自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有兩個小朋友龍鳳胎,做功課測驗,一個幾乎唔使教自動波,溫左5分鐘測驗80幾分,另外一個真係要教,老師亦都提供左一啲方法,但係用盡方法教都冇好成績,果刻我明白,小朋友盡咗力就算,因為佢其他叻個方面,比讀書叻嗰個有好多陪,就算學嘢都係搵佢地自己好鍾意嗰啲學,寧願一家人相處融洽好過

子爵府

feifei_baby 發表於 18-10-14 09:34
返全日同返半日已經好大分別啦,放返全日根本唔應該有功課,上次打完風,常識老師俾咗8版作業第二日交,我 ...
亞仔病左四日無返學, 日日都有攞功課返屋企, 但無做到, 返學第一日老師已經話未交之前嘅功課喎.

大佬, 病緊點做呀.

子爵府

jasprincess 發表於 18-10-15 11:17
而家好多小朋友已經係補習社預習晒. 一d 冇預習既同學就難pick up. 正常知識係返到學校先學,而家就一早學 ...
係呀, 我D細路P1無補任何野, 成績好差, 老師學期尾叫我出去補習. 堅持唔補就可能長期包尾.

重有, 一日響學校咁多個鐘, 點可能返到屋企做完功課重有時間重溫當日教嗰5個鐘嘅野呀.

子爵府

MrsSingSing 發表於 18-10-15 10:26
咪係,根本係d學校為催谷學生,霸埋功課堂、活動堂黎教學術。當初轉全日制,一早就話lunch之後唔係用黎上 ...

請問邊間學校咁正?

子爵府

jasprincess 發表於 18-10-15 11:17
而家好多小朋友已經係補習社預習晒. 一d 冇預習既同學就難pick up. 正常知識係返到學校先學,而家就一早學 ...

聽過有家長仲要個小朋友響出邊學得快過學校

珍珠宮

畀面勳章

Moonlight819 發表於 18-10-14 22:03
局長當然負責,他小朋友是讀國際學校!

所以選本地學校的家長都是自找煩惱.

局長應該要 propose政府用d錢資助港人小朋友讀國際學校, 咁最直接了當.

珍珠宮

gilgil39 發表於 18-10-15 16:03
請問邊間學校咁正?

唔係正,係正常
不如問吓係邊間學校霸埋功課堂黎教書,lunch後仲要上中英數常既堂。呢d學校唔跟指標辦學,只著重學生學術,唔想子女做讀書機械既可以blacklist 。

子爵府

小朋友出世本是白紙一張。奈何:

1) 父母怕小朋友唔夠叻, 長大左搵唔到一份好工搵唔到錢生存 (最終極: 怕買唔起樓)。

2) 老師怕學生PERFORM得唔好, 影響學校競爭力, 因為學校同學校之間係互相競爭不足夠既資源。

社會現狀令大人對將來種種感到憂愁,壓力四面楚歌。雖然成日話做人目光可以放大D、睇長D、唔好成日向錢看、要重視心靈滿足,但連最基本既居所都要擔心時,生活完全無安全感,社會會鑽牛角尖,呢份陰霾會深植到小朋友個代。

子爵府

MrsSingSing 發表於 18-10-15 16:17
唔係正,係正常
不如問吓係邊間學校霸埋功課堂黎教書,lunch後仲要上中英數常既堂。呢d學校唔跟指 ...

我估大部份都係囉

子爵府

gilgil39 發表於 18-10-15 16:12
聽過有家長仲要個小朋友響出邊學得快過學校

好多補習社比學校係早d 就教小朋友先. 到學校開始教,小朋友已經有個底. 形成一d 冇補習既小朋友就容易跟唔上. 跟住繼而又去補習. 我覺得呢種風氣實在太奇怪

首頁

尾頁

跳至