 父母無迫 ...

可惜,讀完大學又點,早前才有單2x歲選擇跳軌,很可惜
kenshiro18
|
大人返工都唔會返到屋企繼續做野,根本太痴線
carrina
|

咁更應該諗諗,究竟“心靈脆弱”係邊個做成?!
其實眼見而家好多家長都唔輸得,一係讚到個細路天上有地下無咁,又唔鬧得又唔話得。
因為做父母正常都會早走過細路,我希望自己小朋友第時可以做一個能屈能伸嘅人,呢樣比成績拔尖更重要。
學會放下    發表於 18-10-15 01:31
Poyau
|
拔苖助長成風
easonkinki
|
Rainyok 發表於 18-10-14 07:23
現在的小孩好容易承受唔到壓力,遇到 ...

以前個年代放學返去睇卡通片,而家放學係去補習,以前家長們覺得讀到書嘅就係讀到,因為上一輩好多都唔係高學歷,對子女無乜要求。我小學年年全級第一個同學父母都唔識字,好窮無補習,最後入華仁而家做醫生。
而家又會有幾多家長由小一就唔跟學業有,由佢自由發揮。
kenshiro18
|
你去EK睇下就知,真係好多家長覺得小朋友要有起碼10份功課先正常
洋蔥頭媽咪
|
apple220 發表於 18-10-14 09:33
做家長唔係要避開壓力/困難, 適當的壓力是好的, 反而我地要幫助小朋友建立抗逆能力(resilience),從小灌輸遇 ...

非常同意,抗逆力都要從小就教,培養孩子逆境智能。
maymay220hk
|
讀書盡力就可
成績在於我吾系最重要
我要求2個仔品德行前
Jordan_2006
|
家長要適當地調節自己心理先最重要,要放下手機,比仔女覺得你是學習上戰友,火伴,認同感,可以一齊解決問題,作一個心靈倚靠安慰。
學會放下    發表於 18-10-15 01:32
MrsSingSing
|
做家長唔係要避開壓力/困難, 適當的壓力是好的, 反而我地要幫助小朋友建立抗逆能力(resilience),從小灌輸遇 ...

Agree,
家長有責任俾正能量小朋友。學習唔可能完全愉快,愉快慣將來點踏入社會?
唔知經常喺網上鬧教育制度的家長,平時有冇喺小朋友面前鬧教育局鬧學校呢?
有冇間接灌輸佢地讀書唔應該辛苦,所有壓力係因為教育制度衰呢?
如有,要好好反思吓自己俾緊咩能量自己的子女。
sim008    發表於 18-10-15 12:18
學會放下    發表於 18-10-15 01:33
blackberry    發表於 18-10-14 13:35
C.Humphrey
|

贊同
建立良好親子關係好重要,俾小朋友知道萬大事都有屋企人撐佢,接納佢地缺點,尊重佢地想法,少批評多欣賞,在愛中成長既小孩會正面好多