懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

MommyPanel勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

都係BB係醫院食邊隻,出院都繼續同一隻已

洋房

回覆 露菲亞 的帖子

好多人話歐洲奶源好d, 我呀B食緊Hipp, 貪佢有機又冇illuma organic咁貴...
之前想話食illuma, 諗諗下, 小數怕長計..
so far便便都正常, 日日都有獲"金"既我嘆

大宅

2024年龍年勳章

fungmei23 發表於 18-10-29 16:09
回覆 露菲亞 的帖子

好多人話歐洲奶源好d, 我呀B食緊Hipp, 貪佢有機又冇illuma organic咁貴...

illuma organic幾好呀,雖然係貴少少,但都仲負擔得到,女女而家食得都幾好呀

別墅

我都試左幾隻,最終有機eleva 幾夾,冇蔗糖又唔會太甜,又有DHA同RRR配方

洋房

好多人都跟醫院派開果隻就食邊隻,不過我識d故娘都係話同奶粉商打好關係先入奶。所以唔係醫院比咩就最好嘅~有時d大牌都成日有問題~只係過左一排大家又唔記得。仲有d廣告,前幾年就吹a+,呢幾年就興HMO,其實係煲大一個selling point嚟講。D營養師check返都話,HMO有成百幾種,最大牌子果隻原來都係落得2隻.....

真心有因為BB做過Research,唔想跟風買奶粉。之前睇過新聞話bb體積比大人多,更易受農藥影響。開心share:http://www.rthk.hk/tv/dtt31/programme/potentialhazards

所以都會揀返d 無農藥嘅奶粉,同埋都會check下間公司嘅背景先入手。

大宅

我認同樓上既媽咪,真係唔好跟風,尤其係賣得愈多廣告果啲,愈要小心 ~

最好自己睇下成份,可以留意 1) 有無蔗糖 (易肥) 、 2) 卡路里 / 蛋白質/ FAT含量、 3) DHA : AA比例 (過高會影響BB免疫力) ~~

首頁

尾頁

跳至