醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我朋友被公立醫院精神科醫生診斷有思覺失調和躁鬱症,已服藥十年,病情穩定,每半年覆診一次,但是醫生說不能斷尾要吃藥。最近他被公司裁員,只能兼職,其他全職工作又因為他這個問題而不肯聘用他(當然用其他理由回絕),他從中心社工知道可以用精神病名義申請普通傷殘津貼。想請教大家,是否需要病情很嚴重才能申請這個津貼?他病情應該算比較穩定。

大宅

复診時向醫生提出申請

複式洋房

持之以恆 發表於 18-10-14 14:40
复診時向醫生提出申請

謝謝,我朋友想再追問,醫生會否因為病情穩定而拒絕申請?

大宅

doraemonwu1988 發表於 18-10-14 15:26
謝謝,我朋友想再追問,醫生會否因為病情穩定而拒絕申請?
這個我不清楚,要由醫生決定

別墅

问社工再要医生簽批準

瑪瑙宮

doraemonwu1988 發表於 18-10-14 13:00
我朋友被公立醫院精神科醫生診斷有思覺失調和躁鬱症,已服藥十年,病情穩定,每半年覆診一次,但是醫生說不 ...

你朋友要首先搵社工先,拎埋覆診紙証明文件,地址身份証比社工開file ,社工會去信比你朋友既精神科醫生,肯唔肯簽 , 真係由醫生決定。

其他要醫生簽紙既病人,通常都要由社工方面開始處理先。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

回覆樓主:

完全由醫生決定

複式洋房

謝謝大家。我朋友昨天去看醫生,但是一直負責他的主診醫生沒有上班,另一個醫生負責看他和給藥。診症其間我朋友問普通傷殘津貼申請進度如何,該替診醫生說「X醫生(該主診醫生,隱去其姓氏)會批的」,並安排我朋友六個月後再覆診。我朋友想再問,是否代表主診醫生已跟進其申請?要不要有—再約早一些日子見主診醫生詢問申請進度?又怕這樣惹怒醫生,不獲批准其申請。

男爵府

其實唔使咁繁複的,一般覆診當日提早少少去醫院,先去駐院社工搵社工,佢會俾張申請表病人,病人稍後輪侯覆診見到醫生,同醫生講申請普通傷殘就可以。醫生會收咗張申請表會容後處理。如果唔係平時主診果位、係由另一位醫生暫時睇症,佢會交低俾該專科團隊處理。

之後你會收到就近社會福利署聯絡,約你幾時幾日去見該署姑娘,咁已經話醫生已經批核咗及簽署了! 以後續期就要睇醫生簽咗半年定一年了! 如果半年,社署會喺病人覆診前通知,叫病人去遞身份證明文件及簽署,之後表格會由社署幫你成批送達醫院各專科,醫生就會陸續批核。但有時醫生都會拖慢咗批核,可能到莆後就冇錢收到 ! 但一般醫生簽番後,社署會補番之前的金額。

普通傷殘絕對唔係長期,既然叫做普通傷殘,不論曾經有病及傷勢,多少有影響健康或行動都好,都唔會長期簽俾病人。仲要睇簽果位醫生心情,有時主診可能一直會簽落去,但有時突然另一位尤其較高級醫生,會較嚴謹審批覆核,好多時都會取消續期。但如果另一位醫生同級或較低級,一般都唔會干預主診醫生之前決定,多數都會續簽俾病人。

當然,覆診時都要睇實際病情,同埋好多時病人都要有演技,呢方面唔再研究落去了!

大宅

smart_lam 發表於 18-10-17 00:15
其實唔使咁繁複的,一般覆診當日提早少少去醫院,先去駐院社工搵社工,佢會俾張申請表病人,病人稍後輪侯覆 ...

有無資產審查?

男爵府

babywb 發表於 18-10-21 04:19
有無資產審查?

普通傷殘是沒有資產限額及審查,其實這個基本問題,社會福利署已有刊登。

首頁

尾頁

跳至