夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

Del

子爵府

bbiq 發表於 18-10-15 12:15
上等的太太,治家整潔,賢慧有禮。俗語說:"家有良妻,如國有良相。"一位賢良妻子能開源節流,將家打理得 ...

哈, 由女人定女人是否太黑箱作業呢? 如果由男人定, 會加入樣貌/智慧/身材, 出得廳堂入得廚房上得大床, 但又會比人插呢~
過路搭2句, 說說笑, 輕鬆下, 請不要太上心......

妳說的上等老公所做的, 是我每天都做, 我只覺是應該, 沒覺得什麼上等, 妳的要求太低了. 中等的老公, 我一想起, 就是我姐夫, 他以前經常提我怎樣處理家裡的問題, 但我覺得他應是上等, 所以見人見智吧!

今日見完客, 下午茶當lunch, 又倦又肚漲, 回家還要做飯給家人吃, 所謂自己唔食家人都要食飯, 一個堅持是很重要的.
在家無野做就會找慣常家務處理, 衫是否夠一機? 仔仔校服優先洗, 白色和深色衫分開洗, 是否趕及穿.... 老婆都唔理, 成日仔仔無衫穿.... 但老婆歉我成日哦她... 晚上查下公司郵件, stand by 等仔唔識功課問我, 刻板的生活, 但有時都幾enjoy, 因為有家庭的愛來維持.

大宅

PTMCYS 發表於 18-10-15 21:27
哈, 由女人定女人是否太黑箱作業呢? 如果由男人定, 會加入樣貌/智慧/身材, 出得廳堂入得廚房上得大床, 但 ...

等級不是我訂,只是參考一位法師所說

你老婆就幸福喇,有個上上等老公

大宅

PTMCYS 發表於 18-10-15 21:27
哈, 由女人定女人是否太黑箱作業呢? 如果由男人定, 會加入樣貌/智慧/身材, 出得廳堂入得廚房上得大床, 但 ...

老婆有冇樣貌智慧身材就睇老公照顧得佢有幾好,比咩生活質素個老婆

作為男人如果嫌老婆唔見得人,同其他女人比較,男人要既唔係自己既女人,係別人的女人

子爵府

bbiq 發表於 18-10-15 21:32
等級不是我訂,只是參考一位法師所說

你老婆就幸福喇,有個上上等老公

唔好咁講, 我們都會耐不耐吵架, 以前更經常因教仔的問題令她情緒失控, 又生又死添...... 不過慢慢想通了, 一個家始終要攪掂太太, 才能處理好仔仔.

所以近排轉了家庭的策略, 暫時感覺良好, 起碼大家都開心.

子爵府

bbiq 發表於 18-10-15 21:36
老婆有冇樣貌智慧身材就睇老公照顧得佢有幾好,比咩生活質素個老婆

作為男人如果嫌老婆唔見得人,同其他女 ...

妳說的有道理, 但我說的是事實. 香港大多人都愛即食, 有幾多人注重陪養, 珍惜呢?

大宅

PTMCYS 發表於 18-10-15 22:18
唔好咁講, 我們都會耐不耐吵架, 以前更經常因教仔的問題令她情緒失控, 又生又死添...... 不過慢慢想通了, ...

有得吵㗎即是還有溝通,還好

大宅

Solarflare 發表於 18-10-15 08:40
最下等的丈夫通常有個任勞任怨的老婆, 為他操持家務。即使對老婆多麼不好, 老婆也會守在他身邊, 直至海枯石 ...

希望越大失望越大,同埋女人要有危機感,天仙咁靚既女人老公都出去偷食,男人就係貪得無厭

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

bbiq 發表於 18-10-15 12:15
上等的太太,治家整潔,賢慧有禮。俗語說:"家有良妻,如國有良相。"一位賢良妻子能開源節流,將家打理得 ...
笑咗...
上等太太竟然連上得大床都冇
果然係法師所作
結婚同要一個持到家既同屋主係有分別

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

侯爵府

yan12 發表於 18-10-15 07:54
回覆 chu媽 的帖子

咁你寧願佢有小三還是叫雞

小三 輸人輸感情 叫雞 輸人啫 感覺好點

首頁