論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇聽過菲律賓領事館依加有新規定,工人姐姐到步一個月內要去領事館上半日堂。

https://polohk.org/paos/registration/new

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

以前都有 但係請求 不是依家咁靠嚇

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

有,一年前我工人都話一定要去

子爵府

回覆 YFYIP 的帖子

舊年已經係,我家姐姐舊年十月到,agent當時已話要去領事館上堂,後來我問姐姐其實係train咩,佢話係教返佢哋自己係香港的權利,法例等。

大宅

YFYIP 發表於 18-10-14 16:56
有冇聽過菲律賓領事館依加有新規定,工人姐姐到步一個月內要去領事館上半日堂。

https://polohk.org/paos/ ...

我工人姐姐來了4個月,agent 冇話要去領事館training ,姐姐都冇收過通知!

大宅

回覆樓主:

我個工人去完,識得同我講條件,(emoji)

大宅

evafung 發表於 18-10-19 19:20
我個工人去完,識得同我講條件,(emoji)

佢同你講咩條件?

子爵府

YFYIP 發表於 18-10-14 16:56

https://polohk.org/paos/ ...

有, 我上一個姐姐3月呢到上完呢個堂,我老公就話佢學壞左。

大宅

YFYIP 發表於 18-10-19 19:56
佢同你講咩條件?

佢自己安排了工作時間,佢話返早上九點放晚上十點,要足夠休息,做不完D野,領事管教佢不用理……問題是,請佢返來照顧我兩個細路,我囡要七點起床洗面換衫吃早餐八點出門口坐校車返学,工人話唔关佢事,因為工人話佢返早上九點喎,七點起床太早,因為晚上吃飯後洗碗洗地及沖涼要做到十點才可休息,所以要求返九放十……
我嬲到叫佢返菲律賓……

大宅

evafung 發表於 18-10-20 14:13
佢自己安排了工作時間,佢話返早上九點放晚上十點,要足夠休息,做不完D野,領事管教佢不用理……問題是, ...

我早上自己趕時間返工,工人要求不帶小孩子上學,我要工人來做咩?激c人

侯爵府

佢自己安排了工作時間,佢話返早上九點放晚上十點,要足夠休息,做不完D野,領事管教佢不用理……問題是, ...

嘩、乜有d 咁既新玩法
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

下,咁都得,佢哋真係有病,你工人幾時去上的,咁最終有冇炒佢?

大宅

YFYIP 發表於 18-10-20 18:07

下,咁都得,佢哋真係有病,你工人幾時去上的,咁最終有冇炒 ...

唉……煩c, 見步行步,睇佢玩邊科,我估佢想在此找更好既工之後才走,

男爵府

乜菲政府咁賤。
自已經濟唔掂, 要輸出勞工去搵外匯。
而家居然教班外勞呢樣唔使做, 果樣唔使做。
又要搵人錢, 又要唔肯做。
怪唔之得菲律賓啲經濟民生搞到咁差。真係痴x線。

男爵府

evafung 發表於 18-10-21 00:17
唉……煩c, 見步行步,睇佢玩邊科,我估佢想在此找更好既工之後才走,

咁你放長雙眼睇下香港有咩顧主可以比個工人訓到9點起身。
香港請得工人大多雙職父母, 早上係最忙時間, 佢一定要9點開工的話相信佢係香港會好快比人炒完再炒。
簡直係無腦。

禁止訪問

子爵府

回覆 sassyqueen 的帖子

我都唔知.. 好似係之前係香港做緊的就唔洗去...我剛剛新到的呢個第二日有時間已經去左... 係AGENT安排佢去的...

男爵府

2024年龍年勳章

我個姐姐9月嚟香港的,但冇聽過姐姐講要去 training!

大宅

sassyqueen 發表於 18-10-21 21:58
可否不用去嗎?

領事館網頁話如果僱主唔安排工人去上堂可能會影響日後批工人嘅申請

首頁

尾頁

跳至