親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

民房

已訂機票於11月中到日本東京,一家四口自由行2大2細。之前跟團去過兩次,就係時間安排唔0岩心水。今次想自己帶住佢地慢慢行下日本。
日期天數城市行程:
20/11第1天新宿成田機場 16:00 → 飯店Check in → 晚飯→ 新宿逛街→ 酒店
21/11第2天台場豐洲市場早餐 → 台場→ AQUA CITY ODAIBA → Decks → 富士電視台 → DiverCity、和高達合照 → 大江戶溫泉物語泡湯(已訂門票) → 台場海濱公園自由女神像、彩虹大橋夜景。
22/11第3天富士山(跟一日團)富士山、河口湖、御殿場 Outlet ,楓葉迴廊賞楓→ 回新宿(解散)→ 東京都廳夜景→ 晚飯 → 酒店
23/11第4天新宿新宿御苑 → 消防博物館 → 東京玩具美術館→上野恩賜公園 → 晚飯 → 阿美橫丁 → 酒店
24/11第5天新宿早餐 → Check out → 17:00成田機場起飛

有幾個問題想問問大家可以幫幫手嗎?1.淺草、雷門、原宿、明治神宮、迪士尼之前已去過,巴打絲打仲有咩景點適合親子遊?

2.我唔係自駕遊,如果以我呢個行程就咁買西瓜卡好定72小時卷嗰種比較好?

3.本來Day 2同Day 4行程係掉轉但23/11新築地好似休息,所以換左。台場係咪唔洗遊一日,仲可以插D咩行程落去?

4.Day 5 我1700先飛,中間仲可以做D咩?

5.新宿附近有D咩好野食?(酒店近新宿御苑嗰頭)

唔該晒各位^^

男爵府

好媽媽勳章

阿蠻~ 發表於 18-10-14 12:29
已訂機票於11月中到日本東京,一家四口自由行2大2細。之前跟團去過兩次,就係時間安排唔0岩心水。今次想自 ...

台場可以去lego,大江户物語,汽車博物館,toyota show room.
新宿有六歌仙,蟹道樂,

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

我買過1次 pass 但覺得好煩, 因為只限 metro , 1日最少搭5程才打和, 又唔係平好多。親子遊一日搭2 次 (去台場無 metro), 搭唔夠又蝕底。

例如去秋葉原, jr站近些。

西瓜咭搭車有折, 又可以見車就搭。我喜歡買 pasmo 因為退咭是不用手續費。

wcpcelia    發表於 18-10-16 09:49

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

最尾個日行酒酒井outlet

男爵府

阿蠻~ 發表於 18-10-14 12:29
已訂機票於11月中到日本東京,一家四口自由行2大2細。之前跟團去過兩次,就係時間安排唔0岩心水。今次想自 ...

台場之前不如插豐洲丫,話晒新景點,同台場十零分鐘車,我新年先去,都諗住咁行,仲有豐洲有D shopping mall可以去行下,至於台埸又真係好多野行,如果慢慢行都要大半日架
新宿我會食敍敘苑,高島屋鰻魚飯,沼津港,係呢你附近係yoyoki有幾間台屋,我上網見風味幾好,我諗可以試下

男爵府

好媽媽勳章

wmkcnw 發表於 18-10-15 10:56
我買過1次 pass 但覺得好煩, 因為只限 metro , 1日最少搭5程才打和, 又唔係平好多。親子遊一日搭2 次 (去台 ...

我都咁話,差唔多錢,拍拍拍,唔使烦

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

多啦A夢館
大宫火車館
skytree
台場有 megaweb, 水之博物館

首頁

尾頁

跳至