自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

my005 發表於 18-10-14 18:53
好奇想知道香港既老人响內地搭車(包括巴士、地鐵等)有無優惠架?

有人話有,又有人話要有內地老人証先可 ...

港人65歲可以免費乘坐全市公共大巴,中小巴,地鐵。

用長者咭最方便,一望就知65歲,
回鄉証亦可但要核對。

坐地鐵安檢後,行去專用出入口,
出示証件,守閘員就會開閘俾你入去,
去達後,去返專用出入口,
同樣出示証件,就可出閘

wcpcelia    發表於 18-10-15 16:05

子爵府

回覆樓主:

無優惠。
我目擊過國語司機就車費在鬧一位香港長者

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔該晒各位,

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我亞媽在深圳坐地鐵, 不用錢, 不用看証件, 因為個樣夠老了.
在售票處旁邊有個門口, 專門俾老人家通過的.
我問守閘口個位姐姐, 香港人得唔得, 佢話得, 照開閘俾我亞媽過, 一分錢都無俾.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

深圳的巴士,好似要另外申請內地的長者卡才可優惠,有冇人確認下?
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

多謝各位意見。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

我上個月在深圳坐巴士,一個長者朋友上車時問司機是否免費,司機話要有內地身分證,才可以。

珊瑚宮

honglong 發表於 18-10-16 15:09
我上個月在深圳坐巴士,一個長者朋友上車時問司機是否免費,司機話要有內地身分證,才可以。 ...

係呀﹗我朋友都遇到咁既情形,但佢另有朋友話係免費,我朋友問我地,而我唔清楚,所以就上黎問問喇。

首頁

尾頁

跳至