中三數學,可以幫幫手嗎

katie0921
|
阿女做唔到這題,可以幫幫手嗎!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
維仔媽媽
|
她學過平方根了嗎?
katie0921
|
維仔媽媽 發表於 18-10-14 16:05
她學過平方根了嗎?

學了。請問應該點做?謝謝你
bbkk707
|
katie0921 發表於 18-10-14 15:56

請給題目
katie0921
|
bbkk707 發表於 18-10-14 16:06
請給題目

第二題

TinyTomato
|
(1+r%)^2 = 583000/500000
(1+r%)^2 = 1.166
1+r% = sqrt(1.166)

餘下的太簡單,自己做

r = 7.9814798935447077992785 ....
bbkk707
|
katie0921 發表於 18-10-14 16:07
第二題

(emoji)

tracywongsc
|

係583200 唔 583000
katie0921
|
TinyTomato 發表於 18-10-14 16:11

餘下跟住點做,女女都是未明白,怎樣可以計出來的答案是8。
pumpumpurin
|

幫手提供答案有用嗎?呢條淺到example都會有,亞女有無睇書呢?
katie0921
|
pumpumpurin 發表於 18-10-14 16:17
幫手提供答案有用嗎?呢條淺到example都會有,亞女有無睇書呢?

她就是停頓在某一位置不明白,所以不能向前行。
如果我需要答案,書內都已經有,答案是8。
現在她就是解不開列式!!!
pumpumpurin
|
katie0921 發表於 18-10-14 16:20
現在她就是解不 ...

計數機計....無得明或唔明:

sqrt(1.166)-1=0.08=8%
Jasmine-4711
|
現在她就是解不 ...

先列方程式。

好似小六教方程式咩,將未知數放一边,其他數在另一边。我教仔係,跳過=号,加和減,乘和除調轉。

你可用計數机开方
katie0921
|
Jasmine-4711 發表於 18-10-14 16:37
先列方程式。

好似小六教方程式咩,將未知數放一边,其他數在另一边。我教仔係,跳過=号,加和減,乘和除 ...

佢就是停咗系 開方2次方 這個位置 唔識計!

真系投降!
Chowying
|
katie0921 發表於 18-10-14 16:41

真系投降!

唉!中二已教了
bubu7
|
題目抄錯當然計唔到,%即乘番100,兩個小數位,呢個concept 一定要有喔。中三呢條好淺架喇,你試下咁樣解釋比女女,睇下佢明唔明?
k-k-mummy
|
現在她就是解不 ...

你#1手寫條式寫錯咗個數字,寫番啱就會計到答案是8
583 2 00 不是 583 0 00
bbkk707
|
k-k-mummy 發表於 18-10-14 16:47

同意,一理通百理明
katie0921
|
k-k-mummy 發表於 18-10-14 16:47

你們真是聰明 一看題目就明白。
還是等女女明天返去問老師或者同學。她到現在都是計唔到

唔該晒jm!
bubu7
|
katie0921 發表於 18-10-14 16:41

真系投降!

你試下同佢講144開方,叫佢按計算機會點?25同36 開方又怎樣?而家只是將個點數開方,道理一樣,看看佢明不明白?