你地點揀奶粉比BB嫁?

牛油格仔餅
|
目標係比BB飲母乳, 不過而家開始想研究下搵隻pack up奶粉, 應該由邊度入手??
ipcs
|
牛油格仔餅 發表於 18-10-14 15:19
目標係比BB飲母乳, 不過而家開始想研究下搵隻pack up奶粉, 應該由邊度入手??

容唔容易買和價錢,食左之後睇下BB的大便係咪正常。
PoAsuka
|
如果母乳為主,可考慮d似母乳奶粉。我用能思有d後悔;因為冇水奶賣唔方便。
kissapplegirl
|

跟醫院飲個隻,便便無問題就無轉飲,其實大部分奶粉都大同小異,營養吸唔吸收,夾唔夾到bb腸胃,要睇呀b本身體質,係有d奶粉特別d有水解旦白,低敏親舒系列等for番某些bb飲
lammmmchu
|
揀奶源好, 同多膳食纖維的S26 ULTIMA, 主要BB食左夾. 有便便同埋吸收到
ookaren
|
都係睇成份,來源架啦,但都要夾到BB先得,
女女就試左幾隻先試到illuma係夾得到既
Tiffany1224
|
價錢啦~易唔易買啦~甜唔甜啦~熱唔熱氣啦~會唔會成日無貨啦~
比卡chu
|
回覆 牛油格仔餅 的帖子

我就跟醫院比bb飲babynes,呢隻奶粉水解乳清蛋白,蛋白同營養分子都拆到好細,就容易比bb腸道吸收,便便都去得幾唔錯。
ujibone
|
我都想知! 而家好多奶粉! 真係唔知點揀!
牛油格仔餅
|
PoAsuka 發表於 18-10-15 00:20
如果母乳為主,可考慮d似母乳奶粉。我用能思有d後悔;因為冇水奶賣唔方便。
...

咩叫水奶呀?
牛油格仔餅
|
kissapplegirl 發表於 18-10-15 09:13
跟醫院飲個隻,便便無問題就無轉飲,其實大部分奶粉都大同小異,營養吸唔吸收,夾唔夾到bb腸胃,要睇呀b本 ...

明白, 即係都要BB出左世睇返佢體質先揀到?
lasana
|
我自己就俾BB試咗雅培HMO~因為聽啲JM話似母乳同佢食咗便便都幾好呀~
kissapplegirl
|
牛油格仔餅 發表於 18-10-16 18:01
明白, 即係都要BB出左世睇返佢體質先揀到?

你喺公立醫院生定私家醫院生?
基本上跟返公立醫院喂開嗰隻奶粉冇乜問題都唔使轉, 而私家醫院通常可以揀唔同牌子奶粉嘅,預番你自己budget ,同埋試咗先知夾唔夾bb腸胃, 我有朋友喺私家醫院生,就貪貴揀咗illuma,點知出院之後後悔太貴,轉番能恩畀個bb飲
如果你bb冇腸胃不適 ,其實大部分奶粉 都適合佢
當當豬
|
我由成份入手 搵左隻有母乳成份比bb 等佢適應得好d 又可以幫佢做好個免疫力
牛油格仔餅
|
當當豬 發表於 18-10-16 19:04
我由成份入手 搵左隻有母乳成份比bb 等佢適應得好d 又可以幫佢做好個免疫力 ...

咁JM你揀左邊隻呀? Bb會唔會食左之後有無便便之類問題呀?
當當豬
|
牛油格仔餅 發表於 18-10-17 14:49
咁JM你揀左邊隻呀? Bb會唔會食左之後有無便便之類問題呀?

我揀左雅Xhmo bb食左之後同全人奶一樣 我見媽媽會有幾個媽媽都係補依隻
eey0re
|
其實好多產前講座都有介紹, 而且仲有機會試添

PoAsuka
|
牛油格仔餅 發表於 18-10-16 18:00
咩叫水奶呀?

醫院用既,只需要用熱水䁔返
mwsiipb2
|

首要係唔甜
bReND
|
eey0re 發表於 18-10-17 16:20
其實好多產前講座都有介紹, 而且仲有機會試添
我最近報左美X臣11月個講座, 唔知抽唔抽中呢?