跳至

首頁

尾頁

大宅

momoky 發表於 18-10-24 01:00
請問大家之前有無去過Sunkids Open day? 小朋友應該著咩衫去?

佢有主題架 我上年係扮公主王子

別墅

Bearbearsharon 發表於 18-10-18 11:00
回覆 chusze 的帖子

我仔細B, in果時都唔係太識講野, 所以基本上都無出過聲. 不過只要老師同佢玩, 小朋 ...

Hi Bearbearsharon,

請問新一代幼稚園N 班都可以直升K1 嗎?
另外我都想知d 老師大都有愛心嗎? 因為我常常聽返來, 新一代d校長老師愛心度麻麻,不知是否當真, 都想問下宜家讀緊既意見, 謝謝

大宅

因為我仔仔係直接入讀K1, 所以都唔清楚係咪一定可以直升. 不過識D小朋友讀N班都升到.

我自己覺得學校老師係有愛心..因為我仔返學都好開心..好鍾意提住D老師.

不過讀新一代, 預左家長會有壓力, 因為佢地都係比較谷, 會比壓力家長同小朋友溫書.

男爵府

RomeVac_FB 發表於 19-4-8 12:04

新一代比左offer 我小朋友讀N班, 考慮緊. 請問新一代幼稚園N 班都可以直升K1 嗎?

n班可以直升k1

複式洋房

新一代收左讀下午班,大唔大機會轉到上午班呀?

大宅

LovelyCharlotte 發表於 19-4-10 20:08
新一代收左讀下午班,大唔大機會轉到上午班呀?

我囡囡n班時讀下午,到升k1時都已預留轉上午班

老師有愛心,教自理,品行規矩都好好,我好滿意

同埋較少親子習作/活動,啱晒在職父母

別墅

R.K. 發表於 19-4-10 23:51
我囡囡n班時讀下午,到升k1時都已預留轉上午班

老師有愛心,教自理,品行規矩都好好,我好滿意

聽落新一代都唔錯,多謝你嘅資訊,很有參考價值!

題外話,
新一代n 或 k 班是否很容易入?
我見好多人都有offer...

大宅

RomeVac_FB 發表於 19-4-11 15:27
聽落新一代都唔錯,多謝你嘅資訊,很有參考價值!

個人認為禮貌緊要,有笑容、會hello, bye bye、玩完玩具放回原位,離開座位時泊好櫈,都會留下好印象

祝成功!

別墅

Bearbearsharon 發表於 19-4-10 16:22
因為我仔仔係直接入讀K1, 所以都唔清楚係咪一定可以直升. 不過識D小朋友讀N班都升到.

我自己覺得學校老師 ...

Bearbearsharon,
多謝你嘅資訊, 學校老師有愛心都重要, gum新一代都唔錯

別墅

Love_JVs 發表於 19-4-10 18:42
n班可以直升k1

It's good news.

別墅

R.K. 發表於 19-4-12 00:18
個人認為禮貌緊要,有笑容、會hello, bye bye、玩完玩具放回原位,離開座位時泊好櫈,都會留下好印象

祝 ...

多謝!
其實已經有Offer了, 只想八掛吓新一代n 或 k 班是否很容易入?
因我見好多人都有offer...

別墅

RomeVac_FB 發表於 19-4-12 11:55
多謝!
其實已經有Offer了, 只想八掛吓新一代n 或 k 班是否很容易入?
因我見好多人都有offer...

原來新一代n class 都收成90-100人, 可能比較容易入.

大宅

RomeVac_FB 發表於 19-4-8 12:04

新一代比左offer 我小朋友讀N班, 考慮緊. 請問新一代幼稚園N 班都可以直升K1 嗎?

新一代的老師,要看看你遇到哪些老師,我遇過有些真的好好的,也遇過好差,沒愛心沒耐性。

別墅

bbmami2012 發表於 19-5-19 18:06
新一代的老師,要看看你遇到哪些老師,我遇過有些真的好好的,也遇過好差,沒愛心沒耐性。
...

oh thx , 咁整體你覺得如何,值得讀嗎?你小朋友最後有無在新一代完成K1-K3幼稚園課程?定轉去第二間?

大宅

RomeVac_FB 發表於 19-5-19 19:25
oh thx , 咁整體你覺得如何,值得讀嗎?你小朋友最後有無在新一代完成K1-K3幼稚園課程?定轉去第二間?
...

我大的小朋友讀完K3, 細的已經轉了另一間幼稚園。

大宅

...

揀幼稚園,一般是揀間近,真的幾重要。
我最初搵幼稚園,也是想在家附近搵間英文幼稚園,所以揀了新一代。

但後來我大的小朋友去準備考小學,看看要中英文要什麼能力,才發現新一代的中英文比較淺(雖然英文程度已經比卷幼深),自己和小朋友是要好努力,出面另外學英文、普通話、數學。

所以,搵幼稚園時,要再想想你想要什麼小學。

如果是一般津小,讀新一代一定冇問題。但如果要考直資,你要努力去補習。

大宅

...

我為細的小朋友去出面的幼稚園參觀,聽教育展。比較他們課程、教法、教育理念,最後我決定為細的轉校。

新一代的教育模式比較古老,放學時老師常同家長講小朋友有什麼不足,他做不到什麼什麼,罰了他...
當我帶小朋友出去考插班,小朋友在面試,該幼稚園校長介紹自己學校,講學校怎樣去教小朋友,鼓勵學得慢的小朋友時,我心真的很難過,心想應該是找這類幼稚園,多鼓勵而少批評,小朋友才學得有自信。

老師要有耐性、愛心去教,小朋友才有自信去學,喜歡去返學。

男爵府

回覆 bbmami2012 的帖子

可否知道你細仔現在讀緊邊間呢?
我也很同意你話少批評, 多鼓勵呢套

大宅

ivy14 發表於 19-5-20 12:07
回覆 bbmami2012 的帖子

可否知道你細仔現在讀緊邊間呢?

現轉了另一間私幼。
其實也是看看好不好彩,遇到有愛心的老師。
新一代也有好老師的,只是教我小朋友的沒什麼耐性,轉下環境都是好事。

大宅

bbmami2012 發表於 19-5-20 13:07

現轉了另一間私幼。

請問你轉了那間呢?好不好啊?

首頁

尾頁

跳至