肚出不痛不癢的紅點

Serwin
|
有準媽媽出現過這情況嗎?
不痛不癢的紅點
不定時會突然出現,尤其多在黃昏後出現,
起初以為用了質量欠佳嘅托腹帶所致,
但轉了托腹帶後此情況仍有出現。

紅點會自行消退,但會再出現
上網search資料話喺母體內濕毒較重,
如是這問題飲去濕湯可以的嗎?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
我要做媽媽
|
係咪出濕疹吖,建議你下次去見醫生既時候問下
Serwin
|
我要做媽媽 發表於 18-10-14 19:48
係咪出濕疹吖,建議你下次去見醫生既時候問下

濕疹唔喺會痕㗎咩?
我就喺上星期檢查唔記得問醫生

我要做媽媽
|
回覆 Serwin 的帖子

我見有D媽媽孕期系會出濕疹,所以我都係估既,你擔心既話都係問問醫生比較好
Kakababeeeee
|
Serwin 發表於 18-10-14 18:45
不痛不癢的紅點

會五會係個托腹帶太緊?or d 3摩擦到?因為我覺得我宜家上肚皮個位都係,比3摩擦到有紅點
mikabab3
|
我都有 睇過醫生 話系妊娠皮膚過敏 不痛不癢 個人同天氣太熱都會出 但第日就消失了
haha748494
|
觀察下,如果唔見慢慢消退,就要睇醫生喇。
kevinphchan
|
Serwin 發表於 18-10-14 18:45
不痛不癢的紅點

我之前都有這種情況,看完醫生,醫生說係乾燥敏感,自己可以搽滋潤的肚紋膏。
Serwin
|
Kakababeeeee 發表於 18-10-16 23:51
會五會係個托腹帶太緊?or d 3摩擦到?因為我覺得我宜家上肚皮個位都係,比3摩擦到有紅點
...

唔會喺托腹帶呀!
因為托腹帶包唔到去呢個位,
反而條帶包住嘅位無紅點呢!
佢唔痛唔痕㗎
Serwin
|
mikabab3 發表於 18-10-16 23:57
我都有 睇過醫生 話系妊娠皮膚過敏 不痛不癢 個人同天氣太熱都會出 但第日就消失了
...

喺呀,通常沖完涼瞓一覺就會無晒!
有時沖涼啲水熱少少佢都即刻出
Serwin
|
haha748494 發表於 18-10-17 14:08
觀察下,如果唔見慢慢消退,就要睇醫生喇。

宜家諗住等下星期二產檢再問醫生囉
Serwin
|
kevinphchan 發表於 18-10-17 14:14
我之前都有這種情況,看完醫生,醫生說係乾燥敏感,自己可以搽滋潤的肚紋膏。
...

咁睇嚟我要再密密搽先得