基督教葬礼要做帛金嗎?

jyjy1684825
|
嬸嬸用基督教儀式,我家會送花牌. 還需要帛金嗎?真的不懂呀!
v.sweet
|

id4pat
|
做花牌便不需要做帛金
tsung
|
有俾帛金
tingtong
|
花牌/帛金無硬性規定,睇你自己心意去做
cestlav
|
次次都有俾
wcpcelia
|
一DD, 試過有教徒真係話唔會收的, 叫大家真係唔好比帛金
MM2H
|
基督教追思會,去過都係花牌隨意,白帛就冇收
goo_littlebb
|
剛剛屋企都有白事,教會負責人都有俾帛金
Charlotte_mom
|
有做有收
Hoining
|
jyjy1684825 發表於 18-10-14 18:40
嬸嬸用基督教儀式,我家會送花牌. 還需要帛金嗎?真的不懂呀!

有比
yingying貝
|
jyjy1684825 發表於 18-10-14 18:40

喪禮果d唔係叫花圈咩?叫花牌架我以前仲成日叫左花圈tim
wendy貓
|
佢冇話唔駛就要,我出席過嘅喪禮無論咩儀式甚至係維新冇儀式,都要比。
jyjy1684825
|
综合大家經验,似乎花牌同帛金都做好D。
Charlotte_mom
|
jyjy1684825 發表於 18-10-14 19:56
综合大家經验,似乎花牌同帛金都做好D。

而家較少人做花牌,因為唔實用(幾時都係cash is king,帛事攪一攪都花好多錢)。通常一係close嘅親戚,一係公司,至做花牌

jyjy1684825
|
Charlotte_mom 發表於 18-10-14 20:02
而家較少人做花牌,因為唔實用(幾時都係cash in king,帛事攪一攪都花好多錢)。通常一係close嘅親戚,一 ...

我堂嬸,都幾親所以一定會做花牌. 至于做埋帛金都可以嘅。除咗我,仲有家姐同大佬兩家人,兩樣都做可能重手咗D, 但得我兩樣都做又好似怪怪地,所以希望大家一斉做相同野啫。
靚靚C9
|
有俾
lovely-panda
|
有的。
jyjy1684825
|
lovely-panda 發表於 18-10-14 22:41
有的。

花牌同帛金都做?
lovely-panda
|
jyjy1684825 發表於 18-10-15 16:30
花牌同帛金都做?

二選一。我試過,比較熟的,會送花牌。