大澳蝦膏個老闆,點解你唔用電鑽......

sjnl43
|

我聽到你話爸爸做蝦膏傷左眼, 我見到我屋企樓下攪一桶豆花

係用個電鑽, 接個攪蛋工具, 其實你個江唔大, 因咩唔用攪蛋糕個發蛋器

比著我會攪個電動開合縫, 關好左用電攪伴器攪, 唔水一分鐘一盆
angelacch
|
sjnl43 發表於 18-10-14 20:10

係用個電鑽, 接個攪蛋工具, 其實你個江唔大, 因 ...

佢講左要用木攪,如果唔係會變味
KWHeidi
|
angelacch 發表於 18-10-14 20:36

sjnl43
|
angelacch 發表於 18-10-14 20:36

咁用木棍接去電鑽到囉! 再唔係做個開合帳篷有電動架麻, 攪完先開返晒太陽

明知啊爺盲左, 啊爸5張眼開始唔好, 睇怕好難有人接手, 原始風味好快失傳

TMC3012
|
我煩人都話點解唔用機器推個磨
caryfox
|
佢爸爸在太陽底下處理曬蝦膏工作傷左眼,

重要係烈日曝曬,傷眼睛。
tkop
|
sjnl43 發表於 18-10-14 20:10

係用個電鑽, 接個攪蛋工具, 其實你個江唔大, 因 ...

咁你可否送一個比佢
雪菜肉c
|
caryfox 發表於 18-10-14 22:02
佢爸爸在太陽底下處理曬蝦膏工作傷左眼,

重要係烈日曝曬,傷眼睛。 ...

有原因值得嗎?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
caryfox
|
雪菜肉c 發表於 18-10-14 22:09

有原因值得嗎?
唔明白你意思?
tkop
|
caryfox 發表於 18-10-14 22:12
唔明白你意思?

佢話你出個公仔
mrs.tan
|
手感問題,經驗到ge師傅一搞(手感)就知道得唔得
sjnl43
|
tkop 發表於 18-10-14 22:21
佢話你出個公仔

勁!咁都比你揾到個笑公仔, 我估係按錯啫

老闆話初時要避上山, 梗係啦邊個唔驚盲, 佢做好晒保護幾副太陽鏡, 先5字出頭對眼開始唔好喎

如果用電鑽, 接竹棍, 頂多訂制個頭插得入個竹棍, 老闆大多幾年,都做得怕太體力操動

香港原味得以保留麻
caryfox
|
tkop 發表於 18-10-14 22:21
佢話你出個公仔

笑佢連咁簡單的,電視內容也理解錯誤,

提到眼睛問題時,
你唔見鏡頭注意重點在受訪者的幾個太陽眼鏡,

tkop
|
sjnl43 發表於 18-10-14 22:31
勁!咁都比你揾到個笑公仔, 我估係按錯啫

老闆話初時要避上山, 梗係啦邊個唔驚盲, 佢做好晒保護幾副太陽 ...

我最初以為佢問我点解值得送
tkop
|
caryfox 發表於 18-10-14 22:35

提到眼睛問題時,

我都無睇到
sjnl43
|
tkop 發表於 18-10-14 22:08
咁你可否送一個比佢
生意我有份架咩?

不過我睇好多節目, 初時子女都唔想接, 唔係偉大傳丞家業

人好實在, 要生活麻, 有次拍海外華人2代, 知啊爸辛苦唔想接, 啊爸話起碼有個求生技能

果然海外華人異地揾食難, 不情不願咪又係要做麵檔,好彩啊爸教落乍
tkop
|
sjnl43 發表於 18-10-14 22:39
生意我有份架咩?

不過我睇好多節目, 初時子女都唔想接, 唔係偉大傳丞家業

可能佢送返幾樽比你嘛
月見草
|
張財記我食咗好多年,佢哋手工製作,所以之前只可以入大澳買,近年可以x多網購,方便好多!
頭先一邊睇一邊C6叫我學吓炒蝦膏XO醬,我響廚房攞咗(emoji)出黎,話張財記有出,使乜自己炒
sjnl43
|
caryfox 發表於 18-10-14 22:35

提到眼睛問題時,

你聽漏左啦, 老闆話5字頭,眼開始唔好

咁做又用電鑽接竹棍, 又太陽鏡,電開合帳蓬,多重保障

老闆係老師傳級, 味道一定有保障