臍帶比寶寶先出

cpycpyhelen
|
有什麼原因會臍帶比嬰兒先出來,因為我上星期四入院催生既,朝早去到醫院,初時就話產房set好曬就可以入產房催生,入到去打催生藥,陣痛愈來愈痛,啲姑娘就話當痛既時候就推肚,到大概下午三點幾,姑娘入黎叫我老公出去等,然後成堆人沖左入產房又要call rmo又要call 麻醉,到最後等由順產變左開刀生,手術完後就同我老公講唔知咩原因臍帶出黎先,所以臨急轉左開刀但我一直私家政府兩邊產檢,都冇發現有啲咩問題
Nbs
|
cpycpyhelen 發表於 18-10-14 16:18
有什麼原因會臍帶比嬰兒先出來,因為我上星期四入院催生既,朝早去到醫院,初時就話產房set好曬就可以入產 ...

呢 d 情況產檢係唔會check 到的,因為係嗰一下先發生。當bb 個頭落盤,旁邊仲有位比臍帶一齊落,就有機會臍帶低過bb. 同樣道理,都可以係手落先,佢唔縮返隻手上去的話都係要開刀。
cpycpyhelen
|
Nbs 發表於 18-10-14 16:24
呢 d 情況產檢係唔會check 到的,因為係嗰一下先發生。當bb 個頭落盤,旁邊仲有位比臍帶一齊落,就有機會 ...

其實我都明會特發事發生既,只係想不通佢頭仔整身已落盤,點解仲有位比臍帶落到去先
Nbs
|
cpycpyhelen 發表於 18-10-14 21:44
其實我都明會特發事發生既,只係想不通佢頭仔整身已落盤,點解仲有位比臍帶落到去先
...

其實唔常見,但偶會發生。
臍帶其實手指甘粗only, 而且壓得扁,而頭仔即使落左盤都可以轉 (拎左拎右, ork 高dup 低,側頭)所以都可以仲有空位既。
cpycpyhelen
|
Nbs 發表於 18-10-14 23:00
其實唔常見,但偶會發生。
臍帶其實手指甘粗only, 而且壓得扁,而頭仔即使落左盤都可以轉 (拎左拎右, ork ...

不過好彩阿b依家冇事先放心
Nbs
|
cpycpyhelen 發表於 18-10-14 23:23
不過好彩阿b依家冇事先放心

係呀,講得甘學術其實都係想你釋懷,唔好諗返點解,最緊要大小平安就ok 啦
cpycpyhelen
|
Nbs 發表於 18-10-14 23:33
係呀,講得甘學術其實都係想你釋懷,唔好諗返點解,最緊要大小平安就ok 啦
...

都係既,謝謝你
haha748494
|
回覆 Nbs 的帖子

有一D突發問題,醫護人員都無法預料。你暫時好好休息,加油吖。
cpycpyhelen
|
haha748494 發表於 18-10-17 16:09
回覆 Nbs 的帖子

有一D突發問題,醫護人員都無法預料。你暫時好好休息,加油吖。 ...

嗯,謝謝
藍尾巴
|
我穿水,未陣痛臍帶就跌左出黎,要緊急開刀。無原因嫁 我成日話我女知我怕痛,所以玩臍帶等我可以開刀
bchuma
|
cpycpyhelen 發表於 18-10-14 16:18
有什麼原因會臍帶比嬰兒先出來,因為我上星期四入院催生既,朝早去到醫院,初時就話產房set好曬就可以入產 ...

好似話臍帶先出來會bb缺氧
cpycpyhelen
|
bchuma 發表於 18-10-17 23:21
好似話臍帶先出來會bb缺氧

醫生都係甘同我講,所以個日即時同我開刀,但其實係產房陣痛個陣,已經聽到阿b既心跳時快時慢,個時仲未知甘大獲,以為部部機都係甘,最後,醫生檢查即時話要開刀
cpycpyhelen
|
藍尾巴 發表於 18-10-17 23:00
我穿水,未陣痛臍帶就跌左出黎,要緊急開刀。無原因嫁 我成日話我女知我怕痛,所以玩臍帶等我可以 ...

原本怕佢玩臍帶圈住自己,點知依家係比寶寶早出不過好在大小平安
藍尾巴
|
cpycpyhelen 發表於 18-10-18 07:12
醫生都係甘同我講,所以個日即時同我開刀,但其實係產房陣痛個陣,已經聽到阿b既心跳時快時慢,個時仲未知 ...

因為宮縮時會壓到臍帶,bb會無血無氧氣到,幾分鐘內會掰掰,所以有咁既情況會極速開刀
cpycpyhelen
|
藍尾巴 發表於 18-10-18 12:48
因為宮縮時會壓到臍帶,bb會無血無氧氣到,幾分鐘內會掰掰,所以有咁既情況會極速開刀
...

所以都幾驚,好彩見到佢平平安安冇事我就放心
RubyYu07
|
呢D屬於特發情況,現在大細平安就安心了。好好坐月
我要做媽媽
|
有時候真係好多突然情況預料唔到架,雖然機率好細,但係唔代表唔會發生架。最緊要都係大細平安~
cpycpyhelen
|
我要做媽媽 發表於 18-10-18 15:47
有時候真係好多突然情況預料唔到架,雖然機率好細,但係唔代表唔會發生架。最緊要都係大細平安~ ...

係呀
bchuma
|
cpycpyhelen 發表於 18-10-18 07:12
醫生都係甘同我講,所以個日即時同我開刀,但其實係產房陣痛個陣,已經聽到阿b既心跳時快時慢,個時仲未知 ...

好在啊b平安! 無事就好啦
cpycpyhelen
|
bchuma 發表於 18-10-18 22:19
好在啊b平安! 無事就好啦

嗯,謝謝你