在豐澤購買蘋果手機的最差經歷

Genki
|
本人在10月6日在又一城豐澤購買一部iPhone 8 手機,店員初時說或無貨要查一下,其後再說有一部,我要求查看機上的IMEI# 確保與盒上的號碼相同才購買。可是,店員告訴我要先付款才可查看,我也照付錢。開盒後手機並沒有電,所以他們把手機叉電,最初五分鐘也沒有反應,跟着他們再找另一店員弄了一段時間才把手機弄著。我當時也奇怪,但店員解釋因為手機款式已舊需時叉電。我不以為意,核對過號碼後便離開。晚上回家把新機叉電,半小時後也開不著。第二天我再到豐澤,他們只說豐澤是一概不負責任。我再往Apple查問,他們也只會維修不可更換新手機。但手機買回來已壞,消費者權益在哪?
nms
|
Genki 發表於 18-10-14 15:27
本人在10月6日在又一城豐澤購買一部iPhone 8 手機,店員初時說或無貨要查一下,其後再說有一部,我要求查看 ...

唉,apple policy 係咁
fanny590
|
其實點解唔係apple shop買, 其實鋪頭真係要你俾完錢先驗貨, 有問題就要去apple整, 呢D係apple policy
tracy0927
|
喺豐澤買蘋果產品開唔開盒驗貨都一樣,豐澤概不負責,有問題只能搵蘋果,我貪有信用卡優惠都喺在豐澤、百老匯買蘋果產品嘅,不過我冇諗到蘋果的會咁樣
Genki
|
fanny590 發表於 18-10-14 15:52
其實點解唔係apple shop買, 其實鋪頭真係要你俾完錢先驗貨, 有問題就要去apple整, 呢D係apple policy ...

唉!我也估不到一間叫做比較有名堂的店舖如豐澤都可以咁不負責任!
09daisydaisy
|
本人在10月6日在又一城豐澤購買一部iPhone 8 手機,店員初時說或無貨要查一下,其後再說有一部,我要求查看 ...

蘋果就係甘,就算你付幾錢元,也是給你翻新機,我後悔,絕不傻2次。
現在華為很好用,又平
kelvin1206
|
之前新聞已經有講過有人係豐X買到二手機同壞機, 唔岩再幫襯

其實比得起咁貴買iphone, 我會寧願係apple store買個安心, 有問題可以即場換, 無謂貪果幾百信用卡優惠

要平既國產機都有好多好選擇, 一兩千雖然用一兩年就壞都不會肉赤
Ovis
|
我好明白你,我三年前又係貪信用卡有回贈在豐澤買左部iPhone , check機時已發現鏡頭有問題,豐澤話唔負責,要去apple!
即日去到apple又話只能維修,只有在apple store買先有得換機!真係好嬲,佢地又係apple authorised seller, 但買果日有問題都只能維修,幾千蚊買部有問題既機,你QC又唔做好d
soda903
|

Apple 比得各大零售商賣,就要有個咁鬼衰既條件,唔係生果店冇優勢!
Poyau    發表於 18-10-14 21:12
wcpcelia    發表於 18-10-14 19:38
tsung
|
soda903 發表於 18-10-14 18:23
Apple 比得各大零售商賣,就要有個咁鬼衰既條件,唔係生果店冇優勢!

chiu51057
|

我從來唔會去豐澤買嘢
bussi
|

已經唔係個別事件.
上個月先有高登苦主鬧大件事. 去埋凶宅做投訴Instagram直播
個苦主由初初係凶宅買IPHONE X 最終嘈到 APPLE 官方免費升級左最新既IPHONE SX

【高登新聞】神勇絲打單拖大破黑心連鎖電器店 登鋒陷陣獲掌聲

https://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=6963068

https://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=6964024

https://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=6964620
Genki
|
Ovis 發表於 18-10-14 18:13
我好明白你,我三年前又係貪信用卡有回贈在豐澤買左部iPhone , check機時已發現鏡頭有問題,豐澤話唔負責, ...

身為消費者,諗住豐澤咁大間,也信Apple機的品質應該不會咁差,先至去豐澤買。估唔到兩者的服務態度差到咁,完全不負責任!
Genki
|
bussi 發表於 18-10-14 23:23
已經唔係個別事件.
上個月先有高登苦主鬧大件事. 去埋凶宅做投訴Instagram直播
個苦主由初初係凶宅買IPHON ...

很謝謝大家的意見。我並非想refund, 或係攞著數,我只是希望換番部全新iPhone 8, 我的要求不過份吧(emoji)
bussi
|
回覆 Genki 的帖子

絕對唔過份. 過份的是凶宅, 過份的是蘋果. 唔應該覺得用信用卡優惠去買機係錯. 銀行推得出這類優惠一定計過晒數. 正常係銀行, 商店, 客人三贏局面.

princessf
|
yes, 豐澤真係好離譜, 去APPLE 換完D 翻新機好多問題, 我試過一年內換左5部IP6PLUS......

最慘係APPLE 換機預約慘過乞, 仲要我有買APPLE CARE, 有次我趕用又無計可施(預約要等2星期.... 痴線, 部機又係即換即壞咁...) 唯有當眾發癲 要佢比個早D TIMESLOT 我修理

可惜我要倚賴APPLE, 唯有忍...
moonlight9198
|
好多人講過,唔止apple 機,其他牌子手機,都好有問題,所以唔好響呢間買手機,好易壞,出晒名。
lina9316
|
多謝分享。買手機唔會中伏
panandda
|

咪叫佢維修 維修唔到就會換過部比你