自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

開頭大家啱傾,但傾耐左,了解多左,發現大家未必適合進一步關係,咪話事業為重,其實咁樣講,大家都好落台,無咁尷尬,未嘗是壞事。

以前我未嫁時,都會遇到d男仔,我覺得做朋友係好啱傾,但進一步發展真係反而不適合囉

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

adaleung717 發表於 18-10-14 19:53
最近, 我個朋友喊曬口咁打比我, 佢話佢感情上一次又一次咁get 錯 meaning.
故事:
公司幾個月前 ...

我只可以講,男人一日未表白都唔係。男人想追你會好明確表達。
你朋友呢種只係朋友以上,未必是想發展為戀人。
想試一試佢都好容易,同男人講有個唔錯既人追自己,佢著緊既就通常會立即表白。如果冇表示就即係完全冇意思。

子爵府

adaleung717 發表於 18-10-14 19:53
最近, 我個朋友喊曬口咁打比我, 佢話佢感情上一次又一次咁get 錯 meaning.
故事:
公司幾個月前 ...

你朋友同同事食飯係AA?定係餐餐男方主動請?

我都認同樓上jm咁講,開頭男方係有意思進一步嘅,只係越來越無興趣追落去,可能覺得女方已經落搭,無哂挑戰性啩 / 無哂想追嘅慾望。

珍珠宮

個男仔想俾多啲機會自己留返條後路。
應該個男仔知道個女仔”冧”佢

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

Cateye8888 發表於 18-10-14 21:37
個男仔想俾多啲機會自己留返條後路。
應該個男仔知道個女仔”冧”佢
...
唉 , 個傻妹太傻啦. 一早假定左人地有野 到頭來又......

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

adaleung717 發表於 18-10-14 21:22
最慘係, 我朋友話 即使咁樣講完, 但個男仔似乎無乜野, 唔似係暗示我FD唔好接近咁, 依然約食飯、約傾電話、M ...

個男仔呢招可進亦可退,應該係知道左個朋友上釣左

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

個男仔會唔會想chok吓你朋友,睇吓你朋友有無意思先去馬?而家啲人唔衰得嘛
我要記得幸福......

伯爵府

回佢:如果你想尊心工作我都唔成日同你whatsapp咁多,成闈出黎食飯影響你精神喇
睇佢點囉,如果佢立刻話又唔好咪仲有得試下落去,佢ok 既咪快d完好過
唔需要覺得可惜,男女永遠冇真純朋友

水晶宮

回覆樓主

初時可能有好感,耐左覺得做朋友更合適吧!

男爵府

浩霆豬豬 發表於 18-10-14 22:28
個男仔會唔會想chok吓你朋友,睇吓你朋友有無意思先去馬?而家啲人唔衰得嘛
...

突然諗起瓔珞那句說話,先出口的就已經輸了。

男爵府

回覆樓主

咁你朋友係咪已經鍾意左佢?如果係,就要冷靜一排,吾好見咁多,順便睇下對方點!

珍珠宮

回覆樓主:

以退為進
對男冷淡d
如佢唔著緊就由佢算了

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

crystal媽咪 發表於 18-10-14 21:19
能夠日日傾電話或者食飯,其實一定有好感。 男人唔會浪費時間係冇興趣嘅事件上,可能識落發覺唔夾,所以慢 ...

同意,個男既,肯定對個女既有好感,先會又一齊收工食飯,又報告行蹤,如果只係普通關係,男既唔會做到咁。但現在講呢堆說話,好明顯要斬纜,又或轉軚。好多原因,可能覺得個女仔唔岩,又或發現新目標,又可能ex有翻撻跡象etc.
Childhood is journey, not a race.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

開頭有好感掛,慢慢又覺得唔係好啱,所以話事業為重掛....佢會唔會都有約其他女同事? 有啲人鍾意魚翁撒網...唔知啦

伯爵府

熱血勳章

adaleung717 發表於 18-10-14 22:18
唉 , 個傻妹太傻啦. 一早假定左人地有野 到頭來又......

咁都可以做住朋友先?
我同c6 都友達以上,戀人未滿左10年以上先拍拖
傻妹唔洗咁心急

子爵府

以退為進 你朋友都同佢減少聯絡
睇個男仔點回應

子爵府

回覆樓主:

講真如果無意思又點會浪費幾小時煲電話粥喎。可能認識下睇定啲遲下先再算。

洋房

這樣聽起來是男有想曖味之意的,但既然他想事業為先,女的就不用跟他這樣天天吃飯傾天了,試試不回他訊息,推掉跟他吃飯...這樣他真是再沒有表示,那女孩就可以真的停止多想了...

有些男的喜歡一直曖味....一是怕被拒絕,二是想要多選的機會...三是他賤(他可能私下已經有其他女生).
四是他也許真的只是沒朋友,想認識朋友

不管男的是什麼目的想曖味,女的反應都可以不要再那麼注意男的...就如他說的當他普通朋友吧,那當男的覺得女方有點冷淡了,真的對女方沒意思就會自己停止曖味。如果男的只是說說,但其實很在意女方的冷淡,自然會表態。

當然,這事還是只有那男女才知道該怎麼辦!畢竟有時候人與人之間聊天,可能言語上讓對方覺得自己可能沒機會了,也會有這種「以事業為重、認識朋友」等藉口來保護自己。意思就是:會不會那女的在聊天期間不小心的說了一些話,才引致男的說出這等藉口來下台?

子爵府

畀面勳章

叫你朋友同佢保持返啲距離,唔好約食飯一定去,WhatsApp 即刻覆,傾少啲電話

珍珠宮

回覆樓主:

好多人呢,係“飯煎”,你對佢好,佢就吊高嚟賣或唔緊唔緊,到你唔蘇佢就送上門。佢應該係覺得你朋友已經上釣咪唔俾佢mark住。你叫你朋友冷淡對佢,男人嘅嘢唔駛太緊張,係佢嘅始終會係佢嘅,如果對佢冷淡咗個男人都無乜改變,都係算吧啦,叫你朋友隨緣。

首頁

尾頁

跳至