想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

用紅D check 左半年,發覺每個月排卵後大概11-12日就會黎M,咁係咪即係黃體唔夠?

有咩解決辦法?食聖潔莓?肌醇?添寶方?定係要食小白球?

有無有經驗的jm可能教下我。

大宅

回覆樓主:

睇黃體應該係睇基礎體溫,你有冇每日量體溫
open natural smile,must put down garments.

別墅

樓主,可以試下check基礎體溫,同時,可以搵中醫開藥調理一下!

別墅

eva0864 發表於 18-10-14 20:42
睇黃體應該係睇基礎體溫,你有冇每日量體溫

其實我無試過量體溫,因為家中小朋友夜晚成日醒,朝早又會俾佢嘈醒,好難可以朝早量到

別墅

smallfung 發表於 18-10-14 21:45
樓主,可以試下check基礎體溫,同時,可以搵中醫開藥調理一下!

其實排卵後11-12日就M,即係高溫點都唔會多過12日,基本上係咪黃體好大機會有問題?

複式洋房

helimonster 發表於 18-10-14 17:41
用紅D check 左半年,發覺每個月排卵後大概11-12日就會黎M,咁係咪即係黃體唔夠?

有咩解決辦法?食聖潔莓 ...

我都係黃體唔夠, 有時排卵後短到第九日就來M...做頭兩次IUI 都係12 日左右就來M...

於是我去睇中醫調理...醫師有寫紙我去化驗所驗黃體...真係低到接近lower limit...所以我決心搞搞佢...於是開始戒口 (我本身好鍾意飲凍野)...睇左一年半中醫先做第三次IUI...今次放左精之後就開始食小白球... 終於第十四日驗到Bingo~

樓主都要加油!!! 一定要養好身體, 俾個好環境精子同卵子先可以著床到!!!

別墅

winniewsy 發表於 18-10-15 06:47
我都係黃體唔夠, 有時排卵後短到第九日就來M...做頭兩次IUI 都係12 日左右就來M...

於是我去睇中醫調理.. ...

咁其實係咪可以自己直接食小白球解決黃體問題?

可否話我知你去邊度驗黃體同睇邊個中醫?

複式洋房

我個中醫話小白球有副作用ga, 唔係做左IUI 佢都唔建議我食...

黃體都係去一般化驗所驗 (我驗個間叫時代), 但我唔記得左係M 到第幾日去驗定完左M 先去...你最好問一問中醫/ 西醫, 叫佢refer 你去驗~

我睇個個中醫師叫彭明慧, 佢間中醫中心叫妍肌堂, 係太子~

希望幫到你~ (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

winniewsy 發表於 18-10-15 13:00
我個中醫話小白球有副作用ga, 唔係做左IUI 佢都唔建議我食...

黃體都係去一般化驗所驗 (我驗個間叫時代), ...

多謝你意見!可能我都去睇下中醫先,始終年紀都唔細,開始心急。

複式洋房

helimonster 發表於 18-10-15 16:38
多謝你意見!可能我都去睇下中醫先,始終年紀都唔細,開始心急。

我36歲個年先第一次去做IUI...我以為自己D M 夠準就ok...可以好快搞掂...點知兩次IUI都衰左...的起心肝去睇中醫先知自己唔夠黃體...搞左年半... 希望今次Bingo 順順利利...

樓主要加油呀!!!

別墅

helimonster 發表於 18-10-14 22:03
其實排卵後11-12日就M,即係高溫點都唔會多過12日,基本上係咪黃體好大機會有問題?
...

我之前睇既中醫話12算合格!

別墅

smallfung 發表於 18-10-15 18:49
我之前睇既中醫話12算合格!

12日都ok?唔係要14日先得咩?

別墅

helimonster 發表於 18-10-15 20:43
12日都ok?唔係要14日先得咩?

我之前個中醫話12都可以,你上網search一下

大宅

winniewsy 發表於 18-10-15 16:47
我36歲個年先第一次去做IUI...我以為自己D M 夠準就ok...可以好快搞掂...點知兩次IUI都衰左...的起心肝去 ...

請問你睇邊個中醫?

複式洋房

iuma 發表於 19-1-19 14:12
請問你睇邊個中醫?

太子妍肌堂彭明慧醫師

地址:九龍太子西洋菜街北155號嘉康中心11樓A室

電話號碼:+852 2328 8866

佢真係好好人好細心~ 我4 月都會返去搵佢清胎毒!!! (emoji)(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至