漁護署FB大踢爆

CHANYINTING
|
https://www.facebook.com/search/top/?q=%E6%BC%81%E8%BE%B2%E8%87%AA%E7%84%B6%E8%AD%B7%E7%90%86%E7%BD%B2

個post 係12號下午,明明係漁護署既工人辛苦成果,係成條麥理浩徑
假放軍13號就去做下 show,騎劫人地功勞,呃完閃光燈,以後d 人就會以為係假放軍幫香港人
偷呃拐騙真係中國國粹

JD930    發表於 18-10-16 16:39
Poyau
|
有啲咁嘅事
taiming
|

Mm233
|
睇吓點辯護~
CHANYINTING
|
Poyau 發表於 18-10-14 13:15
有啲咁嘅事
fb 時間有晒證明
我鄧班工人唔抵,雖然佢地係工作,唔會特登邀功,但係都唔應該功勞被大陸人騎劫
佢地好多係公務員,或者合約制,怕秋後算帳,敢怒不敢言
CHANYINTING
|
Mm233 發表於 18-10-14 13:20
睇吓點辯護~
我初時睇到新聞都覺得奇怪
個風都接近一個月
有心幫手,點會昨日先出手
原來係因為佢地要等真英雄做完野
佢地先可以出黎做戲

小姐變太太
|
CHANYINTING 發表於 18-10-14 13:13
https://www.facebook.com/search/top/?q=%E6%BC%81%E8%BE%B2%E8%87%AA%E7%84%B6%E8%AD%B7%E7%90%86%E7%BD% ...

babyvince
|
呃咩like啫,你唔出po根本冇咩人提,上電視係因為佢地解放軍好日唔出下黎有D新聞價值啫。人地都講左係公益義工性質,我前兩日去行山重有D路未解封架,幫下手啫洗唔洗咁呀
shun282
|

fb 個 post 應該好快消失
hk2000ema
|
回覆 CHANYINTING 的帖子

這事令我想起2003沙士, 香港全城清運動, 梁錦松出來做show -- 事前清潔工人把垃圾掃好, 掃埋一埋, 最後等梁錦松出來掃兩下給傳媒影相.......
CHANYINTING
|
babyvince 發表於 18-10-14 13:41
呃咩like啫,你唔出po根本冇咩人提,上電視係因為佢地解放軍好日唔出下黎有D新聞價值啫。人地都講左係公益 ...
漁護FB 係12號公怖全段麥理浩徑已經開通
13號假放軍去既,又話係麥理浩徑喎
MsBusy
|

人地又無講漁農處無做野, 其實都係一班義工上山清理下, 方便舉辦毅行者活動,佢網站都有講清掃道路和台階上的殘枝、樹葉、石頭等雜物,疏通排水溝淤泥堵塞,
鋸開路邊倒塌的樹榦並堆放到一處, 都叫有做下野, 唔係影完就走,
如果真係影完就走, 蘋果唔大造文章咩,
如果漁農處真係清潔得乾乾淨淨, 13日就唔會仲比人影到D渠堆晒葉, 仲有D枯樹啦,
唔通中聯辦專登抬D枯樹上山影相?
清理左主要道路, 未必等於清理埋周邊D野,
而家有班免費義工幫手, 又唔洗你比錢請佢地,
我都唔明無咩好嘈, 成日搞分化

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

中資企業員工清理麥理浩徑9段上的斷樹殘枝。(圖片來源:中央政府駐港聯絡辦)

jimak    發表於 18-10-15 21:00
Poyau
|
CHANYINTING 發表於 18-10-14 13:21
fb 時間有晒證明
我鄧班工人唔抵,雖然佢地係工作,唔會特登邀功,但係都唔應該功勞被大陸人騎劫
佢地好多 ...

明白
peggy65
|
剛在電視新聞看到,
除咗解放軍仲有好多中資機構,
一行六百人的義工隊,清理幾個鐘,
冇講到邀功,只系幫手活動
|
CHANYINTING 發表於 18-10-14 13:13
https://www.facebook.com/search/top/?q=%E6%BC%81%E8%BE%B2%E8%87%AA%E7%84%B6%E8%AD%B7%E7%90%86%E7%BD% ...

漁護處係受薪做,其他人係義工
就係咁簡單,有乜好比較
龍貓車
|
唔知係我無留意新聞定咩
我完全唔覺解放軍係邀功
唔係睇bk都唔知解放軍有出過黎
大家都係出一分力姐
出黎結果有效咪得囉
唔好咩都反啦
sjnl43
|
CHANYINTING 發表於 18-10-14 13:33
我初時睇到新聞都覺得奇怪
個風都接近一個月
有心幫手,點會昨日先出手

個老坑出黎唱晒歌, 咩禾是個"崩" 來自"now 百生"

sjnl43
|
龍貓車 發表於 18-10-14 14:21
唔知係我無留意新聞定咩
我完全唔覺解放軍係邀功
唔係睇bk都唔知解放軍有出過黎

上晒近聞台喎,無記要檢討下收視低過bk
eddieman
|
共匪靠得住,豬乸都會上樹啦!

記住,就算呢一秒真係幫你,下一秒假放軍收到命令,就可槍斃你。佢地只係殺人機器!緊記!
龍貓車
|
sjnl43 發表於 18-10-14 14:23
上晒近聞台喎,無記要檢討下收視低過bk

唔關無記事
係我好耐無睇電視
反而有時返工得閑,或搭車時會上bk