離職一問

queenqueen21
|
請問大家,我系全職,一個月試用期但一個月內走,老闆話當我兼職出糧比我,即系休息日同落場都吾比錢,咁得吾得
auhiyo
|
你簽左合約沒?簽左就唔得既,沒簽就真係由佢講。
ninachu
|
queenqueen21 發表於 18-10-14 16:59
請問大家,我系全職,一個月試用期但一個月內走,老闆話當我兼職出糧比我,即系休息日同落場都吾比錢,咁得 ...

直接去勞工處告公司,带齊証明你工作文件及紀錄
winnielong
|
queenqueen21 發表於 18-10-14 16:59
請問大家,我系全職,一個月試用期但一個月內走,老闆話當我兼職出糧比我,即系休息日同落場都吾比錢,咁得 ...

唔得、請你時講明係全職就係全職、休息日一定有錢的
IamDirector
|
嘩,咁度叔既
wcpcelia    發表於 18-10-14 18:56
monitress_iris
|

跟合約,除非你冇簽

|
winnielong 發表於 18-10-14 18:15
唔得、請你時講明係全職就係全職、休息日一定有錢的

但無合約,,,
winnielong
|
queenqueen21 發表於 18-10-14 20:02
但無合約,,,

口頭協議都係有效的、咁你其實返咗幾多日工?你覺得不公平、公司出糧比你時記住不要簽收、搞清楚先
Poyau
|
請問人工計日薪定月薪
|
Poyau 發表於 18-10-14 23:28
請問人工計日薪定月薪

我是full time ,但她說只比時薪我!
|
Poyau 發表於 18-10-14 23:28
請問人工計日薪定月薪

休息同落場都吾比錢
1010mum
|
queenqueen21 發表於 18-10-14 23:35

是否 full time無關重要,關鍵在雙方議定是時薪日薪還是月薪。

若月薪,一般合理理解是已包括休息日薪酬。

若日薪,休息日有權不計(勞工法例無規定休息日必須帶薪),但落場時間已包在內。

若是時薪,仲有乜可拗。
Poyau
|
queenqueen21 發表於 18-10-14 23:35

如上班時講月薪/日薪 離職用時薪就不對
|
1010mum 發表於 18-10-14 23:45
是否 full time無關重要,關鍵在雙方議定是時薪日薪還是月薪。

若月薪,一般合理理解是已包括休息日薪酬 ...

上班時講月薪
1010mum
|
queenqueen21 發表於 18-10-15 02:01
上班時講月薪

咁就唔駛同佢客氣。

傾唔掂,勞處見。

仲有,記住計法:

若佢承認月薪包括休息薪酬,計算基數是當月全月日數。例如,你返左20日工,當月全月有30日,則20/30

若佢拗休息日無薪,基數是當月日數減休息日。同上例,你返左20日工,當中有2天休息,實際出勤18天。全月30日,有4日休息,計算基數是30-4=26天。薪酬應是18/26。
菠蘿腸
|
點解可以咁度叔既?@@